Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.07.2012 17:28 - Да почетем Комисията за защита от дискриминация с едноминутно мълчание!
Автор: kostas Категория: Политика   
Прочетен: 2653 Коментари: 2 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 

imageПарламентът дискриминира експерти по международно право, известни в европейските институции и ООН, както и такива, които са с българска националност при определянето на своята квота в Комисията за защита от дискриминация?!

Повече от година след изтичането на мандата на Комисията за защита от дискриминация /КЗД/ парламентът избра нов председател и още четирима членове. По време на гласуването пролича, че управляващите от ГЕРБ са се договорили с ДПС, "Атака" и БСП и техните номинации бяха одобрени. За сметка на това предложените кандидати от "Синята коалиция" и независимите депутати бяха отхвърлени.

По закон Народното събрание предлага петима души за състава на комисията и избира председателя. Останалите четирима се номинират от президента.

Досега работещата Комисия за защита от дискриминация бе низвергната поради факта, че си бе позволила да глоби два пъти настоящия премиер Бойко Борисов!

Това бе причината и Отчетът на Комисията да не бе приет от парламента и то с гласовете на Атака, в периода, когато повече от две години, тази партия бе съюзник на ГЕРБ при гласуването.

imageИзборът  на парламентарната квота започна с едно смехотворно изявление: „Новият председател ще бъде жена, завършила е право, познато лице, била е в листата на ГЕРБ за евродепутат”, заяви Искра Фидосова, зам.-председател на Парламентарната група на ГЕРБ.

Като че ли е изключителен факт жена да стане председател на тази Комисия! Що се отнася до завършването на право, явно за Фидосова, изучаването на правото е било някакъв проблем и травма, които тя се е наложило да преодолява!

Както се казва в годините на прехода – „Едни са завършили – други са компетентни и кадърни!”

Какво оставя неприятно впечатление в избора на държавния глава за попълването на неговата квота за КЗД и в квотата на парламента:

imageЛицата предпочетени за членове на новия състав на КЗД, от квотата на парламента, дискриминираха по пол жените, тъй като преобладаващото мнозинство в избора двете квоти - парламентарна и президентска са мъже. Депутатите дискриминираха и по етнос българските граждани в този избор, като предпочетоха представители на циганския и турски етнос пред кандидатури на българи, арменци...

Другото, което оставя впечатление за недостатъчна яснота при избора и  предпочитанията бе, че бе тиражирано, че ще бъдат избирани главно юристи, а в Комисията досега имаше много дела на дискриминирани граждани с инвалидност, както и такива в неравностойно социално положение.

Нима оттук нататък тези групи граждани ще бъдат поставени в положение на дискриминация от така избраната Комисия?

imageПрави впечатление, че и президентът и парламента са предпочели изборът на членове на КЗД да е етнически, като с предимство са ползват граждани от цигански и турски етноси!

Тук не говоря за квалификацията при избора на членове на новия състав на КЗД, който е не само плачевен, но и партийно обоснован.

Избраните нови членове на КЗД, с малки изключения, са хора без каквито и да било задълбочени познания, научни степени и трудове в областта на международното право, правата на човека, както в международен мащаб, така и в европейски. Те ще бъдат дълбоко НЕИЗВЕСТНИ в Европейската комисия и на еврокомисаря Вивиан Рединг, която отговаря за правосъдието и основните права на гражданите.

Какво имам в пред вид:

 

В новата КЗД има хора със следните, познания,  умения и трудов опит:

Филолог и журналист, магистри по публична администрация, разследващ полицай, дознател, съдебен експерт по съдебно-счетоводни и финансово-ценови експертизи, зам-.областни управители, кметове на селски общини, специалист по морско право, юрисконсулт на банков клон, бакалавър, със специалност “Начална и предучилищна педагогика”, юрист с ограничена правоспособност, заместник-кмет на община, директор с група в целодневна детска градина на село, зам.- министър на труда и социалната политика, работил в РПК като счетоводител и вътрешно-ведомствен контрол. кмет на село, общински съветник в община, плановик и началник на отдел  „Планов и ТРЗ”. учител в Селскостопанския техникум,  работил на различни позиции в АПК, учител – специалист по двигатели с вътрешно горене и селско-стопански машини, технически ръководител в строителна фирма, кмет на община на село...

