Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.08.2012 12:42 - Напористата земеделска пиарка се оказа и крупна земевладелка
Автор: kostas Категория: Политика   
Прочетен: 1310 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 30.08.2012 12:43

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Само месеци след апетитния договор с ведомството на Мирослав Найденов фирмата на 25-годишната Кристина Спасова вече е съсобственик на 455 дка и арендатор на още 1000 дка ниви

image
снимка: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ Мирослав Найдено














Бившата пиарка на Агенцията по храните Кристина Спасова, която се прочу покрай скандалния договор за популяризиране на програмата за селските райони във Facebook и Twitter, се оказа и крупна земевладелка. Като съдружничка в хладилното предприятие за преработка и консервиране на диворастящи плодове и гъби "Био ем ди" Спасова вече е дългосрочна арендаторка на над 1000 декара земеделска земя в Берковица. 25-годишното момиче е и съсобственик на 455 декара земи на завода.

Трети ден след разгарянето на скандала земеделското министерство продължава да отказва на "Сега" информация по договора със Спасова.




























Както "Сега" писа, през септември 2011 г. 25-годишната Кристина Спасова основава фирма "Кей ем ком" с 2 лв. капитал и успява за броени месеци да извърши разходи за над 900 000 лв. През януари фирмата е избрана от земеделското министерство да популяризира селската програма във Facebook и Twitter срещу 47 500 лв., а през април и юли вече е горд собственик на два офиса, закупени с налични средства без ипотека за 507 хиляди лева. На 15 юни 2012 г. "Кей ем ком" сключва и друга крупна сделка - за придобиване на 26% от капитала на завода "Био ем ди" срещу 390 000 лв. 200 000 са платени при сключването на договора, останалите 190 000 се дължат до 4 месеца. 2% срещу 10 000 лева си купува лично и Кристина Спасова.


























Високата цена, платена от "Кей ем ком" за акции с много по-нисък номинал - 1300 лв., има обяснение, показа проверка на "Сега". Като съдружник в "Био ем ди" Спасова е придобила собственост и в учреденото няколко месеца по-рано - през април, дъщерно дружество "Био ем ди-1". В капитала на "Био ем ди-1" са апортирани над 450 декара поземлени имоти, като стойността им е оценена на 1.1 млн. лв. И след приемането на Спасова като съдружничка дружеството продължава да купува нови земи, а през юли е сключило и крупен договор за аренда на земя с община Берковица. Така собственикът на хладилното предприятие Димитър Младенов и новата му съратничка Кристина ще наемат за срок от 9 години около 1000 декара общинска земя. Материалният интерес по този наем според имотния регистър възлиза на 114 340 лв.

Нови въпроси изскачат и около закупения от "Кей ем ком" офис от 187 кв. м в "Манастирски ливади". От нотариалния акт за сделката, с който "Сега" разполага, става ясно, че Кристина я е сключила на юнашко доверие. Сумата за закупуване на офиса - 332 491 лв., е била преведена на банкова сметка на собственика - птицепроизводителя "Градус-1", преди сключване на самата сделка. Никъде в договора няма гаранции за купувача - не се споменава изискване парите да са блокирани до реалното сключване на сделката и вписването на нотариалния акт. Няма предварителен договор и платено капаро, не се споменава през коя банка е станало плащането. Няма и изрично изискване за представяне пред банката на удостоверение за липсващи тежести. От акта става ясно, че нотариусът се е задоволил единствено с устни уверения. "След като ми заявиха, че са уредили финансовите си взаимоотношения, одобрих представения ми от страните нотариален акт", пише в него.

Странни са и дадените обяснения от Кристина Спасова за изплащането на този офис. Според Спасова фирмата е изплатила помещението за 7 месеца със собствени сили благодарение на това, че работи. Не е ясно откъде идват тези 7 месеца, след като "Градус 1" купува офиса на 1 декември 2011 г. и го продава на 6 април 2012 г., декларирайки, че е получила цялата сума. Доколко доверчива е била експиарката в отношенията си с "Градус-1", показва договорът за втория офис, купен в същата сграда, но вече от строителя, за 175 000 лв. В него са предвидени и предпазни клаузи, и блокиране на пари, и условия за връщане на капаро.

