Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.03.2015 00:08 - Защо ще поскъпне токът?
Автор: kostas Категория: Други   
Прочетен: 1989 Коментари: 0 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Една от най-често срещаните пропагандни мантри у нас е за руската енергийна зависимост. Зависимостта ни от руския газ и ядрено гориво са безспорни. Странно защо обаче не се споменава за американската енергийна зависимост.

Няма шега – пак се готви поскъпване на цената на тока. И то не с няколко процента, а с цели 50, макар и уж да било планирано да става бавно и на етапи през следващите 5 години. Защо обаче цената на тока трябва да скача? Защото Националната енергийна компания (НЕК) имала 3 млрд. лева дългове. Откъде идват те обаче?

image

Нека видим какво показват фактите. За периода 2010-2014 година невъзстановените разходи на НЕК, свързани с дейността „обществена доставка на електрическа енергия”, са натрупани от задължения, свързани с:

1. Разходи за покупка на енергия от ВЕИ – 720 млн. лв; невъзстановените разходи от Фонд за въглеродни емисии за периода 2013-2014 г. е в размер на 259 000 лв.
2. Разходи по дългосрочните договори с американските централи – 382 млн. лв.; общите некомпенсирани разходи за преходни периоди възлизат на 1 493 785 лв.
3. Разходи по проектите АЕЦ „Белене” и ВЕЦ „Цанков камък” – 1,4 млрд лв.
4. Разходи, свързани с експлоатацията на ПАВЕЦ „Чаира”- 392 млн. лв.; 2, 59 млн. лв. са невъзстановените разходи от Фонд за въглеродни емисии. 27 млн. лв. са за разходи от методиката за компенсиране на разходи от задължително изкупуване на електроенергия за НЕК като администратор на методиката.

Излиза, че половината дълг е от спонсорството, което НЕК е принудена да прави на американските тецове и собствениците на ВЕИ у нас, а другата половина е пряко следствие от хидроинженерните планове на Ахмед Доган и корупционните практики на поредица родни правителства.

Но нека видим сегашните цени на тока. Става още по-интересно.

По информация от ДКЕВР, цената, на която НЕК изкупува електроенергията от ТЕЦ „AEЦ Гълъбово“ (едната от двете американски централи), е 12,676 ст. за кВтч – най-високата у нас. Цената на енергията от другия американски ТЕЦ е почти същата. Именно те оскъпяват микса от всички изкупни цени на НЕК и вдигат цената, на която компанията продава тока на ЕРП-ата, които от своя страна ни го препродават с още по-висока търговска надценка.

За сравнение – НЕК купува електроенергията от АЕЦ „Козлодуй“ по 4,38 ст. за киловатчас, а от ТЕЦ „Марица-изток 2″, съседна на американските – за 6,25 ст. Следователно американските тецове продават тока си 2 и 3 пъти по-скъпо в сравнение с двете най-големи държавни електроцентрали. Факт, от който губим много. И от който ще продължаваме да губим до 2025 г., защото дотогава сме задължени да изкупуваме на преференциално високи цени произведената от тях енергия – по силата на подписаните в последните дни от управлението на правителството на Иван Костов договори (през 2001 г.).

Другият голям тласкател на цените в посока нагоре са нароилите се ВЕИ, собствениците на които представляват пъстра смесица от представители на всички политически и олигархични кланове, групировки и клики у нас. Общите им интереси ги обединяват в безпрецедентна лобистка коалиция, способна да наложи исканията си на всяка власт у нас. Справка – жалбата на Плевнелиев в Конституционния съд (КС) срещу приетите в края на 2013 разпоредби в Закона за енергията от възобновяеми източници, с които се въведе такса за собствениците на ВЕИ. КС уважи жалбата на президента, таксата беше отменена, а цените на тока от ВЕИ за потребители останаха 2-3 пъти по-високи от тези на американските централи. Които, да припомним още веднъж, на свой ред са 2-3 по-скъпи от тези на българските държавни централи.

Но все пак, защо е нужно увеличение на цената на тока, след като цените и сега са толкова високи?

Защото досега българските правителства трябваше хем да задоволят интересите на американските централи и българските ВЕИ, хем да не оставят българските граждани да умират от студ заради непосилно високите цени на тока. За да се случи невъзможното уравнение, цените на произвеждания от държавните централи ток бяха натискани умишлено надолу до степен, при която те едва ли не започваха да работят на загуба (или в най-добрия случай на минимална печалба). Това от своя страна, доведе до описания по-горе огромен дълг. И все пак…

Възможно ли е да няма увеличение на цената на тока? Разбира се.

ДКЕВР отправи жалба до Брюксел за ВЕИ и двете американски централи в Маришкия басейн. Ако от там се произнесат, че подписаните договори за изкупуване на тока на преференциално високи цени представляват недопустима държавна помощ, е възможно цените да се преразгледат. В случай, че отговорът дойде до 1 октомври, и след това се направят необходимите законодателни промени, цената на тока не само няма да скочи, но дори може и да падне. Има и друг вариант – да се накара Иван Костов да плаща сметките, искани от докараните от него американски „инвеститори”.

ТЕЦ „Марица – изток“ 1 и 3, които са американска собственост, имат обща мощност от 1578 MW (за сравнение общата мощност на АЕЦ „Козлодуй“ сега е 2000 MW). Токът от тях не само, че е три пъти по-скъп от ядрения, но освен всичко друго вече е и незаменим. Ако утре теоретично те спрат работа, в България ще започне небивал режим на тока. Отделно, че ще фалират въгледобивните мини в района, както и още стотици други свързани бизнеси. Но, странно, иначе изключително гласовитата по икономически теми неолиберална глутница тихичко мълчи.

Представям си, обаче, какво би станало, ако тецовете бяха руски. Е, явно руската енергийна зависимост е лоша, а американската енергийна зависимост е добра.

В крайна сметка, както каза финансовият министър Горанов, не винаги е имало ток…

Автор: Костадин Костадинов




Гласувай:
5



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kostas
Категория: Други
Прочетен: 3273871
Постинги: 1970
Коментари: 3540
Гласове: 5324
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031