Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.12.2012 13:14 - Защо президентът Плевнелиев не трябваше да отива точно сега в Турция
Автор: kostas Категория: Политика   
Прочетен: 963 Коментари: 0 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


Слабата ни дипломация, отново лъсна на дневен ред

imageПрезидентът Росен Плевнелиев е на двудневно официално посещение в Република Турция на 28 и 29 ноември, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Визитата била продължение на политическия диалог на най-високо равнище между България и Турция. Акценти на посещението ще бъдат мерки за активизиране на двустранните търговско-икономически и инвестиционни отношения, както и обмен на мнения по актуални регионални и международни въпроси и инициативи от общ интерес.

Това е официалното съобщение за тази визита, но да надникнем какви са слабите места в нея:

В навечерието на това официално посещение се появи една позорна книга, наречена „Турците в България”, представена от турското посолство в България, в която се твърди, че в страната ни не е имало петвековно робство.

В книгата също така се твърди, че турци и българи си живеели пет века добре като съседи, като се прокарва тезата, че е имало насилствено християнизиране на турци от страна на българи?!

Големите патриоти като тези от Атака и ВМРО си замълчаха по скандала, като че ли нищо не се бе случило.

Продължава практиката на турската страна да се зарибяват журналисти и партийни членове от парламентарно представени партии, да се примамват в Бурса, Истанбул и да се връщат оттам с подаръци след здрава турска пропаганда.

Никой не пита на какво основание известната Севда Дюкянджи, по-известна като Шишманова работи и за турската TRT.

 

Из официалния протокол

imageОвчедушието на българските политици продължава и се превръща в практика, и точно в тази обстановка, по покана на президента Абдулла Гюл, българският държавен глава Росен Плевнелиев замина на 28 и 29 ноември на официално посещение!

Придружители на президента Плевнелиев са: министърът на образованието Сергей Игнатов и министърът на културата – Вежди Рашидов. Първоначално бе съобщено, че след официалните срещи на българския държавен глава в Анкара, той е щял да се срещне на втория ден от визитата си с премиера Ердоган и председателя на турския Меджлис, Джемил Чичек, който съвсем наскоро бе в България.

На втория ден, в Истанбул е бил предвиден голям бизнесфорум, което пък предполага с Плевнелиев да са заминали и представители на родния бизнес.

Два дни преди началото на въпросното официално посещение, в турския държавен вестник е била публикувана следната новина, съобщена първо от балканския наблюдател Любомир Желев по НТ СКАТ:

„Двустранните отношения на Турция с България били на едно отлично равнище, за разлика от отношенията на официална Анкара с други балкански държави”.

 

Какво ни отличава от другите страни в отношенията с Турция?

Турция е пред война с Ирак, тя е във фактическа война със Сирия, отношенията с Иран са изключително напрегнати, заради инцидента с насилствено приземения сирийски самолет, а и Владимир Путин отложи посещението си в Турция за началото на декември.

Все още е неизяснен и последвалия атентат срещу един от водещите оръжейни конструктори и зам.-директор на един от водещите оръжейни заводи на военно-промишления комплекс от град Тула.

Вячеслав Трухачов, това бе човекът, който е експедирал и изпратил с каргото въпросния принуден да кацне от турски изтребители, сирийски самолет.

Трухачов бе човекът, който изпрати със сирийския самолет резервни части за радарите, които обслужват най-новата руска  зенитно-ракетна система. Всъщност насилственото приземяване на сирийския самолет бе турско-американска акция на откровен военно-промишлен шпионаж, от която акция, конфискува задържаните резервни части, които  все още не са предадени на Русия.

 

Малко отклонение, в дъното на което лежи един труп

image/Припомням, че вечерта на 21 ноември, в 19.30 местно време, в центъра на града до голям бижутериен магазин на Красноармейски проспект бе извършено дръзко убийство, с пистолет със заглушител. Така е бил разстрелян с изстрел в главата, главният конструктор Вячеслав Трухачов, който е починал на място. На 20 метра от трупа на оръжейния конструктор е била намерена 9-милиметрова гилза от пистолет Макаров.

По съобщени първоначални данни, убиецът е знаел редовния маршрут на Трухачов, което навежда на мисълта за поръчково елиминиране.

