Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.08.2014 19:55 - Операцията „подпали долара“ продължава
Автор: kostas Категория: Други   
Прочетен: 2483 Коментари: 2 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Събитията в Украйна са част от голямата картина, която може да се определи като „операция подпали долара“.

image

По-просто казано това е войната на Русия, Китай, Иран и Венецуела срещу нефтодолара на САЩ. И обратното.

САЩ са фалирала държава от много години. Според официални данни дългът на САЩ е около 65 трилиона долара. Това е невероятна цифра.

Ако се прибавят дериватните механизми и различни банкови мошеничества на 4-те основни американски банки, дългът на САЩ възлиза на 710 трилиона долара. Това е невменяема цифра. Трудно ни е да намерим сравнение.

Но според последни данни, този дълг не е 710 трилиона долара, а е 2 квадрилиона долара. Това е цифра, която ние не можем да си представим. Не могат да си я представят и американските банкери. Но това не ги интересува.

В основата на този дълг и на проблемите на света след 1970 г. е така нареченият нефтодолар на САЩ. Именно срещу него в момента се води глобална битка, която и много по-важна от ставащото в Украйна, която е само част от този сблъсък и включва не само нефта, но и газа.

Всъщност това е битката на цялото човечество срещу американския нефтодолар, съдържаща се в извода, който правим не само ние – че глобализацията се разпада и регионалното интегриране става глобален тренд.

Идеята за нефтодолара се появи през 1973 г., когато САЩ, в лицето на Кисинджър, предложиха на нефтодобивните страни от Персийския залив, преди всичко на Саудитска Арабия, да продават петрола си само в американски долари и да държат своите приходи в банките на САЩ с частично финансиране на американския дълг с покупка на държавни облигации на САЩ. Разбира се главният бенефициент бяха САЩ. Преди това през 1972 г. те бяха вече фалирали и СССР беше спечелил Студената война. Но в Москва, неясно по какви съображения, не поискаха да доубият основния враг. Вярваха, че неговата смърт е неминуема. Но се излъгаха.

Нефтодоларът осигуряваше за САЩ ново господство, този път не на основата на златото, което те изоставиха през 1972 г., а на нов фундамент. Финансовата система, основаваща се на златото, беше заменена от система, базираща се на нефта.

Това беше „чудо на чудесата“ и най-голямата измама на ХХ век. САЩ имаха доларова печатница и винаги можеха да купят нефт в каквито искат количества. Заради това нефтодоларът не беше оръжие, а основа за световното господство. Докато работеше, САЩ можеха безнаказано да убиват, бомбардират, измъчват и мамят когото поискат. Всички престъпления на САЩ след 1973 г. – от зверствата във Виетнам до нацисткия държавен преврат в Украйна през февруари 2014 г., – бяха възможни благодарение на нефтодолара.

Зад преврата в Киев отново стърчаха неговите уши. Америка реши да отреже Европа от руския газ и да го замени с поредния си блъф – шистовият газ.

Светът дълго време не можеше да повярва в този трик на САЩ, които от 40 години плащаха за безценен световен ресурс – нефтът, със зелени хартийки, чиято реална цена е 6-7 цента, т.е. стойността на хартията и печата. А сега направо е нулева, тъй като доларите вече са електронни.

Заради това идеята на Путин е да въведе заплащане за нефта в рубли. Русия е най-големият производител и износител на нефт. А това е смъртна присъда за нефтодолара и за САЩ. Това е и причината за рязкото изостряне на ситуацията в света. Но, за да купуват нефт за рубли, трябва да купуват руски нефт на руска борса.

Тук тези дни отново излезе на преден план името на Игор Сечин, човекът, който играе важната роля в руския нефтодобив и енергиен сектор, който върна на Русия контрола над руския нефт. Сега Сечин е ръководител на Роснефт и отново излезе на острието на атаката срещу САЩ и срещу техния нефтодолар.

Първите данни за похода срещу нефтодолара се появиха през октомври 2013 г., когато Сечин на Международния енергиен конгрес в Южна Корея заяви за необходимостта от създаване на глобален механизъм за търговията с природен газ и от създаване на международна борса за желаещите страни, борса, на която сделките ще се осъществяват в регионални валути, а не в американски долари.

Преди това с тази идея тръгваха Саддам Хюсеин и Муамар Кадафи и знаем каква участ ги сполетя. Същата идея от няколко години прокарва и Иран и виждаме какво съчиняват срещу него САЩ и Израел.

Именно от съображенията за интернационализиране на плана за сваляне на нефтодоларовата система се обяснява и колосалната активност на руската дипломация и държавни корпорации по източното направление – към Китай, Япония, Индия и Южна Корея. За да може системата, която ще се появи в постдоларовия свят, да отговаря на всички, трябва да се приобщават максимално много участници и минимум още един голям производител на енергоресурси. Наред с Русия това може да бъде Иран. Ако сключат анонсираната вече бартерна сделка, Роснефт да получава по 500 000 барела дневно направо в иранските пристанища и по-нататък да ги доставя където иска. Това ще погребе и ембаргото на Запада срещу Иран.

Сечин взе и друго добро решение, като създава своята нефтена борса на базата на Санктпетербургската стокова-суровинна борса. В момента тази борса завършва етапа на своето изграждане в сегмента на нефтопродуктите. До 2018 г. борсата трябва да стане универсален борсов холдинг и да осигурява пълен цикъл на услугите. Разбира, се на борсата ще доминират рублата и юанът.

Съпротивата на САЩ, Англия и Израел е колосална. Това се изразява и в Украйна. Ще припомним, че приходите от износа на нефт за Русия са два пъти повече от приходите им от износа на природен газ.

Глобализирането, основаващо се всъщност на нефтодолара, се разпада. САЩ със сила искат да спрат тези процеси, които обективно вече не могат да бъдат спрени. Глобалните тенденции се променят. Теорията за цикличността вече не работи. Сега започват нови цикли.

Заради това изграждането на Митническия съюз и на Евразиатския съюз са опити за създаване на алтернативен най-напред регионален, а след това и глобален център. Към Русия, Беларус и Казахстан вече искат да се присъединят Армения, Киргизия и други държави от СНГ, Турция, Иран, Виетнам.

Заради това САЩ трябва да подпалят не само Европа, но и целия свят, за да не изгорят първи. Но „операция подпали долара“ е задействана и САЩ са обречени. Има обективни процеси, на които те не се са в състояние да се противопоставят. „Операция подпали долара“ е една от тях.

Красимир Иванджийски



Гласувай:
6



1. анонимен - Хубав анализ. Ще го пусна и аз.
07.08.2014 09:26
Хубав анализ. Ще го пусна и аз.
цитирай
2. bojinkata - Да!!!!
07.08.2014 10:35
Да!!!!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kostas
Категория: Други
Прочетен: 3285928
Постинги: 1970
Коментари: 3540
Гласове: 5324
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930