Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.11.2014 18:18 - Вижте мръсните бизнес врътки на Плевнелиев, Прокопиев и братовчед на Петър Москов! Ето защо Москов е личният министър на кръга "Капитал"!
Автор: kostas Категория: Други   
Прочетен: 1754 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Роднината на министъра, Христо Москов, е дясната ръка на Плевнелиев и Прокопиев. Лицето, което ги прикрива в офшорния бизнес image

Олигархичният тандем Росен Плевнелиев - Иво Прокопиев ще си има частен министър в новия кабинет, довериха пред ПИК източници от парламента. Оказва се, че зад инатливата и нелогична кандидатура на Петър Москов за здравен министър стоят интересите на президента и неговия бизнес ортак Прокопиев.

 

Защо Москов, а не доказаният мениджър ген. Стоян Тонев оглави ключовото министерство? Отговорът е банален - заради лобизъм на държавния главна и присъдружния му кръг "Капитал.

 

Роднина на новия министър Петър Москов е топлата бизнес връзка между президента Плевнелиев, олигарха Иво Прокопиев и Реформаторския блок, установи проверка на ПИК.

 

В медийните си изяви Петър Москов, момчето с невъобразим комсомолски блясък в погледа, обича да разказва за фамилните срещи и разговорите си с режисьора Теди Москов, който е негов братовчед.

 

Но съвсем небрежно пропуска да отбележи комуникацията с друга фигура в семейството – Христо Москов, също братовчед. Едва ли пропускът е случаен. Защото това е човекът в сянка, който продължава да управлява голяма част от строителните инвестиции на Росен Плевнелиев.

 

Човекът, който управлява и много от инвестициите на Иво Прокопиев в недвижимости. Човекът, който е лицето на поредица спорни инвестиции на двамата, преминали през офшорни зони, подчертава в. "Репортер". 

 

Така Плевнелиев и братовчедите Москови формират триъгълника, рамката, върху която политико-финансовото задкулисие бродира новите си опити да се домогне до властта.

 

За Христо Москов едва ли са чували много хора. Христо Ясенов Москов е любимият бизнес партньор на семейство Плевнелиеви и Иво Прокопиев. Името на Москов личи в почти всички фирми на Росен Плевнелиев от предприемаческия му период и в голяма част от компаниите на Прокопиев. Нещо повече, Христо Москов е човекът, който поема контрола и управлението на дружествата, от които Росен Плевнелиев излиза след включването си в политиката.

 

В това, дори и да имаше нещо смущаващо, нямаше да бъде толкова страшно, ако не бяха разкритията за съмнителните схеми на финансиране в компаниите на Плевнелиев, Москов и Прокопиев. 

 

Христо Москов например е управител на "Аклади иммобилиен”, където си партнира първо с Росен, а после и с Юлиана Плевнелиева. "Аклади” e фирма, замесена като собственик в "Дани консулт” в схема за финансиране чрез регистрирани в Малта офшорки, представлявани от Иво Прокопиев.

 

Чрез тази схема в управляваната от Москов компания Прокопиев налива близо 9 млн. евро с неясен произход. Средствата са използвани за придобиване на имоти по Южното българско Черноморие. Москов и Плевнелиев впрочем са съседи по вилни имоти сред скалите на Черноморец. 

 

С Юлиана Плевнелиева Москов продължава да върти бизнес и след встъпването на Росен в ролята му на министър. Двамата си партнират като съсобственици в "Си Ю пропърти”. Компанията е създадена през 2006 г.  с цел инвестиции в недвижими имоти. Москов и Плевнелиева държат по 50% до юли 2011 г., когато Юлиана излиза от бизнеса окончателно.

 

Москов е сред основните движещи лица и в много от компаниите на Иво Прокопиев. Той например е сред управителите на "София Шелтър Пропъртиз”, за която белгийското издание New Europe разкри, че е била собственост на либерийска офшорка по времето, когато е изкупила част от Бизнес парк София от Росен Плевнелиев.

 

Впоследствие "София Шелтър Пропъртиз” минава под контрола на Иво Прокопиев, но Христо Москов запазва мениджърската си позиция и до днес. Той е сред управителите и на "Алфа център” -  дружество, през което минава част от бизнеса със строителство и развитие на офис сгради на Иво Прокопиев. Последен собственик на компанията отново, както в повечето случаи при Прокопиев, Плевнелиев и Москов е офшорно дружество, базирано в Малта.

 

Името на Москов обаче е забъркано и в далеч по-съмнителни сделки на Росен Плевнелиев около продажбата на Бизнес парк София. Той все още е един от управителите на двете компании "Бизнес парк София” и "Бизнес парк София 2”.

 

И двете в момента са собственост на малтийски офшорни компании – BPS 1 и BPS 2, зад които пък стои регистрирана на Кайманите компания, чиито офис се намира в …кабинета на Иво Прокопиев. Така олигархично-мафиотският кръг се затваря между министъра Петър Москов – финансиста-чистач Христо Москов – олигарха-покровител Иво Прокопиев и президента-пионка Росен Плевнелиев, подчертава "Репортер".

 

Застрояването на морските скали в Черноморец с президентската вила на Плевнелиев е брънка от огромен международен скандал. Главните действащи лица в него са фирмите "Плевнелиеви" и "Брейкаут" с тяхното дружество "Аклади имобилиен" и чешки инвеститори.

 

През 2005 г. Росен Плевнелиев, както четем в неговата декларация пред Сметната палата, купува парцел на брега на морето край Черноморец. После семейната фирма Плевнелиеви ООД се сдобива с още 4,629 дка върху скалите и 7 дка ниви зад тях. Така общата големина на територията достига повече от 12 дка.

 

Някъде по онова време се рализира сделката с продажбата на Бизнеспарк София, от което Росен Плевнелиев става милионер, понеже като мениджър печели процент от продажбата на комплекса. Пари изкарва и дясната му ръка Христо Москов, който става съдружник на Плевнелиев в цял нов проект, който той планира на земите край Черноморец.

 

Двамата са съседи вила до вила на скалите край Созопол и кроят планове за ново застрояване на защитените територии посредством фирми - лимонки, твърдят техни приближени. 

pik.bg/




Гласувай:
4



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kostas
Категория: Други
Прочетен: 3284077
Постинги: 1970
Коментари: 3540
Гласове: 5324
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930