Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.06.2012 23:21 - Утре тачим Св. първовърховни апостоли Петър и Павел – Петровден
Автор: kostas Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 1723 Коментари: 2 Гласове:
3




Не забравяйте да честитите именния ден на Петър (от гр. камък, скала), Петрана, Петранка, Павел, Павлина, Павлин, Павлета, Пейо, Пенка, Пенчо, Петьо, Пепа, Петя, Пецо, Апостол, Камен, Кремена!

image

Светите първовърховни апостоли Петър и Павел

На Петровден ден православната църква почита паметта на Христовите апостоли – Петър и Павел. Те са били най-ревностните разпространители на християнството, след като Светия Дух ги осенява и те започват да говорят много езици.

И двамата апостоли Петър и Павел са изтърпели безброй обиди, унижения, гонения и много страдания в името на Господа Иисус Христос.

Заради техния духовен подвиг, Св. Петър и Св. Павел са наречени първовърховни апостоли.

Св. Петър бил беден рибар, който се родил и живял на брега на Генисаретското езеро, в гр. Витсаида. Той е първият избран от младия Иисус Христос за негов ученик.

Св. Павел е роден в гр. Тарс, обл. Киликия. Преди да срещне Иисус Христос, той изповядвал юдейската религия и участвал в преследване на християните. Когато пътувал към Дамаск, Св. Павел ослепял, след като получил видение на самия Господ.

Добри хора го връщат обратно в града, от който тръгнал. И там се случило чудо – на третия ден зрението му се върнало. И така от върл противник на християните, Св. Павел станал един от най-ревностните последователи на Господа Иисуса Христа.

През 67 г. Св. Петър и Св. Павел са разпнати на кръст от император Нерон в Рим, заради християнското учение.

Според народните традиции на Петровден се коли пиле, наречено петровско в чест на двамата светци. По Петровден зреят първите ябълки, които наричат петровки. Жените в миналото носели ябълки петровки и питка в храма да бъдат осветени. После раздавали за здраве.

В домовете с именници посрещали гости. Петровите пости свършват на Петровден. Освен с готвено пиле, домакините гощавали своите гости със сушени наденици от коледното прасе, с прясна сланина, вино, ракия, баница с мас.

Според народните вярвания Св. Петър държи ключовете за рая и за райските порти. Той посреща душите на починалите пред райските порти, претегля греховете и добрите дела, и решава дали душата е достойна да влезе в рая и във вечното блаженство или ще я изпрати в ада при вечните мъки.

Калинка Петрова

 







Гласувай:
3



1. kostas - ПОЗДРАВ ЗА МОЙТЕ ВИРТУАЛНИ ПРИЯТЕЛИ ...
28.06.2012 23:27
Павел Серафимов - sparotok
Апостол Апостолов - apostapostoloff

ДА СА ЖИВИ И ЗДРАВИ И ДЪЛГО ДА НИ РАДВАТ С ПРИСЪСТВИЕТО СИ !

НА ВСИЧКИ ИМЕНИЦИ МНОГО ЗДРАВЕ..))))))))
цитирай
2. sparotok - благодаря ти!
28.06.2012 23:34
Благодаря ти приятелю!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kostas
Категория: Други
Прочетен: 3283760
Постинги: 1970
Коментари: 3540
Гласове: 5324
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930