Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.11.2012 17:28 - ГЕРБ ни унищожава с най-сигурното оръжие –труден достъп до лечение!
Автор: kostas Категория: Политика   
Прочетен: 1214 Коментари: 0 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 


Според шефа на Здравната каса, нямало проблем раковоболни да чакат за химиотерапия 20 дни или до месец?!

 

imageКак Здравната каса ще е тази, която да определя къде колко инфаркта, колко инсулта ще се случат, колко спешни операции и други важни лечебни дейности да се проведат?

Вече нямаме здравеопазване, а Проектометодика, която е публикувана на сайта на НЗОК /Националната здравно-осигурителна каса/. Т. е. получаваш кръвоизлив на язвата, отваряш сайта, четеш и се спасяваш от леталния изход, тъй като управниците въведоха лимити за броя на приеманите пациенти - по спешност и планово – минеш ли лимита – отиваш си на онзи свят и толкова!

Това е вероятно "предизборната грижа" за българина, която въведе ГЕРБ! Не стига, че е необходимо час по-скоро да се смени Законът за здравето, ами ГЕРБ непрекъснато усъвършенства начините за топенето на населението с подобни нововъведения!

imageСега действащият Закон за здравето е отменен в повечето цивилизовани държави, като вреден, но родната политическа класа си го хареса и не е готова да го смени за нищо на света!

Крайно време е болниците да престанат да работят като търговски дружества, в които лекарите нямат право да определят цените на клиничните пътеки, но затова пък трябва да търсят лекарства, консумативи, налага се да зависят от кефа на финансовия министър за парите и  все подобни дивотии!

Как да лекува един лекар, след като консумативите за дадена оперативна интервенция са му свършили, закупените не са изплатени на фирмите доставчици и като капак на всички недомислици: цените на клиничните пътеки ги определя Българския лекарски съюз?! По тази причина едно раждане струва 500 лева, а гастроскопия  с диагностика 600 лева, с биопсия – 800 лева!

Това е само пример.

Да лекува ли един лекар, или да търси медикаменти, консумативи, да се занимава с административни проблеми, да се чуди има ли внос на дадено лекарство, или не?

imageКолцина от българите са наясно, че ако дадена болница „изкара” повече пари по клинични пътеки, заради наплив от пациенти – то тогава НЗОК не плаща!

Сега, като капак на всичко останало, НЗОК взе, че въведе лимити за клиничните пътеки, а нейният така наречен директор, Пламен Цеков най-откровено говори на границата на лъжата по нововъведената глупост!

„Новата методика, по която Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще плаща на болниците, няма да ограничи възможностите на пациентите за избор на лечебно заведение, нито ще ги задължи да изчакват или да пътуват в търсене на свободно място в друга болница”, заяви Цеков, въпреки че прекрасно знаеше, че истината е точно обратната!

Болниците нямало да връщат пациенти – обеща Цеков, но за чия сметка ще бъдат лекувани тези пациенти, ако е изпълнен лимита по клиничните пътеки? За сметка на заплатите на персонала, или за сметка на лечебното заведение?

Вярно е, болниците нямат право да връщат пациенти, но също така е вярно, че НЗОК дължи шестцифрени суми на болници, преизпълнили заложените цифри и „изкарали” повече пари от лечение по клинични пътеки!

И ако Цеков говори, че всичко в болниците ще е по мед и масло за пациентите и лекарите – то истината е коренно различна! Здравните заведения ще си намерят начин да връщат пациенти, да отлагат планови операции, защото угрозата да останат без пари или с глоби е твърде осезаема!

В момента десетки, не, стотици лични лекари плащат глоби за това, че са си позволили да дадат над лимита направления на свои пациенти! И тези глоби са наложени от Здравната каса, която се ръководи от такъв чиновник като Пламен Цеков!

Нима това трябва да се наказва!

И как точно ще повярват лекарите, работещи в болници, че ако превишат определения им от НЗОК лимит няма да ги погнат с глоби и наказания?! Няма как...

„Целта на методиката била са бъдат въведени ясни регламенти в болниците при лечението на пациентите” – регламенти ли ще ни лекуват от сега нататък или лекарства и операции?

Ако регламентите, с лимити за клинични пътеки ще са в основата на работата на здравните лечебни заведения – това може да означава само едно: определена е посока за пълен и тотален геноцид на населението!

Та какво обясни Цеков на потресения българин в студиото на телевизия bTV:

„...новата методика е важна, тъй като цели да въведе регламенти при формиране на бюджетите на болниците за 2013 година с минимално участие на касата.

Въпреки че финансовите параметри са определящи при работата на медицинските институции, включително и на НЗОК, Цеков подчерта, че са предвидени механизми за преразход на болничната помощ в размер на 3 на сто, които гарантират възможността за увеличение на броя на пациентите в дадена болница при необходимост...”

