Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.08.2014 17:38 - Министър Иванов е с отнети адвокатски права
Автор: kostas Категория: Други   
Прочетен: 1766 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


  •  
Новоизбраният министър на правосъдието Христо Любомиров Иванов, който по право ще ръководи заседанията на Висшия съдебен съвет и заяви амбициите си да реформира съдебната власт, е лишен от правото да упражнява адвокатската професия, а преди това е наказван десет пъти с порицание и парични глоби. Това става ясно от регистрите на българската адвокатура, които са публично достъпни в интернет. Христо Иванов потвърди новината на "Гласове", че е с отнети адвокатски права. Пред сайта BPost.bg той съобщи, че причината за това е фактът, че дълги години не е плащал членския си внос. Това няма да ми пречи да ръководя Висшия съдебен съвет, твърди Христо Иванов. Той признава също, че наказанията, описани в Регистъра на адвокатурата, му създават проблем, който обаче бил чисто имиджов.

image

Друга реакция след новината на "Гласове" дойде от Министерството на правосъдието, което разпространи следното съобщение до медиите:

"Във връзка с публикация в сайта Glasove.cом под заглавие „Министърът на правосъдието е с отнети адвокатски права”, Пресцентърът  на ведомството е упълномощен да заяви следното:

Изнесената информация, че министърът на правосъдието Христо Иванов „е лишен от правото да упражнява адвокатска професия”, няма законово или друго отношение към заемания от него пост в служебния кабинет.

Наложените наказания, посочени в материала, са по чл. 133, ал.1 от Закона за адвокатурата и са свързани с неплащане в срок на членски внос към Софийска адвокатска колегия.

Цитираните нарушения не са свързани с уронване престижа и достойнството на професията или нарушаване на професионалната етика и морала и не нарушават адвокатска тайна.

Предвид ангажираността на Христо Иванов в неправителствения сектор, той не е упражнявал адвокатска професия в последните години.

Министърът ще плати наложената глоба, както и изискуемите членски вноски, за да бъдат възстановени адвокатските му права".

 

Проверка на "Гласове" показа, че лице с името Христо Любомиров Иванов е вписано в регистъра през 2002 г. като адвокат. В кратката биография на служебния министър, публикувана в сайта на президентството, също пише, че Иванов е вписан като адвокат през 2002 г. В "Държавен вестник" пък са публикувани трите имена на министъра, а именно Христо Любомиров Иванов. Трите имена и годината на вписването му като адвокат съвпадат напълно, а вероятността да има друг Христо Любомиров Иванов, регистриран същата година, клони към нула. Eто линк към регистрите:

 http://www.bar-register.bg/public/Iform.aspx

От справката става ясно, че той е наказан с порицание през 2009 г., а след това в продължение на четири години са му налагани всички наказания, предвидени в чл. 133, ал. 1 от Закона за адвокатурата за случаите на дисциплинарно нарушение от страна на адвокат, а именно - лишаване от право да бъде избиран в органите на адвокатската колегия и различни по размер парични глоби. 

От 28 март 2014 г. до 28 септември 2014 г., тоест и в момента, министърът на правосъдието Христо Иванов е лишен от правото да упражнява адвокатската си професия. 

Адвокати с дългогодишен стаж коментират, че са шокирани от назначението на Иванов, напълно неизвестнен в техните среди на министерския пост, защото почти не са срещали в кариерата си колеги с толкова много наказания. 

От документа, който публикуваме по-долу, личи, че срещу статуса на Христо Иванов в адвокатската колегия е записано - Лишен Неизбираем, което в България явно не пречи да бъде избран от президента за министър на правосъдието. Иронията става още по-голяма, защото прекият началник на Иванов - Георги Близнашки, е професор по конституционно право, а служебното правителство бе представено като "завръщане на властта обратно в ръцете на суверена".

 imageimage
image

 

 




Гласувай:
4



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kostas
Категория: Други
Прочетен: 3284080
Постинги: 1970
Коментари: 3540
Гласове: 5324
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930