Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.12.2012 16:30 - Черно и бяло - за какво пилее пари мизерстващата ни държава
Автор: kostas Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 2061 Коментари: 5 Гласове:
10


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


Кой се грижи за българските деца, изоставени в домове, докато премиерът Борисов спи на тържествена церемония в чужбина?

imageСпоред Конституцията за изоставените деца на България би следвало да се грижи държавата. Реално това се случва благодарение на все още останалото човешко милосърдие на отделните граждани.

Пореден пример за това бе съдбата на децата от Дома в Белоградчик, за които научи цялата страна, благодарение на подвига на едно момче от този Дом, Марио, което спаси с риск за собствения си живот дете от смърт, благодарение на смелостта и себеотрицанието си.

Марио живее в Дома с трите си братчета и още 34 деца. Децата стават сутрин, закусват и отиват на училище като всяко българско дете на тази възраст.

imageДецата, лишени от родителски грижи, имат сигурност в Дома, имат покрив над главите си, хранят ги, служителите, които се грижат за тях, ги обичат. Когато свърши нафтата децата студуват, а от 30-те лева, които получават всеки месец си купуват понякога закуски, ако е възможно и някое лакомство. Но, да не забравяме – парите са 30 лева за цял месец! По лев на ден!

След репортажа на телевизията в Дома са се обадили стотици българи, за да попитат от какво имат нужда децата.

След излъчването на историята за подвига на Марио, за спасеното дете, момчето е получило подарък яке, от анонимен дарител, и два пуловера по време на пътуването си до в София.

Бащата на момчетата, Марио и братята му, работи във ферма и когато има възможност ги посещава, докато майка им, макар да живее на 50 метра от Дома, рядко вижда рожбите си.

Децата които живеят в Дома в Белоградчик жадуват за обич, за семейство, за внимание – топлото, и храната не са всичко за да бъдат щастливи. Като всички деца, и тези от Дома имат нужда от играчки, печки, сушилня за дрехите им през зимата...

imagebTV разказа за подвига на Марио, за който момчето твърди, че не е направило нищо кой знае какво. След репортажа за спасеното дете, Домът в Белоградчик е получил два тона нафта, благодарение на което, децата няма да мръзнат за Коледа!

Семейството на спасеното дете също е бедно и едвам свързва двата края – Марио им е направил най-големия подарък за Коледа - живота на сина им.

По време на репортажа на Иван Георгиев, децата правят коледни картички, до елхата в Дома, деветгодишният Гошко застава и рецитира със светнали очи:

image„Снежен човек си мисли:

Аз съм дете на децата,

Рожба на детски ръце,

и съм сърдечен приятел,

нищо, че нямам сърце!

Казват, че нямам, но тихо,

нещо в мене тупти,

вътре будилник ли скриха – туп, туп, туп

чуй го и ти...

...Мисля си, даже и снежен,

важно е да си човек!”

Дете, лишено от родителски грижи, ни дава предколеден урок – „Важно е да си човек!”

image

В същото време, на 10 декември, на тържествената церемония по връчване на Нобеловата награда за мир на Европейския съюз, присъства и българският министър-председател Бойко Борисов. Той замина, за да присъства на церемонията, на която премиерът на Великобритания, евроскептикът Дейвид Камерън, например не беше дошъл...

Т. е. това пътуване можеше да бъде спестено на нас, редовите български данъкоплатци!

Видеоклип от церемонията, разпространен в You tube още същия ден ни показа как нашият министър-председател, който седеше на първия ред, през няколко места от Ангела Меркел и Франсоа Оланд и до холандския премиер Мартин Рюте, гледаше със сериозно лице тези, които държаха речи без да ги разбира.

Цялата церемония може да изгледате ТУК, пуснете видеото:


В ръката си Борисов държеше мобилен телефон показва разпространеното в мрежата видео, от който, според някои колеги е пращал есемеси.

След като е приключил с изпращането на съобщения, камерата се връща отново на Борисов, за да покаже, че докато президентът Херман ван Ромпой говори – премиерът на България е заспал!

imageПитам – не можеше ли парите от това абсолютно излишно пътуване на Борисов да бъдат дадени на Дом за деца, лишени от родителски грижи, вместо за пореден път да ставаме свидетели как на цялата мизерия обхванала страната ни, Бойко Борисов пътува по света, за да... спи на публична церемония?!

Платихме пребиваването на Цветанов за повече от две седмици до Щатите, сега платим и за този сън на Борисов в Осло – докога?

Човек, даже и на най-високия пост в държавата да се намира, трябва да запази малко срам и приличие, и да не харчи грешни народни пари заради капризите си, да го видим, че се е снимал или отъркал в първите ръководители на редица държави!

Всичко ли ни е наред, та останаха пари Борисов и министрите му да пътуват из света със седмици даже без да се отчитат пред парламента?

Все трябва да има някаква мярка! И нека да повторя: не ние сме длъжни на тях, политиците, а те на нас, най-малкото, защото им плащаме охолния живот и сметките - на тях, на семействата им, и на близките им!

Люба МАНОЛОВА - lubamanolova.info



Гласувай:
10



1. saportok - :)
13.12.2012 17:36
За съжаление,господин kostas,сме в държавата-майка на граждани-сираци.
цитирай
2. chavdar01 - БОЙКО ТАМЪН Е РЕПЕТИРАЛ ПЕСЕНТА:ПОЛЕГНАЛА Е ТОДОРА!
13.12.2012 22:23
АМА ВЗЕЛ ЧЕ И ПОЗАДРЯМАЛ! :)))
цитирай
3. kostas - ами тя (пирамидата , ситуацията ,обстоятелството) могат да се обърнат .." И ко прайм после " има и такъв филм .....:)))
14.12.2012 11:42
* saportok - :)
13.12 17:36
За съжаление,господин kostas,сме в държавата-майка на граждани-сираци. *
цитирай
4. kostas - Така е правел и в "Симеоново " ......
14.12.2012 11:43
* chavdar01 - БОЙКО ТАМЪН Е РЕПЕТИРАЛ ПЕСЕНТА:ПОЛЕГНАЛА Е ТОДОРА!
13.12 22:23
АМА ВЗЕЛ ЧЕ И ПОЗАДРЯМАЛ! :))) *
цитирай
5. gocho52 - Заспал Бочо под салкъм...
14.12.2012 14:55
Народна песен.
Ще бъде актуална на лято.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kostas
Категория: Други
Прочетен: 3284175
Постинги: 1970
Коментари: 3540
Гласове: 5324
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930