Не по врат, ами по шия – казва народът на такъв „специалист”.

Само че има едно малка подробност: българинът чинно плаща /този, който е в състояние/ здравните си осигуровки и в при плащането не се говори за регламент, лимит на прием и лечение, или лимит на направления!

Всеки месец, от всеки доход, държавата прибира процент за здравна осигуровка и това е гаранция за получаване на квалифицирани медицински грижи!

Сега залагаме 1,65 млн. души да бъдат лекувани следващата година. Всяка болница ще има даден лимит, базиран на разчетите за тази и миналата година. Но не може да се отказва прием и практически няма как да бъде достигнат лимитът на 100 на сто.”

Само че, Пламен Цеков би следвало да знае, че само цифрата на пенсионерите надхвърля 2 милиона, като включим и децата, хроничноболните и трайно инвалидизираните – заложената цифра от Цеков си е една цифра, доказваща стремеж към геноцид!

Нима само 1,65 млн плащат здравни осигуровки, та да се залага точно тази цифра?

Другата глупост, която е въведена от управниците ни е, 70 на сто от пациентите да влизат на планов прием за лечение, а 30 на сто по спешност!

Кой се подиграва и пързаля здравната министърка и Цеков с такива цифри –е в процес на доизясняване и уточняване все още, но да се определят прогнозни цифри на заболявания е най-малкото смешно!

Цеков се похвали, че е публикувал методиката на сайта на НЗОК – хора с методика не се лекуват, Цеков!

Листи на чакащи, животът на пациенти ще зависи от методиката, която ГЕРБ въвежда. Целта на въвеждането на лимитите е НЗОК да участва минимално в бюджетите на болниците – но нали парите ни за здраве отиват в НЗОК, за да можем при необходимост да влезем в болница и да получим най-доброто лечение и грижи?

Животът на пациентите при така измислената Проектометодика нямало да бъде застрашен -  и как ще стане това, нали в основата на новата измислица на ГЕРБ е колко пациенти да постъпват за лечение планово, колко – по спешност за месец!?

Нима може да се предвижда и залага колко пациенти ще имат нужда от оперативни интервенции, колко от лечение? Нима е въпрос на заложени цифри колко българи ще заболеят от рак, колко от бронхопневмония, колко ще получат инфаркт, колко – инсулт?

Даже не повдигам въпроса за дадена географска област като фактор в измислената Проектометодика!

Във всяка една област ще бъде посочен обемът от различни видове лечение, който може да да бъде реализиран – разчетено ще е колко ще заболеят от рак, колко ще направят инсулт или получат инфаркт, обясни шефа на НЗОК Пламен Цеков.

Ако пациент във Враца получи херния, той има два варианта – да бъде записан в листата на чакащите, ли да отиде в друго населено място, където да бъде опериран!

image„В нито един нормативен документ в България не е описан лист на чакащите – обясни зам.-председателят на Българския лекарски съюз, д-р Юлиян Йорданов, хирург. – Така че когато един лекар казва на пациента, Вие ще отидете в лист на чакащите, той поема цялата отговорност за този пациент във времето до хоспитализацията. Ако нещо му се случи – кой отговаря: лекаря, защото той му е казал: „Ще чакаш”!

...Представете си какво ще стане в рамките на един окръг, или в рамките на цялата държава? Ще почне едно прехвърляне на пациенти, защото кой пациент иска да бъде вписан в лист на чакащите, за да чака например два месеца, за да му се направи операция от херния, или от жлъчка?!”

 

Лекарите не са доволни и от въвеждането на цифрите за 70 на сто планово, и 30 на сто спешно болни в лечебните заведения и се колебаят дали има гаранции срещу административни санкции при нарушаване на цифрата за спешни случаи

„Какво става ако непрекъснато задържаме легла, за да можем да приемаме спешно болни? Седят си празните легла, и ние чакаме да си ги запълним тия 30 процента, да не ги надхвърлим, или пък да сме по-малко, как да ги определим точно тия 30 процента?

Другото, което е, една болница „Пирогов”, която работи изключително само по спешност, значи тя ще си заработи 30-те процента, и оттам нататъка ще прави само планови операции?!...Системата трябва да има някаква регулация, тя не може да бъде оставена без регулация и без никакви правила, но те трябва да бъдат разумни, те трябва да бъдат в помощ на тези, които са лекувани и на тези, които лекуват, а не в помощ на администрирането на системата!”