За оказване на помощ на следствените органи, от Москва веднага е била изпратена група от следователи, като сформираната група не спирала да работи денонощно по случая.

По сведения на свидетели на случилото се, убиецът е бил без маска и е избягал пеша от мястото на разстрела, без да се съобразява с разположените навсякъде камери за видеонаблюдение, които камери са заснели лицето му.

От работните версии е останала тази за поръчково убийство, във връзка с професионалната дейност на Трухачов. Колегите му го определили като трудолюбив, честен и прям човек, влюбен в своята работа, майстор на спорта по джудо и алпинист, с 38 години трудов стаж в оръжейната област и най вече гениален конструктор, когото някои наричали втори Стечкин по името на друг оръжеен конструктор, автор на едноименния пистолет.

Засега следствието няма информация дали убиецът е имал помощници или е действал сам/.

Защо припомням този случай, най вече защото той е твърде показателен за арогантността на турските власти, които с изтребители принудиха сирийски самолет да кацне, за да претършуват багажа му.

Миналия месец ЕС даде недвусмислен сигнал на Турция, че шансовете й да влезе в европейското семейство са все по-малки, а двете големи държави - Франция и Германия открито заявиха, че Турция може да разчита единствено на евентуално, бъдещо, привилегировано икономическо партньорство, но не и на пълноправно членство.

imageВ такава обстановка българският президент Росен Плевнелиев отиде в южната ни съседка на официално посещение, като още при стъпването му на турска земя „забрави”, че е президент на страна-членка на ЕС.

Не в клин, ни в ръкав Плевнелиев забравил позицията на ЕС заяви в първия ден от официалното си посещение заяви: „България подкрепя Турция за европейска интеграция и ще сподели своя опит!”

Без да е задължен, още в началото Росен Плевнелиев си позволи фамилиарно да поздрави строената Почетна рота с „Мерхаба аскер!”

 

В навечерието на това официално посещение

Плевнелиев замълча по издадената в навечерието на неговата визита скандална книга с „доказателства”, че България не е била под турско робство пет века, така както пренебрегна името на Русия в речта си по случай Трети март, при честванията на Руско-турската освободителна война.

Плевнелиев замълча и когато Ахмед Демир Доган обяви, че освободените земи по времето на Балканската война принадлежат на друга държава, а не на България! Т. е. според Доган, земите принадлежали на Турция, наследника на Османската империя.

Пак преди тази визита, при посещение на Музея в Елхово, турска делегация се почувства обидена от изложена там картина, тъй като показвала турски поробители и поробени българи!

Креатурата на бившия държавен глава Желю Желев, така наречената доц. Евгения Иванов заяви наскоро в интервю, че до Балканската война в Кърджали не е имало никакви българи, никакво българско село,  и че ние сме обръщали прекалено много внимание на историята като сърбите, но трябвало да прекратим това свое поведение!

По време на двата дни на посещението на Плевнелиев в Турция, в България бе планирано в градовете София и Пловдив да бъде представена книгата „Великолепният век”, сериал по която бе излъчен по проправителствената тв7.

Междувременно премиерът Ердоган заяви, че е недоволен от сериала, тъй като Сюлейман великолепни бил представен не като някакъв велик воин, а по-скоро като паркетен кавалер, който се движи между харема си и забавленията в двореца Топкапъ.

imageЗасега, във втория ден от официалната визита на българския държавен глава е сигурно едно: президентът Плевнелиев ще пропусне въпроса с връщането на конфискувани имоти на тракийските бежанци, задължения, признати с така наречения Ангорски договор.

Години наред Турция прави всичко възможно този проблем да се протака, докато българската страна се откаже от претенциите си.

Връщане на вакъфски имоти също не се предвижда от турска страна, а и Главният мютфия се ослушва да повдигне този въпрос.

Едно бъдещо членство в ЕС изисква да се изчистят спорните проблеми между страни в ЕС и кандидатки за прием каквато е Турция от повече от две десетилетия. Вече не е тайна за никого, че официална Анкара открито нехае и не обръща внимание на тези задължения, а още по-малко пък има намерение да ги изпълни!

Говоря за действително признати задължения, а не за спорно връщане на земи и пари на наследниците на тракийските бежанци.

