Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.09.2012 16:59 - СТРАХОТНО! Българският Индиана Джоунс откри олтар на 2 400 години на Перперикон -Ето го съкровището от Синеморец! (СНИМКИ)
Автор: kostas Категория: История   
Прочетен: 7256 Коментари: 11 Гласове:
9

Последна промяна: 28.09.2012 17:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 
Олтарът е част от прочутия в целия античен свят храм на Дионис

Експедицията на проф. Николай Овчаров откри олтар на 2 400 години при разкопките на Перперикон. Според българският Индиана Джоунс това е “липсващото звено” в доказателствата, че прочутият в целия античен свят храм на Дионис се е намирал в скалния град на траките, наричан Мачу Пикчу на Балканите.
Данните досега сочат, че там се е намирал един от най-големите в Европа култови комплекси, съществувал в продължение на повече от 6 хиляди години.

image

Проф. Овчаров е горд с откритието си

Олтарът е открит в северната част на Акропола на Перперикон на дълбочина от близо 5 метра, съобщава БНТ. Той се намира непосредствено до античен храм, който ще бъде проучен следващото лято. Глиненото съоръжение, на което са правени огнено-винени ритуали, е съществувало от 10 до 6-ти век преди новата ера и се използвало активно, защото се е налагало многократно да бъде възстановявано от древните хора.
“Връзката с думите на Херодот от 5 век, че храмът на Дионис тук е прочут колкото Храма на Аполон в Делфи”, става все по реална, подчерта Овчаров.
По думите му, глиненият тракийски олтар от Ранножелязната епоха, намерен на Перперикон, е с диаметър повече от 2 метра и представлява архетип на олтарите в по-късната елинистична епоха.

Слава Петрова
Гърне с 4 килограма сребърни монети от времето на Александър Велики е съкровището, открито днес край Синеморец

Екипът на професор Даниела Агре попадна на съкровище – гърне с монети, при разкопки край Синеморец. Цели четири килограма тежат сребърните монети, съхранени през вековете в керамичния съд. Също както в легендите за съкровища, гърнето е било запечатано с олово и сложено в друго, по-голямо.

image

Съкровището е 4 килограма сребърни монети, запазени векове

Имането е било заровено в естествена скална ниша, наблизо до кулата, която се намира пред укрепения дом на богат тракийски владетел.

Сребърните монети са тетрадрахми – големи по размер, а също и като номинал. Специалистите смятат, че те са сечени по времето на Лизимах или на Александър Велики. Една тетрадрахма се равнява на четири драхми и е била универсално разменно средство в древността, с достатъчно висок номинал, както днес е еврото. Работата по разкриване на съкровището тече в момента, като е сигурна само датировката – III в. пр.н.е., съобщава „24 часа“.

image

Имането е съхранено в естествен трезор сред скалите

Сред древните руини край Синеморец бяха открити уникални златни и сребърни накити, принадлежали на семейството на богат местен владетел. Намерените обгорели останки от мазилка свидетелстват за пожара, изпепелил жилището. Съкровището обаче се е запазило, навярно защото е било скрито доста преди опожаряването на постройките. Естественият трезор сред скалите е запазил съкровището непокътнато от набезите на иманяри до днес, цели 23 века.


Боян Петракиев






Гласувай:
10



1. penchoan - Кой измисли глупостта, че Перпе...
28.09.2012 17:09
Кой измисли глупостта, че Перперикон е средновековен комплекс?
Нищо подобно, това е комплекс от 5-6 хилядолетия.
цитирай
2. kostas - ?!?!?! - Нямам представа ..и аз знам че е от 5-6-то хилядолетие и е тракийско светилище
28.09.2012 17:36
* penchoan - Кой измисли глупостта, че Перпе...
17:09
Кой измисли глупостта, че Перперикон е средновековен комплекс?
Нищо подобно, това е комплекс от 5-6 хилядолетия. *

( "защото се е налагало многократно да бъде възстановявано от древните хора." ) -ДРЕВНИТЕ ХОРА -!!!! а СЪМ ЧУВАЛ проф.Овчаров да говори ,че Перперикон е изграден от " ГОРСКИТЕ ХОРА " !?!? Ти ми кажи - защо използват този речник !!!
цитирай
3. sparotok - !
28.09.2012 17:36
Наистина страхотно!

Останките от олтара са в стил типичен за по-ново време...но пък понякога журналистите бъркат една снимка с друга...
цитирай
4. kostas - ! ))) Сега ми стана ясно защо неГЪРЧЕТАТА се ГЪРЧАТ .......))))))) Поздрави.
28.09.2012 17:51
* sparotok - !

Наистина страхотно!