 

На година, 29 евро на онкопациент в България, средно, 150 евро на онкопациент в Европейския съюз, 200 евро във Франция – ето как обясни Пламен Цеков тази цифири:

„Смятам, че за онкоболните в България, спрямо БВП ние отделяме един колосален ресурс, над 200 милиона годишно... От две години, ние нямаме отказ на лечение на онкоболни. Откакто лекарствата преминаха в НЗОК, ние не връщаме пациенти. Нямаме лимит на лекарствата! Досега нямаме върнат онкоболен, всеки който е потърсил...

 

Водещият Виктор Николаев задава въпрос за чакащи онкоболни за химиотерапия със седмици, а понякога и с месеци

„...химиотерапията е планово лечение и в момента аз имам познат, който изчаква двайсе дни вече да пристигне съответният медикамент, фирмата не го е доставила... двайсе дни или един месец, при химиотерапията не са от фатално значение, за тоя пациент в крайна сметка. Ако трябва да отчетем факта, че онкоболните в България са изведени в приоритет и на НЗОК, и правим всичко възможно да ги обезпечим, както с апаратура за лъчетерапия, така и с медикаменти...”

 

Лъжа, лъжа, лъжа, лъжа

– коментираха лекари и пациенти думите на Цеков. Потърпевши пациенти споделиха, че на мнозина от онкоболните, които са над 55-60 годишна възраст отказват лечение.

Потърпевши разказаха как се чака за химиотерапия, как препаратите, които се вливат не винаги са качествени, разказаха и как след химиотерапия ги изписват и никой не следи ефекта от вливането, никой не обяснява как трябва да живее и се храни пациентът преминал през химиотерапия. Но защо да се изненадваме от този факт, след като в медицинските учебни заведения никой не обучава бъдещите лекари на онкодиетотерапия, какъв режим трябва да спазват пациентите с тежкото заболяване.

Пациенти с рак разказаха и как непрекъснато се сблъскват с недостиг на лекарства, как са принудени да чакат или прекъсват терапията си, поради липса на медикаменти, свободни легла работеща апаратура.

 

Тук не мога да не запитам: помните ли с какво се прочу Пламен Цеков като депутат?

Това бе огромният гаф, свързан с отстраняването му от поста заместник-председател на здравната комисия в парламента, поради замесване на името му в скандалната наркопоправка в Закона за контрол на прекурсорите и контрол на наркотичните вещества, публикувана в Държавен вестник.

В края на март 2010 година от секретариата на президентството поискаха обяснение от председателя на НС Цецка Цачева за това как текст от Закона за наркотичните вещества е обнародван без да е подписан от държавния глава.

След проверки и анкетни комисии се оказа, че скандалният текст, с който се смекчава режимът на реклама с изображения, наподобяващи наркотици, всъщност е бил приет от депутатите, като те са били подведени да го гласуват. Разпоредбата не е обсъждана или одобрявана от здравната комисия, а само е била изчетена в пленарната зала.

Разбра се също, че човекът, докладвал текстовете пред депутатите и прочел конкретния текст, е именно Пламен Цеков.

Тогава той беше привикван на редица заседания, за да дава обяснения как и защо е чел нещо различно от това, гласувано от здравната комисия. А версиите му бяха няколко - първо каза, че е прочел коректно текста, после, че е предложил своя редакция, а накрая - че му е дадено листче с конкретната разпоредба, той се е консултирал с членове на правната комисия и те са му казали, че текстът е най-коректен.

Пламен Цеков беше запомнен с най-екстравагантната от версиите си - че има 8 диоптъра, които са му попречили да прочете коректния текст?!

„Когато чета - аз съм с осем диоптъра очила, вдигам поглед към залата и се връщам. Има един момент на адаптация на окото“, обясни той от трибуната на парламента. Обясни също така, че чел много бързо и така пропуснал част от текста, защото редовете били един над друг.

В крайна сметка единственото наказание за Цеков беше свалянето му от заместник-председателското място в здравната комисия.

Все пак човекът е кадър на Цветанов, а неговите хора не подлежат на наказание!

 

Защо припомних тази срамна история от парламента, защото безобразията с парите на хората, внесени за здраве продължават, а човекът, който трябва да поиска решаването им увърта и шикалкави!

imageНяма грамотен българин, който да не е чул, че Резерва на Здравната каса бе взет от Симеон Дянков неизвестно за какво и също така неизвестно остана къде и защо бяха похарчени тези пари, внасяни от българите като здравни вноски.

Конституционният съд обяви за противоконституционен текста в Закона за бюджета на НЗОК за 2012-а година, след като с него се позволява на Министерството на здравеопазването да покрива разходи за медицински дейности, лекарствени продукти и медицински изделия със средства от касата. Отпуснатият трансфер към ведомството бе в размер на 100 милиона лева.