"Кей ем ком" печели още една малка обществена поръчка - срещу 35 000 лева, осигурени по проект по Оперативна програма "Регионално развитие" и община Ракитово, тя трябва да рекламира проект за изграждането на Джурасик парк край родопското село Дорково и да направи сайт на крепостта Цепина. Договорът е от юни 2012 г. Интересното в случая е, че по признанията на самата Спасова тя е работила като пиар и в пътната агенция, която е на подчинение на регионалното министерство, управляващо програма "Регионално развитие".

Кристина Спасова и вчера не вдигаше телефона си за коментар.



ВЪЗХОД

В годишния си финансов отчет за 2011 г. "Кей ем ком" декларира 260 000 лв. приходи за три месеца работа - от септември до декември. Срещу тях стоят малки разходи. Фирмата е изхарчила 41 хиляди лева, като за възнаграждения са отишли 8 хиляди, а за осигуровки - 2000 лв. 20 000 лв. са платени за материали, 1000 лв. са разходите за амортизации. Така фирмата е приключила годината с 219 хиляди лева счетоводна печалба, след приспадане на данъци - 197 хиляди печалба. Не е ясно при това положение откъде идват парите за серията скъпи имотни сделки, сключени през 2012 г.



МЪЛЧАНИЕ

Трети ден земеделското министерство отказва информация за условията в обявата за малка обществена поръчка за популяризиране на селската програма. Вече се разбра, че ведомството е използвало възможността да не обявява открит конкурс и да работи само с 3 оферти от специално поканени фирми. След множество уверения, че работят и ще предоставят информация, вчера от земеделското министерство отказаха да дадат текста на преписката около процедурата с аргумента, че тя съдържа лични данни. На настояване на "Сега" да получи обяснение как изисквания за конкурс могат да съдържат лични данни и кои са другите две поканени фирми от министерството поискаха да бъде подадено официално искане по Закона за достъп до обществена информация. Досега единственото обяснение по скандала от страна на министерството идва от медийния съветник на Мирослав Найденов - Мирослав Иванов. Пред БНР той заяви, че фирмата била избрана, защото е на млади хора, които работят в пространството на "Фейсбук" и "Туитър". Според него смисълът на Закона за обществените поръчки бил такъв - малки обществени поръчки да се дават на нови и малки играчи.
image
Снимка: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ В тази сграда в София фирмата на бившата пиарка на Агенцията по храните се сдобив
а с два луксозни офиса.
Таня Петрова, Ивет Миткова


Да ви преразкажа (със съкращения) един дълъг грузински тост:
Вървели през степта един стар крадец и един млад крадец. Вървели, вървели цял ден. Слънцето превалило. Свалили раниците с откраднатото, седнали да си починат, похапнат и преспят. Оглежда старият крадец наоколо и вижда лисича дупка:
- Можеш ли, - казва старият крадец, да извадиш лисичетата от дупката без да те усети лисицата?
- Не, но това е невъзможно! Как може да вземеш лисичетата от под майка им, а тя да не усети!
Бърка старият крадец в дупката, вади едно по едно лисичетата, а лисицата не усеща.
Хваща се за главата младият крадец, чуди се и недоумява колко невероятно способен е старият крадец!
Зазорило се. Станали и отново тръгнали на път старият и младият крадец. Вървели, вървели цял ден из степта. Слънцето превалило. Свалили раниците, седнали да си починат, похапнат и преспят.
Оглежда се старият крадец наоколо и вижда вълча бърлога.
.... (Повтаря се същото за вълчицата и вълчетата).
Чуди се и се мае младият крадец на невижданото и нечувано майсторство и способности на стария крадец!
Зазорило се. Станали и отново тръгнали на път старият и младият крадец. Вървели, вървели цял ден из степта. Слънцето превалило. Видели едно голямо дърво. Свалили раниците, седнали да си починат, похапнат и преспят под него. Гледа старият крадец на върха на дървото орльово гнездо и казва на младия крадец:
- Можеш ли да се изкачиш на дървото и да откраднеш орлетата без орлицата да те усети?
- Не, но това е невъзможно! Взе лисичетата, взе вълчетата и майките им не усетиха, но да се изкачиш до гнездото и вземеш орлетата, това надминава всяка фантазия!
Катери се старият крадец по дървото кат котка, бърка в гнездото, вади орлетата, слага ги в пазвата, а орлицата не усеща.
Слиза ловко от дървото, а там долу... Нито раниците, нито младият крадец.
Да пием за младото поколение
!!!



Гласувай:
3



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kostas
Категория: Други
Прочетен: 3274093
Постинги: 1970
Коментари: 3540
Гласове: 5324
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031