Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.04.2014 17:02 - Проф. Гергова: Открихме първата златна пломба на зъб, направена от гетите три века преди Христа
Автор: kostas Категория: История   
Прочетен: 2044 Коментари: 0 Гласове:
11


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

В Свещарската могила е положена пластика на непознато досега от митологията и изкуството създание - жена с лъвско тяло и уши

image

Чиновници уреждат с европейски проекти незначителни исторически обекти, а важни за цивилизацията паметници потъват в бурени и изчезват

image

От години археологията се използва повече за източване на средства, казва пред Faktor.bg изследователят на древните траки

image

Единствено златните находки, открити в Сборяново през 2013 г. ли предизвика фурор в научните среди?

- Хубаво е, че фурорът през 2013 година не бе свързан толкова със златото, а с откриването и на друга изключителна находка- единствената колесница (бига) с два коня, поставена в яма, която открихме в една от съседните могили на Голямата Свещарска могила. Впрегнатите в нея коне на 4 – 5- годишна възраст са прекрасни. Те са положени на три нива, така че да създават илюзията за движение, за устрем напред. Главите са на каменни възглавия, телата в тесни ями и задните крайници изправени в специално изкопани дълбоки ями. Това е начин на погребване на жертвените животни, който вече можем за кажем, че е характерен за гетите.

Откриването на колесницата потвърждава огромното значение за погребалните надбягвания с колесници при погребенията на тракийския елит, за които ни съобщават античните автори и които виждаме изобразени върху стенописите в Казанлъшката гробница, върху сребърни съдове и други предмети на изкуството.

В същата могила намерихме и две погребения чрез трупоизгаряне на мъж и жена. За пръв път съобщавам пред Faktor.bg за една друга изключително интересна находка, която бе открита при осъществяването на антропологическия анализ. Това е първата златна пломба на човешки зъб, намерена в нашите земи. Тя се датира в началото на ІІІ в. пр. Хр. Знаем, че гетите са имали развити виждания за лечение на тялото и душата, те са коментирани и приети и от древните гърци, но за пръв път попадаме и на конкретни примери за зъболекарски знания и практики. Тази находка е от ямата, в която заедно с кремираните кости, бяха намерени и елементи от златни женски накити.

Към изключително стойностните открития следва да добавя и проучването на две вкопани гробници, с погребения чрез трупоизгаряне на жени с голямо количество съдове - местни и вносни, съдове от злато и бронз, стъклени накити и др. Едната гробница е с цветен квадратен олтар на пода и втори пластичен олтар, с форма на пресечена пирамида. Даровете в нея предполагат, че погребаната жена е изпълнявала жречески функции.

Всъщност около Голямата свещарска могила, свързана с един гетски владетел, разкрихме следите от пищната погребална церемония, свързана с него и лица от обкръжението му. Имаме много точни дати, които показват изключително краткия период, в който могилите са били издигнати – 296 г. пр. Хр., 293 г. пр. Хр. В този смисъл Сборяново ще бъде превърнато в единственото място в България, където можете да разберете какво е представлявало тракийското царско погребение и да усетите неговото великолепие.

www.faktor.bg/    ---   ЦЯЛАТА СТАТИЯ ТУК 



Гласувай:
12



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kostas
Категория: Други
Прочетен: 3274232
Постинги: 1970
Коментари: 3540
Гласове: 5324
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031