Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.05.2014 07:27 - Агнешко печено - някои технически детайли
Автор: donchevav Категория: Рецепти   
Прочетен: 11662 Коментари: 8 Гласове:
15

Последна промяна: 06.05.2014 11:27

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

 

За мене приготвянето на агнешко печено не е готвене. Готвенето ми трае само 2-3 минути, докато овкуся парчетата и поставя фолиото - слагам в печката и не се интересувам повече – а резултатът е винаги чудесен. Тайната ли? В печенето.
      Всъщност - да бъдем честни - агнешкото може да се опече и за два часа - правиш на парчета, намазваш ги с кашичка от сол, брашно, червен пипер, олио и малко вода, слагаш фолиото - и след два часа имаш страхотно печено. Ако нямаш време, ако празникът е вече вкъщи - и те чака да сложиш трапезата, ако вече е 9 или 10ч. и всички очакват в 12ч. да седнат на агнешко - започвайте! Малко трудна работа, но ако сте я докарали тази година дотук, не се притеснявайте, мятайте агнешкото в печката:)))))

С риск да ви противопоставя и настроя срещу себе си, ще ви кажа – пека агнешкото 8 часа. Слагам го вечер в 22,30 ч. на 100 градуса в печка „Раховец” /в кухнята си имам две „модерни” печки - на ток и на газ, но предпочитам тази, защото е в другата къща, където не живеем и където няма да пускам ширм. Изваждам тавата от печката в 6.30 ч. на другия ден. Така ползвам и нощната тарифа на тока, а и аз не се затормозявам – спя си. Не махам фолиото – така допълнително  месото се задушава и остава крехко / а и не изстива/.

Плюсовете на това печене са още много: агнешкото остава сочно, много сочно, но се изпича и от двете страни с кафява коричка, без да прегори; сокът остава, но се сгъстява до много пикантен сос, който използвам при приготвянето на дробинето; месото има нежна крехкост, то буквално се е разпаднало от костите, дори самите кости са омекнали; агнешкото, печено по този начин, е много вкусно  – като печено в пещ.
      Но ако вече нямате осем часа - какво пък - поне спазете някои условия в технологията на приготвяне.

Какви условия трябва да се спазват? Нищо специално. Все пак ето ви някои технически детайли:

1.   Преди печене си правя смес от:

     Ѕ чаена чаша брашно

     1 супена лъжица червен пипер

    1 супена лъжица сол

    4 супени лъжици олио

2.   Обърквам съставките, правя ги на гъста каша с малко вода и намазвам парчетата агнешко от всички страни.

3.   Разреждам с около 500 мл вода /до 750 мл останалата смес и вливам в тавата да покрие около ј от месото. Количеството зависи от големината на тавата и порциите агнешко - моите са 6 или 8 обикновено /по 200 грама по-дебело месо, например от бут/.

4.   Поставям фолио върху тавата, като внимавам да уплътня добре ръбовете.

5.    Пека във фурната на 100 градуса за осем часа./ Ако нямате осем часа и сте решили да изпечете агнешкото за 2 часа, температурата на печката трябва да бъде 180-200 градуса/ 

Това е. Не шпиковам месото, не прибавям аромати, не го обръщам или заливам. След 8 ч. имам перфектното печено, което ухае на агнешко, а ние всички вкъщи обичаме този натурален аромат.

Парчетата трябва да са оформени като порции, но по-големи - 100 - 200г. едната, защото тази технология на печене по принцип е за по-големи обеми меса, например за печене на цяла плешка, бутче или цяло агне. Чудесно се получава и на парчета – аз предпочитам да имам готови порции, оформени и опечени равномерно отвсякъде, но ако са по-малки, може буквално да се стопят, да изчезнат при печене.

След като извадя готовото печено, приготвям дробинето /естествено, ако имате само 2-3 часа до поднасяне на празничната трапеза, няма какво да чакате: щом метнете агнешкото в печката, започнете с дробинето/:

1.   Запържвам в 3-4 супени лъжици олио 1 връзка зелен лук /с малко вода/.

2.   Прибавям 1 ч.ч. ориз

3.   Добавям предварително сварените и нарязани черен и бял дроб, шкембе и тлъсти чревца /или каквито други дреболии сте купили/ - леко ги поръсвам с 1ч.ч. червен пипер.

4.   Добавям бульона, в който са врели дреболиите /карантията/- 4 чаени чаши.

5.   Овкусявам с джоджен, магданоз и черен пипер.

6.   Пека без фолио около 40 минути на 180 градуса.

