Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.03.2013 10:02 - 24 години след падането....
Автор: kostas Категория: Политика   
Прочетен: 1271 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


24 години след падането
 на тоталитарния режим на Тодор Живков в България малцина могат да кажат думата “демокрация” без ирония или горчивина. Въпреки че Държавна сигурност официално беше разформирована, на практика тя управлява страната. Това става ясно от материал на “Ню Йорк Таймс”, посветен на последните събития у нас.

image

Генерал Дамянов

Българите спечелиха свобода и страната им се присъедини към НАТО И ЕС, но остана бедна и неразвита с малцина богаташи. Повечето от тях са създадени чрез капитализъм, запазен за късметлиите, често свързан с организираната престъпност. Служители на Държавна сигурност пък запазиха влияние, допринасяйки за липсата на яснота и дебат за миналото, се казва в статията.

Много бивши агенти влязоха в частния бизнес и наемаха състезатели по борба със здрави мускули. Техните мрежи, много от които криминални, постепенно завзеха голяма част от законната икономика на България, помагайки страната да стане известна със своята корумпираност, казва Филип Гунев, експерт по корупцията в Центъра за изследване на демокрацията в София.

Изключение от правилото не прави и Църквата. Тя също не се изправи пред миналото си, пише “Ню Йорк Таймс”. Интронизацията на митополит Неофит за патриарх на България трябваше да предизвика гордост и морално обединение в страната, изправена пред вакуум в политическото ръководство и повсеместни икономически проблеми. Вместо това ръкополагането на церемония с византийски блясък, отново напомни, че България никога не се е отърсвала истински от наследството на 40-годишното строго комунистическо управление и от всички двулични действия, свързани с него, пише американското издание.

Църквата не изигра никаква роля за помиряването на неспокойната си страна. Подобно на 11 от 14-те митрополити, които съставляват управлението й, Неофит има досие. То документира или намеква за сътрудничеството му с влиятелната тайна полиция по времето на комунизма, се казва в статията. Данните за сътрудничество, за което църквата така и не се извини, бяха очаквани, но броят на замесените архиепископи надмина всички очаквания, отбелязва историкът Момчил Методиев.

Също както хората казват, че страната ни е в държавен плен на престъпници и олигарси, установили контрол върху държавата, така църквата е в състояние на държавен плен от митрополити, свързани с полицията на Държавна сигурност, казва Гунев. Тя опровергава това като планира да канонизира мъченици от ерата на комунизма в идните две години, като направи светци няколко души, загинали или хвърлени в затвора заради вярата си сред хилядите вярващи, които са били преследвани.

Можем да очакваме, че ще затворим страницата на комунистическото ни наследство с този много символичен акт, казва Десислава Панайотова от културния отдел на Светия синод. Според повечето българи обаче това няма да реши проблемите.

Самата идея за меритокрация се провали. Сега хората са свикнали да развиват кариерата си чрез връзки. Това е един от най-вредните дългосрочни резултати от властта на Държавна сигурност, обобщава “Ню Йорк Таймс”.

Източник: novini.bg

В България декомунизация не е имало. В България БКП не бе обвинена за абсолютно нищо”, каза в предаването “Лице в лице” по БТВ икономистът и бивш депутат Венцислав Димитров. Той даде за пример Германия.

“Любопитството на хората за това кой е виновен за комунизма в България се изчерпва с един закон, който бе гласуван от БСП”, каза той относно темата за досиетата. По думите му, както ДС е от значение, така и БКП трябва да е от значение.

Източник: novini.bg

Желая, когато младите хора отворят страницата на историята, да има откъде да запълнят белите петна от епохата на комунизма в България. Едно от тези петна е истината за Държавна сигурност, нейната дейност и ролята й на репресивен апарат на Българската комунистическа партия.