Кой от гореизброените нови членове ще бъде в състояние да пише грамотно бъдещите решения на КЗД, при така обявените биографични данни?

Кой ще тълкува юридически издържано правата на инвалидите и социално ощетените от държавната бюрократична система?

Тук изобщо няма да повдигам въпроса как ще работят рамо до рамо член и кандидат от ДПС, и напуснал ДПС, при настоящия отцепник Касим Дал.

 

Какво бе съобщено на сайта на държавния глава в навечерието на избора на членове на КЗД:

imageВъв връзка с мандатността на Комисията и необходимостта от определянето на нови членове на независимия орган от квотата на държавния глава, президентът обяви предложенията си за свои представители в КЗД.

„Президентът счита, че членове на КЗД с познания и опит в областта на защитата на правата на човека ще допринесат за постигане на целите, заложени в Закона за защита от дискриминацията - равенство пред закона, равенство в третирането и във възможностите за участие в обществения живот и ефективна защита срещу дискриминация.

Ръководейки се от законово установените изисквания за включване в състава на юристи и принципи на балансирано участие на жени и мъже и на участие на лица, принадлежащи към етнически малцинства президентът предложи”:

/Биографичните данни са допълнени от „Хроники” – бел. Л. М./

Ивайло Стефанов Савов - магистър по българска филология, с дългогодишен опит като журналист в структурите на БНР. От 1992 – 2011г. е директор на Регионална радиостанция Шумен на Българското национално радио. През този период налага мултиетническата проблематика като основен програмен приоритет в работата на Радио Шумен. През 2002 г. ръководи създаването на проекта "На гости" в партньорство с неправителствени организации на турски, ромски и арменски етнически групи. През 2003 г. предаването е удостоено със Специалната награда на Международните медийни събития – Албена в категорията "Проблеми на етническите малцинствени групи". През 1998 г разработва и стартира в програмата на Радио Шумен предаването "Докосване" – единствената програмна територия в българския радиоефир, подготвяна и водена от незрящ журналист и насочена към хората с увреждания. Предаването е с променено име /"Бялата лястовица"/, но съдържанието му продължава да обсъжда интеграцията на хората в неравностойно положение.

София Кирилова Йовчева – магистър по право и магистър по публична администрация, специализирала в областта на „Национални практики за превенция и борба с дискриминацията в българското общество и ролята на системата на МВР“. От 2007г. до сега, пет години Йовчева е разследващ полицай в досъдебното производство по наказателни дела. При изпълнение на служебните си задължения е работила в сътрудничество с неправителствени организации, защитаващи правата на човека. В периода 2005 -2007 г. е била съдебен експерт в Софийски градски съд по съдебно-счетоводни и финансово-ценови експертизи.

Златина Манолова Дукова, магистър по право, практикуващ юрист от 1990 г., заместник-областен управител, Техникум по икономика Бургас, специалност "Икономика, организация и управление на промишлеността и строителството", Магистър по право, "Булбанк" АД София - клон Бургас, юрисконсулт и Главен юрисконсулт, Търговска банка АД София - клон Бургас, директор, Адвокатска колегия Бургас, адвокат.

През 2006 г. Златина Дукова е била ръководител на проект „Граждански мониторинг по дела, свързани с домашно насилие в Бургаски районен съд“, към Асоциация „Деметра“. До 2009 година е и член на управителния съвет на Асоциация „Деметра”- организация занимаваща с проблемите на домашното насилие, насилието срещу жени и деца. Участвала е в екип по разработване на проект на първия Закон за домашното насилие в съучастие с Асоциация „Български джендър изследвания”- София. Учредител и член до 2009 година на Черноморска асоциация на жените, организация занимаваща се с проблеми, касаещи равните възможности на жените, професионалната им реализация, правото на достойно и равно заплащане на труда.

imageЛало Пацев Каменов – бивш зам.председател на КЗД, на изборите за Европейски парламент за 2009 г., от квотата на ДПС взема 0,08 процента, магистър по специалността "Публична администрация".