7. След изваждане от печката  внимателно заливам дробинето с част от бульона на печеното. Тази процедура може да се прави и преди самото сервиране или сосът да се предложи самостоятелно на масата, но така, полят върху горещото дробине, той става компонент от печеното, защото се поема от ориза и оризът става сочен и вкусен.

Месото може да се нареди отгоре върху ориза и да се сервира така, общо, но аз предпочитам по стара българска традиция предварително да разпределя порциите в чинии.

Снимките ми са от Великден, за което се извинявам, но приготовленията ми за тазгодишния Гергьовден ще започнат довечера.

Успех и във вашата подготовка и весело изкарване на празника!

image





Гласувай:
15



1. donkatoneva - Чудесна рецепта за „агнешки на п...
05.05.2014 09:48
Чудесна рецепта за „агнешки на порции".
Поздрави и добър апетит на утрешния празник!
цитирай
2. melin - По същия начин го правим и в къщи, ...
05.05.2014 10:18
По същия начин го правим и в къщи, става много вкусно.
Поздрави и да ви е сладко на празника!
цитирай
3. donchevav - Чудесна рецепта за „агнешки на п...
05.05.2014 10:42
donkatoneva написа:
Чудесна рецепта за „агнешки на порции".
Поздрави и добър апетит на утрешния празник!

Да, в крайна сметка така, на порции, е много по-удобно и естетично. Благодаря за пожеланията, весел празник и на Вас!
цитирай
4. donchevav - По същия начин го правим и в къщи, ...
05.05.2014 10:47
melin написа:
По същия начин го правим и в къщи, става много вкусно.
Поздрави и да ви е сладко на празника!

Хубаво си мислех аз, че понеже е елементарно, няма как да не го знаят и други хора - но се учудвам, че на която и приятелка да я кажа тази рецепта, все иска да ме поправя, че това печене 8 часа няма как да стане, че два часа са напълно достатъчни. Иначе всичко друго е класическо - въпрос наистина на технически детайли:) Хубав ден и спорна поготовка за празника!
цитирай
5. katan - Да ви е вкусно!
05.05.2014 12:15
Почти по моя начин, но не съвсем:).
Аз пека агнешко /предимно плешка или кош/. Преди печах по цяло агне, което ми гледаха специално в моята "модерна":) хурна.
Първият път, когато приготвих цялото агънце го дадохме да го изпекат във фурната на "Графа" /сега вече не пекат такива неща/.
Моето става "мозък":) и с такава хрупкава коричка, че не можеш да не оближеш пръстите:).
Слагам му по 1-2 клончета розмарин и прясна мащерка, мушвам и няколко пресни картофчета, които после става за един прекрасен сос Грейви - ти постигаш това вероятно с брашното.
Правя и "дробинето":) почти като теб. Правя и курбан-чорба, която е върхът!
Всичко това го имам описано и със снимки, но е деактивирано.
Да ви е вкусно и наздраве!
цитирай
6. paciencia - Хубави празници, Вени!
05.05.2014 12:45
Отново полезни съвети. И аз като приятелките ти не знаех за това бавно печене, но на бавен огън всичко става по-вкусно. Когато сме на село го печем в пещ.
Благодаря ти! За готварските съвети, за запетайките, за хубавата музика и за топлината:)
цитирай
7. donchevav - Благодаря, Вася, за хубавите думи - ...
05.05.2014 13:11
Благодаря, Вася, за хубавите думи - може би съм малко крайна, но сякаш само те, милите думи от приятелките- и хубавите песни, и чудесните емоции тук, нашите срещи в блога - това осмисля дните / и нощите :))))/ ни и ги прави по-красиви - поне моите:))) Поздрави от сърце!
цитирай
8. donchevav - Катя, мила, защо не мога да отворя ...
05.05.2014 13:50
Катя, мила, защо не мога да отворя линка? Ти сигурна ли си, че си го активирала - разходих се по дванайсетте страници - не открих такъв материал нито на стр.8, където би трябвало да бъде, ни на друго място?
За подправките - обожавам мащерка и розмарин / особено в компанията на пресни картофчета - тогава правя всичко с краве масло, слагам и тарос /естрагон/ . Но това - когато правя нещата за пещ / и за плънка. Сега слагам само джоджен на дробинето и малко магданоз. Може да греша - но в последно време избягвам силните подправки - и чесъна, и черния пипер, и другите - всичко ми отнема от натуралния вкус и аромат на месото. А пък те са полезни...сигурно греша...Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: donchevav
Категория: Поезия
Прочетен: 3059666
Постинги: 329
Коментари: 7834
Гласове: 53611
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930