Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.06.2015 13:13 - Ученици от 6-ти клас разобличиха математика Костов за "Лукойл"! Случайни ли са грешките за милиони на Ментора от Драгалевци?
Автор: kostas Категория: Други   
Прочетен: 1636 Коментари: 0 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Докладът на Лабораторията за риск мениджмънт, ръководена от Иван Костов по отношение на "Лукойл" изобилства с неверни твърдения и интерпретации, които деформират истината. Това установяват ученици от 6-ти клас и финансови експерти по поръка на доставчика на петролни продукти, научи ПИК от свои източници.

 

Оказва се, че Костов и хората му приравняват мерките за обем и тегло, което са две различни неща.

image

 

Бившият премиер, който е дипломиран математик (завършил е магистърска степен в СУ "Климент Охридски"със специалност ”Математическо моделиране на икономическите процеси”-бел.авт.) е разобличен тотално и ще бъде предаден на съд за уронване на престижа на компанията.

 

Става ясно, че изводът на костовата лаборатория, че са налице „основателни съмнения за ощетяване на бюджета на Република България с цената на суровия петрол”, е напълно злонамерен и не почива на реални факти.

 

В хода на експертния анализ става ясно, че методиката на  УПИЗ „Лаборатория управление на рискове“ е използвала за доклада си изходни данни, предоставени официално от Агенция „Митници”, за количеството внесен в страната суров петрол, изчислено в тонове, и размера на събрания ДДС за период от 9 години (отделен е въпросът, защо данни за цялата страна са отнесени от лабораторията само към „Лукойл Нефтохим Бургас”, след като според Агенция „Митници” в страната работят още 3 рафинерии). Към това е добавена информация за средногодишна цена на суровия петрол в долари/барел за сортовете Brent и Urals, по данни на Световната банка. За да постигнат „съпоставимост с облагаемата основа” в български лева/тон, анализаторите са използвали формулата b = a*6,289*b1, където «a» е  борсовата цена в $/барел за съответния сорт нефт, b1 е средният годишен курс на долара, а 6,289 е очевидно коефициент за количество барели в 1 тон.

 

Видно е, че използването на средногодишни данни създава предпоставки за изкривяване на получения резултат, тъй като всяка отделна доставка на суров петрол се заплаща на конкретна цена за съответния ден според международните котировки PLATTS и при конкретен курс на долара за деня, а не според средногодишни стойности.  Така например, в някои от изследваните години или котировките на нефта, или валутните курсове, или и двете са отбелязвали отклонения над 100% и дори над 200% в рамките на годината. Но за целите на анализа приемаме, че изкривяването е в рамките на статистическата грешка (въпреки че никъде в доклада не се допуска възможност за съществуване на такава).

 

Вероятно "експертите" на Костов са пропуснали, че единицата мярка Ббрел (от англ. barrel – варел, буре, бъчва) е наименование на различни единици за измерване на обем. За нефт и нефтопродукти се използва единицата американски нефтен барел (bbl): 1 bbl (US) = 42 галона (US) = 34,972 галона (UK) = 35 имперски галона = 158,987 литра ~ 159 литра.

 

От своя страна, литърът също е единица мярка за обем. През 1901 г. литърът е определен като обема, заеман от 1 килограм чиста вода без соли и примеси, който е ≈ 1 кубически дециметър (dm3).  

 

От материала, изучаван в 6-ти клас на българските общообразователни училища по предмета „Човекът и природата” (учебник на издателство „Просвета” стр. 32-37), знаем, че отношението на масата на дадено вещество към единица обем на веществото се нарича плътност, и ако желаем да преобразуваме тонове от дадено вещество в обемни единици, правим това по изучаваната в 6-ти клас формула:

 

                        M (маса)

 

V(обем) = ––––––––––––––

 

                        ρ(плътност)

 

           

 

Тъй като, както се изучава в гимназиалния курс, нефтът представлява смес от газообразни, течни и твърди въглеводороди, неговата плътност варира според сорта и качеството му. Съответно, 1 литър нефт сорт Brent, 1 литър нефт сорт Urals и 1 литър чиста вода без соли и примеси имат различна маса и относително тегло, и докато 1 тон чиста вода действително съдържа 6,289 барела (1000 / 159), както е приела лабораторията на г-н Костов, то1 тон суров нефт сорт Brent съдържа 7,57 барела, а 1 тон суров нефт сорт Urals – 7,33 барела. (справка – Наръчник по журналистика на Агенция Ройтерс, статия Oil Barrels - http://handbook.reuters.com/?title=O#oil_barrels )

 

Изчисленията на лабораторията за обема в барели и облагаемата основа на закупения от бургаския комбинат петрол, на базата на които Костов твърди, че „ Лукойл" е завишавал своите производствени разходи...с натрупване за анализирания период 6,871 милиарда лева” , се вижда, че подобно твърдение би имало основание, ако ставаше дума не за нефт, а за вода.

 

Когато обаче заменим действителното съдържание барели в тон нефт от съответния сорт във формулите, използвани от лаборантите на г-н Костов,  таблицата, предизвикала „основателните съмнения” на Лабораторията, показва, че разходите, направени от ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас за закупуване на нефт през разглежданите 9 години, са не с 6,8 милиарда лева повече, а с  1,6 милиарда лева по-малко от евентуалните разходи за нефт по средногодишни борсови цени.

 

Самият Костов едва ли е очаквал, че специалистите му ще го подхлъзнат по такъв плосък начин или просто се е надявал, че манипулацията му и този път ще мине.

 

От както "Лукойл" обяви, че ще предаде Костов на съд, той се е скрил в миша дупка и отбягва публични участия.

Автор: Ивайло Крачунов

image

„По делата им ще ги познаете“ — eвангелие на Матея. НЯКОИ ДА СЕ СЪМНЯМА ,ЧЕ НЕ Е ЦИГАНИН !!!



Гласувай:
5



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kostas
Категория: Други
Прочетен: 3285720
Постинги: 1970
Коментари: 3540
Гласове: 5324
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930