Цялата тази гавра с демонстрирано нежелание от турска страна да се връщат имоти и пари на тракийски бежанци се подминава ловко от днешните български управници, само и само за да не се раздразни приятелската на САЩ – Турция.

Тук изобщо не споменавам въпроса с признаването от Турция на арменския геноцид, не споменавам въпроса и с кюрдите, които и днес Турция преследва и наказва като терористи.

Във външнополитически план България подкрепи Израел в конфликта му с Палестина, въпреки че в този конфликт бяха избити десетки палестински деца.

В същото време, на евроазийската конференция турският премиер Ердоган е заявил, че който свърза исляма с тероризъм е терорист!

В интервю на академик Георги Марков, дадено наскоро, известният историк каза: „Ако не спрем имамите, ще дойдат терористите”! Лошото е, че от управниците ни няма кой да го чуе...

В двореца Чанкая двамата президента са разговаряли около час съобщиха турските средства за масова информация. По време на разговорите Росен Плевнелиев си е спомнил, че Абдуллах Гюл е бил първият президент, който го поздравил с изборната победа.

/...Като че ли някого това го интересува! - бел. Л. М./.

 

Какво свърши Плевнелиев в първия ден от визитата си

Традиционно пасивно се е държал държавният ни глава по време на срещата си с Гюл и Ердоган, като „забравил” за неизплатените задължения от страна на Турция към наследниците на тракийските бежанци, както и възстановяване на щетите им от заграбените имоти!

Плевнелиев е слушал своите домакини повече отколкото да говори и отстоява националните интереси на България и нейните граждани, потвърди Стефан Солаков по НТ СКАТ в предаването на Велизар Енчев.

Стигнало се е дотам, председателят на турския Меджлис, г-н Чичек да съветва своя гост, българския президент да се изчистят от българските учебници всички негативни спомени от Османската империя?!

Чичек е похвалил българската страна, съобщи Солаков при включване на живо по НТ СКАТ за правилното отношение, което имала страната ни по отношение на така наречения арменски геноцид!

imageПрипомням, че правителството на ГЕРБ „натисна” всички общини, в които има свои представители да се откажат от приетите по-рано декларации за избиването на арменците и да гласуват, че арменски геноцид в началото на миналия век не е имало! Т. е. закланите и избити 1 млн арменци са някаква историческа фикция според Анкара и такова масово убийство изобщо не се е състояло!

Докато Чичек давал указания как трябва да действа България по чувствителни за Турция теми, Плевнелиев е мълчал и е слушал кимайки в знак на съгласие! Да не споменавам, че при тази визита държавният глава е бил придружен от зам.-министър на външните работи, което показва необяснима демонстрация на МВнР на незачитане на Плевнелиев.

По отношение на евентуално бъдещо строителство в Инеада, на 12 км от границата при българското Резово, турската страна многозначително е мълчала, което може да означава само едно: в Инеада ще се строи енергиен проект от турска страна, въпреки уклончивите отговори и шикалкавенето на най-високопоставените турските политици. А че там има уникален природен резерват – разговорите са показали, че това Турция изобщо не я вълнува!

В коментара си по темата, Стефан Солаков допусна, че докато не отстъпим по въпроса за изграждане на язовир „Тунджа” с наши пари, турската страна ще продължи да ни рекетира и държи в шах. Тук ще уточня, че въпросният язовир ще ползва повече турската страна, отколкото българската.

Още в първия ден на официалното посещение на Плевнелиев в Турция стана ясно, че нито българският, нито турският президент са дали категоричен отговор дали ще се строи централа, близо до нашата граница. Двамата президенти са показали, че са сигурни, че ще си сътрудничат в енергийната област, което не значи нищо конкретно.

България е показала, че е готова, газовата връзка между България-Турция да се развива като част от проекта "Набуко Уест".

"България очаква повече подробности за плановете на Турция да построи третата си атомна електроцентрала, която може да бъде изградена само на няколко километра от границата между двете страни", съобщи на втория ден от визитата на Плевнелиев турският в. „Хюриет”.

        Люба МАНОЛОВА             lubamanolova.info



Гласувай:
7



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kostas
Категория: Други
Прочетен: 3283914
Постинги: 1970
Коментари: 3540
Гласове: 5324
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930