Останките от олтара са в стил типичен за по-ново време...но пък понякога журналистите бъркат една снимка с друга... *
цитирай
5. shtaparov - Обектът на Овчаров не се казва Перперикон,а Перперек
29.09.2012 03:49
Обектът на Овчаров не се казва Перперикон- той си има име и то е Перперек,но на някои овчари явно Българските имена не им се нравят,затова ги заместват с гръцки. Българският Индиана Джоунс не е той,а великият откривател проф.Георги Китов (вечна му памет!). Но все пак и Овчаров нещо е постигнал,
намирайки този олтар,който доказва че на Перперек е имало Тракийски храм,но не доказва че той е бил на Дионис. Както в комичния случай с тамплиерите,Овчаров и тук се заблуждава,понеже по стар комунистически обичай е свикнал да не се съобразява с историческите извори. Останките в Перперек изобщо не отговарят на описанията на Макробий,Херодот и пр.,понеже там няма кръгъл храм. И колко пъти трябва да се повтори на този дървеняк,че великият храм на Дионис се е намирал в най-високата част на Родопите и от него се е виждал Ор-Белус (Гор-Пирос= Планина-Пирин)? А най-високата част на тогавашните Родопи- това е днешната Рила планина,която по онова време е била считана за част от Родопите. Там е великият храм на Дионис,а не на онези мижави хълмчета около Кърджали,чието име,ако го приемем за по-древно,е означавало Къргари (Хързари) и може да ни насочи,че в района му е имало храм на Слънцето. А барелефите на снимката определено са каменни (мраморни) и в никакъв случай не са глинени,така че с тази снимка журналистите отново са ни изментили.
цитирай
6. georgealall - ОВчаров е доста прехвален
29.09.2012 23:36
ОТкривателят на Перперек всъщност е бащата на Оврачорв - Овчаров-старши, който е много по-голям археолог от него, но човекът просто не си правеше пиар като сина и хората не го знаят. Овчаров -младши е един гаден манипулатор. Достатъчно е да кажем, че той често купува в Търново разни артефакти, които се продават от иманярите после ги заравя в Перперек и ги обявава за тамошни открития. Бокал от Червен може да се пласира в Перперек.
И второ - Перперек е под защитата на Юнеско и трябав да се реставрира с автентични материали, обаче каменната плоча преди няколок години се бе отчупила и я бяха реставрирали с БЕТОН! Моинте уважения с БЕТОН! кога траките са имали нещо друго освен тухли, камъни и хорасан. Ама по по-евтино отколкото да възстановяваш камък - нали?
цитирай
7. kostas - voulgaros Ти не разбра ли че си НЕгърче..
01.10.2012 10:32
И в Сахара ти мястото !!!!!!!!!!!!!!!
цитирай
8. ivansimeonow - Не ги разконцентрирайте гръком...
04.10.2012 14:57
Не ги разконцентрирайте гръкоманите. Те имат сериозна работа. Правят карта на Магна Елада .Определят границите, защото елините правели Евклидовата геометрия и забравили да ги очертаят. Прекалено проста работа в сравнение с проучването на Египетските папируси Да, ама сега им отварят работа. Само че в първият вариант Перперек бил отвън. Сега искат да го приютят, да не е бездомен но трябват аргументи. Има един продукт от Финикия, може да свърши добра работа!
цитирай
9. ivansimeonow - Много насериозно приехте преду...
04.10.2012 23:05
Много насериозно приехте предупреждението, спряхте коментарите. Приятелите от гръцкия кръг са свикнали на шум,те самите вдигат голям шум, така че коментарите не им пречат. ИМАХ ПРЕДВИД ДА НЕ ГИ ФИКСИРАМЕ, ЗАЩОТО СЕ РАЗКОНЦЕНТРИРАТ, А РАБОТАТА ИМ Е ОТГОВОРНА
Все пак за мен има една загадка. Като знам какъв иманярски труд кипи , има села, които се прехранват от това и то с години, не ми е ясно как Перперек е оцелял. Съвсем скоро намериха и златни монети, ако не се лъжа . Този масивен трон, някой би трябвало да го скрие на 5 м дълбочина, едва ли със стотици години са го съзерцавали, докато по естествен начин се скрие от хорските очи.. Нещо не ми се нрави, но проблемът си е мой.
цитирай
10. ivansimeonow - Ами имат приятелите от кръга арг...
05.10.2012 07:48
Ами имат приятелите от кръга аргумента -Перперекон, както отбеляза Щапаров/ за него поздрави за материалите които поднася! /. Той услужливо е даден от професора и наложен в името на вечната дружба между двата народа. Как разбират гърците и как им е внушено да разбират тази дружба показва кръгът. Като поклонник на Евклидовата геометрия / не Египетската/ приемам, че е кръг, въпреки че едва ли се събират хора за един триъгълник. Останалите са андарти/ нали знаете кои са андартите- тези дето застреляли рота български войници, който обядвали без оръжието си. После пропищели навсякъде по света колко лошо след това се отнесли българите с тях. Така е от векове.
цитирай
11. vmir - Чака ни истински порой от зашеметяващи нови исторически открития.
05.10.2012 07:48
Ще надхвърлят всичките ни очаквания и ще се чудим с какъв акъл сме вярвали на глупостите, които са ни повтаряли досега. Нека оставим гърчетата да се гърчат на воля и да посрещнем достойно посланията на дедите ни.
Поздравления за находките, снощи съобщиха и за други зашеметяващи открития. Срещата с предците ни предстои.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kostas
Категория: Други
Прочетен: 3274107
Постинги: 1970
Коментари: 3540
Гласове: 5324
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031