Желая, когато българите се обръщат към недалечното минало, да знаят няколко безспорни факта, които все още не са изписани ясно в историята и не се казват на висок глас. А именно:

  • БКП установява едноличен режим в България с помощта на Съветската армия и Сталин чрез убийства без съд и присъди, скалъпени съдебни процеси срещу опозицията, заточения в лагери, изселвания на хиляди семейства от домовете им.
  • По броя на жертвите и размера на насилието спрямо населението България отстъпва само на СССР в целия Източен блок.
  • Най-продължителната въоръжена съпротива срещу комунистическото управление в Източна Европа е на българските горяни, продължила до 1954 г.
  • Първите бунтове срещу комунистическо управление зад желязната завеса е на българските селяни от Кулско през 1951 г., предшестващи работническите бунтове в ГДР през 1953 г.
  • Първата държава от социалистическия лагер, която изпада в неплатежоспособност, е НРБ през 1960 г. при управлението на Тодор Живков. В резултат първият секретар на БКП еднолично и тайно продава златния резерв на България – 23 тона, на Хрушчов, за да върне малка част от дълговете на комунистическата власт към основния й кредитор СССР.
  • Последните комунистически лагери в Източна Европа са тези край Ловеч и Скравена, закрити през пролетта на 1962 г., едва след като в ЦК на БКП достигат сигнали въпреки контрола и наложената конспирация от страна на отговарящия за лагерите зам. вътрешен министър и дясна ръка на Живков Мирчо Спасов, че в тях се извършват убийства.
  • Човекът, който е лежал най-продължително време – 33 години – в затворите на Източния блок (повече от Нелсън Мандела в ЮАР), е българският дисидент и борец за свобода Илия Минев, интерниран и наблюдаван зорко от Държавна сигурност до 1990 г.
  • Управлението на БКП не се е свенило да използва Държавна сигурност да спре гласовете на своите критици зад граница като писателя Георги Марков (1975) и емигранта Борис Арсов (1974) чрезотвличане и убийство.
  • Специално създадени от Държавна сигурност фирми извършват под контрола на Политбюро на ЦК на БКП десетилетия наред контрабанда в нарушение на международните норми, включително и контрабанда на оръжие и наркотични вещества, както и износ на държавни капитали.
  • Държавна сигурност след 9 септември 1944 г. е конструирана, развивала се е и е била пряко подчинена на КГБ до 1990 г. Тодор Живков дава указанието „координацията и взаимодействието между ДС и КГБ да се издигат на такова равнище, че те да функционират като единна система,Държавна сигурност да работи като филиал на КГБ”.
  • През 1956 г. Тодор Живков наследява от Вълко Червенков политическата полиция в Държавна сигурност в лицето на ІІІ секретно политическо управление за „борба с контрареволюцията” и развива нейния всеобхватен контрол над обществото с Шесто управление на Държавна сигурност за „борба с идеологическата диверсия, контрареволюционни, националистически и други противодържавни прояви” в НРБ през 1967 г. Репресията над всеки инакомислещ сред интелигенцията, духовенството, научните среди, средствата за масова информация, студентите, включително и членове на БКП, е в основата на комунистическия режим.
  • Репресивният апарат на Държвана сигурност е използван за потъпкване на човешките права на българските граждани, включително и на представители на малцинствата, като най-бруталните мащаби на тази политика, изповядвана от висшето ръководство на БКП, намира израз в насилствената смяна на имената на българските турци.
  • Тодор Живков използва репресивната машина на Държавна сигурност и в последните дни на своето управление за разправа с неформалните организации в страната и за разпръскване на мирния протест на независимото сдружение „Екогласност” пред градинката на „Кристал” на 26 октомври 1989 г.
  • През януари 1990 г., броени месеци преди първите демократични избори в България след краха на комунизма, изпратеният от триумвирата Петър Младенов – Андрей Луканов – Александър Лилов за министър на вътрешните работи ген. Атанас Семерджиев дава строго секретна от особена важност заповед за унищожаване на досиетата на Държавна сигурност тайно от опозицията и от обществото. Целта е БКП да прикрие и запази контрола на своя агентурен апарат и да се прочистят архивите от компрометиращите комунистическото управление материали.
  • Мрежите на зависимост от Държавна сигурност и задкулисното й влияние в политиката, икономиката и медиите хвърлят сянка върху процесите на целия български преход от комунистически режим към демокрация.
  •  
image
президент или лакей

  • Затова знайте истинската история, помнете я и не я забравяйте!
    За да не позволявате бъдещето ви да продължава да зависи от миналото на комунизма.
  • Източник: desebg





Гласувай:
3



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kostas
Категория: Други
Прочетен: 3286028
Постинги: 1970
Коментари: 3540
Гласове: 5324
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930