Каменов е бакалавър, със специалност “Начална и предучилищна педагогика”, следдипломна квалификация – Институт за следдипломна квалификация към УНСС, специалност право, юрист с ограничена правоспособност, 2010 - 2012 г. изучава право на европейския съюз по Международна магистърска програма „Европейско право” на Софийски Университет „Св. Климент Охридски”.

В периода 1990 – ноември 1999 г. работи като директор с група в целодневна детска градина с. Мокреш, община Лом, област Монтана. от 1999 до 2002 г. изпълнява длъжността заместник-кмет на община Лом. От 2002 до 2004 г. е главен експерт в Национален съвет по етнически и демографски въпроси към Министерски съвет, а от ноември 2004 до април 2005 е директор на дирекция „Етнически и демографски въпроси“ към Министерски съвет. От април 2005 г. до сега заема длъжността на заместник- председател на КЗД.

 

Членове от квотата на парламента за новата КЗД са:

imageАна Владимирова Страшимирова, кандидатура на ГЕРБще е новият председател на КЗД, доктор по Международно частно право. Главен асистент във Варненски Свободен Университет „Черноризец Храбър“. Експерт в областта на морското право, опазването на морските ресурси и правото на ЕC. Член на УC на Сдружение „Българска асоциация по морско право“. Член на Съюза на учените – Варна, член на Комисията за работа с младите учени към съюза на учените в България. Владее английски и руски.

Кандидат за евродепутат от листата на ГЕРБ на изборите 2009 г..

imageБаки Хасанов Хюсеинов бе избран за зам.-председател на КЗД, назначен от Сергей Станишев за зам.- министър на труда и социалната политика в правителството на тройната коалиция, предложен за член на КЗД от „Коалиция за България”.

Завършил е "Счетоводство и контрол" в Стопанска академия "Д. Ценов", гр. Свищов.

През 1982 г. работи в РПК „23 септември”, Никола Козлево като счетоводител и вътрешно-ведомствен контрол.

От 1986-1991 г. работи в промишлено предприятие „Септемврийска слава”, Никола Козлево, като счетоводител, плановик и началник на отдел  „Планов и ТРЗ”.

От 1986-1990 г. е общински съветник в община Никола Козлево.

От 1991 г. до 2006 г. е кмет на с. Църквица, община Никола Козлево, Шуменска област,  4 мандата.

Циганин по етнос, известно време е главен координатор по Декадата на ромското включване при Министерство на труда и социалната политика.

Комисията по досиетата извади името на Баки Хюсеинов, като на политик, сътрудничил на ДС.

imageСабри Ахмедов, втората кандидатура на ГЕРБ за КЗД – на 14 май 2008 г., министър-председателят Сергей Станишев освободи заместник-областния управител на Търговище Сервет Мехмедов и назначи на негово място Сабри Ахмедов.

Роден през 1952 г., Ахмедов е завършил Института за учители в Ямбол и има следдипломна квалификация по мениджмънт и стопански бизнес.

Професионалната си кариера започва като учител в Селскостопанския техникум в гр. Попово. Дълги години след това е работил на различни позиции в АПК – с. Опака, като достига до директор на Завода за резервни части и ССМ. В периода 1991-1999 г. и 2003-2004 г. е кмет на община с. Опака. След това е бил технически ръководител в строителна фирма.

Ахмедов беше отстранен от поста, което вероятно имаше връзка с напускането му от ДПС и преминаването му на страната на Касим Дал. Негов е изразът „Страхът от ДПС си отива”, казан на партийно мероприятие на ГЕРБ.

Сабри Ахмедов е бил и учител – специалист по двигатели с вътрешно горене и селско-стопански машини.

imageКемал Еюб Адил, кандидат издигнат от ДПС - има висше образование на математик-програмист, завършено в Софийския университет "Климент Охридски". Избран за заместник-председател на Ахмед Доган през ноември 1996 г.

Депутат от ДПС в 37-ото, 38-ото и 39-ото народни събрания.

Член на Комисията по външна и интеграционна политика в парламента.

На заседание на 12 февруари 2000 г., след Националната конференция на ДПС,  Централният съвет освободи от поста заместник-председател Еюп, на негово място бе избран Осман Октай.