Законовият текст беше даден на съда в края на миналата година от 60 народни представители от ДПС и "Коалиция за България". Според депутатите, които сезираха съда, това бе "един вид конфискация на част от парите на здравната каса". Те твърдят, че тези 100 000 000 лева се отнемат от Здравната каса и се дават на орган на изпълнителната власт, какъвто е Министерството на здравеопазването, но това министерство се финансира от държавния бюджет, а е недопустимо чрез бюджета на НЗОК да се финансира държавния бюджет.

Такъв трансфер се прави за втора поредна година. През 2011 г. от касата към здравното министерство бяха прехвърлени 340 млн. лева. Идеята за трансферите бе лансирана от финансовия министър Симеон Дянков. Той смяташе, че така ще се пестят средства на държавния бюджет, като здравното ведомство се субсидира с пари от здравни вноски за дейности.

От Българския лекарски съюз непрекъснато настояват да се даде сметка за тези пари и те да се върнат в НЗОК, както е решил КС. По темата и от МФ, и от НЗОК мълчат или говорят на границата на лъжата.

„Колко са тези пари, които би трябвало да бъдат преведени от министерство на здравеопазването и ще останат в касата. Тези, около 50 милиона, къде отиват?” – запита в bTV д-р Юлиян Йорданов.

Причината е, че едни поне 50 милиона от здравни вноски се губят в Министерство на финансите и въпреки че Конституционният съд излезе с Решение, което обяви прехвърлянето от бюджета на НЗОК в МЗ за противоконституционно и разпореди половината сума да се върне в Касата, нещо, което до този момент не се е случило!  В същото време има много неразплатени дейности в болничната и доболничната помощ от страна на НЗОК, но Цеков изобщо не се вълнува от това.

 

Обяснението на Пламен Цеков за невърнатите милиони в НЗОК бе удивително:

„По бюджет парите са предвидени и разчетени да бъдат в МЗ. Касата няма право да оперира с тези средства. За да може да оперира, с тези останали средства, трябва да има санкция на Народното събрание, т. е. да бъде променян бюджета на Здравната каса. Те /парите – бел. Л. М./ са виртуални, те са в бюджета на Касата, но са в Министерство на финансите!”

Възможно ли е милиони от вноски за здраве да са виртуални?

Възможно ли е виртуалните милиони да са в бюджета на Здравната каса, но да са в Министерство на финансите!

Какво ни казва шефът на НЗОК Пламен за тези милиони?

Защо Цеков праща проблемът в парламента, след като Конституционният съд се е произнесъл със свое решение парите от здравни вноски на гражданите Симеон Дянков да върне незабавно в НЗОК – нима парламентът, който е законодателен орган трябва да прегласува една своя незаконна недомислица?

 

И откога, на какво законово основание българското Народно събрание ще прегласува Решения на Конституционния съд?

Малко е да кажа, че Цеков се е объркал, защото неграмотността не може да се извини с объркване.

Какво каза зам.-министърът на финансите Владислав Горанов за „виртуалните” милиони на НЗОК и трансферът им, обявен от КС за противоконституционен:

imageВодещ: В последните няколко дни се получи един диалог в ефира на Нова телевизия между Български лекарски съюз - НЗОК - Министерство на здравеопазването за трансферите помежду им и за това, че новия парламентарен сезон ще започне именно с темата за тези трансфери. Вие имате пряко отношение към тези средства, които преминават помежду им и към това, което трябва да бъде законодателно като промяна още в първите дни на септември месец, за да може да бъде ясно кои пари къде отиват и да няма някакви съмнения, че те потъват.

Владислав Горанов: Пари бюджетни в този смисъл, в който те се движат максимално публично и прозрачно, няма как да потънат. Конституционният съд със свое решение, без да го коментирам по съдържание, забрани да се правят повече трансфери от касата към министерството. В този смисъл няма кой знае каква тема за дебат в парламента. Разходите на Министерството на здравеопазването ще продължат да се извършват до размера, който са утвърдени в Закона за държавния бюджет, със същия размер ще се извършват и разходите утвърдени със закона за бюджета на държавно осигурителната каса, без обаче забранения вече, обявен като противоконституционен трансфер между двете институции.

 

Т. е. трансфери от НЗОК няма повече да има, парите няма как да потънат...

 

Нито дума за връщане на 50-те милиона в НЗОК!

 

Министър Дянков също се въртя около темата, но не обели и дума за изпълнение на Решението на КС 50-те милиона да бъдат върнати в НЗОК!

 

При това положение мога да кажа, че парите едва ли ще бъдат върнати, въпрeки, че всеки един от нас си е внасял чинно здравните вноски, уверен в почтеността на държавата за това, да отидат на мястото си в НЗОК!

Явно говорим за друга държава!

Люба МАНОЛОВА

lubamanolova.info



Гласувай:
6



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kostas
Категория: Други
Прочетен: 3273930
Постинги: 1970
Коментари: 3540
Гласове: 5324
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031