Еюп остава член на Централното оперативно бюро на движението.

Към септември 2007 г. вече не фигурира в ръководните органи на Движението.

Председател на Комисията за защита от дискриминация (от 2005 г.).

Член на ДПС.

Предложеният от „Атака” – Атанас Мусорлиев също че избран от депутатите за член на КЗД. Той бе сред кандидатите за български съдия в Европейския съд за правата на човека.

Адвокат Мария Мусорлиева, която е медиатор и има специализация по кинорежисура, бе другият заместник-председател на ЦИК, излъчен от квотата на „Атака”, е. Била е член на ЦИК за Европейски парламент през 2009 г. На същите избори съпругът й Атанас Мусорлиев председателства ОИК Божурище, Софийска област.

Мнозинството депутати в петък, 13 юли отхвърли кандидатурите от РЗС на Яне Янев, на проф. д-р Евгений Иванов Сачев, който е специалист по национална сигурност, и на Синята коалиция – Полина Кирилова, специалист по търговско и вещно право.

Бележка на автора.

В медиите бе изнесено, че двама от избраните от парламентарната квота за новия състав на КЗД са били сътрудници на Държавна сигурност, факт, който ГЕРБ  обича да изтъква, като „злепоставяне” на някои политици.  Сайтът „Хроники” не споделя това виждане, първо, защото архивът на ДС бе прочитен преди да се обнародват списъци с имена на сътрудничили лица, второ, защото не всички сътрудничили на ДС са били доносници и трето, защото все още не се изваждат на дневна светлина имената на всички сътрудници.

За „Хроники”, връзката на лица от обществения живот с вече несъществуващата Държавна сигурност не е била еднозначна или позоряща, както се опитват вече 22 години да ни убедят разни доверени на „Отворено общество” храненици.

Националните интереси се отстояваха по времето на управлението на БКП от Държавна сигурност, нейните управления, както и от други спецслужби. Друга структура по сигурността в периода от пет десетилетия – нямаше.

Интересите на страната се защитаваха от интелигентни разузнавачи, които не задължително работеха за партийни креатури и саморазправа с врага с партиен билет.

Обявяването на имената на работили за външното, научно-техническото разузнаване, военното разузнаване не е в интерес на държавата, а още по-малко пък е заслужено от хората, които са били в структурите.

Далеч по-опасни за „Хроники” са пребоядисаните членове на комунистическата партия, партийните секретари, комсомолски секретари и прочие стройни редици на БКП.

За територията на този сайт, хората на науката, дипломацията, външната търговия, военното разузнаване и контраразузнаване, които са работили за бившата и вече несъществуваща ДС не са престъпници.

Това е причината да публикувам данни за принадлежност към ДС на двата от кандидатите за членове на Комисията за защита от дискриминация, защото това е реално изнесена информация.

Оттук нататък тепърва ще научаваме от Европейската комисия какъв срам ще берем с така подбрания състав на новата КЗД / с малки изключение – бел. Л. М./, но за България това няма да е нещо ново.

Едно е сигурно – етносът не е образование, нито подходяща професионална квалификация в позициите на една Комисия за защита от дискриминация.

Докога нашите политици ще флиртуват с такъв чувствителен проблем като защитата от дискриминация!

imageПартийната принадлежност също не прави един избран за член на тази Комисия уважаван, известен и познат в средите на експертите в ЕС по международно право.

Накратко казано: имаме нова КЗД, която ще съществува формално и правата на гражданите и дискриминирането им едва ли ще имат своето решение.

Ето защо предлагам: да почетем новия мандат на  КЗД с едноминутно мълчание!

: Люба МАНОЛОВА



Гласувай:
6



1. bven - Пази Боже, слапо да прогледне!
16.07.2012 20:34
:)
цитирай
2. kostas - Грижата за" човека" е първостепена задача на тези управници , но не за народа!!
16.07.2012 22:51
. bven - Пази Боже, слапо да прогледне!
20:34
:)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kostas
Категория: Други
Прочетен: 3286981
Постинги: 1970
Коментари: 3540
Гласове: 5324
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930