Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.07.2013 17:47 - ПРОКУРОРИТЕ В БЪЛГАРИЯ СА НАЙ – АЛЧНИТЕ ДЪРЖАВНИ СЛУЖИТЕЛИ
Автор: kostas Категория: Други   
Прочетен: 1864 Коментари: 2 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Прокурорите в България са най-скъпо платените държавни служители! Някои получават по-големи заплати от президента! 172 402 лв. на година-14 333 лв на месец струва прокурорът на Гълъбово – град с 8557 жители!

Г-н ГЛАВЕН ПРОКУРОР,

ВИЕ, СЛУЖБАТА ви и ВАШИТЕ СЛУЖИТЕЛИ ставате за смях пред цяла България, след като решавате, “че е трябвало да се прилагат специални разузнавателни средства за кражба на катерушка и пързалка в село Първомайци, Горнооряховско”?

С това ли оправдавате най-високите заплати в държавата, които получавате? 

В анализа за състоянието на Прокуратурата, изготвен по нареждане на Европейската комисия под ваше ръководство и тихомълком разпространен пише, ЦИТИРАМЕ:

“Проблемите идват предимно от висшите нива, т. е. и при прокуратурата „рибата се вмирисва откъм главата” – пише в Доклада -анализ за Прокуратурата!

Вие сте главата на рибата г-н Цацаров, вие сте се вмирисали – според Доклада!

Г-н ГЛАВЕН ПРОКУРОР, горните цифри за заплатите ви говорят красноречива, че в Прокуратурата много се краде, лъже и надписва, за да получавате незаслужено такива възнаграждения.

Службата ви работи или по“едри политически поръчкови дела”, като тези на Станишев или с “дребни кражби на катерушка и пързалка”, за които служителите искат да се използват СеРеСе-та и обвиняват Цветанов, че не е разрешил скъпите харчове!

Това, че Цветан Цветанов сега е обвинен за това, че е отказал да утвърди подслушване на хора, които са откраднали катерушка и пързалка в село Първомайци, Горнооряховско говори не само за голямо държавно разточителство на средства и некомпетентност на вашите служители, но най-вече за преднамереност на службата ви, очевидно по нареждане “отгоре” към Цветанов!

А сега нека читателите да разберат що е то ПРОКУРАТУРА и колко пари”троши” на държавата!

Преди година по нареждане на Европейската комисия (ЕК), Брюксел поиска новият главен прокурор Сотир Цацаров да организира независим одит в сътрудничество с външни експерти, на базата на който да проведе реформи в прокуратурата.

Цацаров е възложил на екип от прокурори и експерти да направят анализ, който показва една покъртителната картина в прокуратурата!

Ето някои от изводите на доклада:

imageПрокурорите в България са предостатъчно, а някои излизат и прескъпо на държавата. 172 402 лв. струва прокурорът в Гълъбово – град, който има 8557 жители.

Част от тях са претоварени “отгоре”, често им се изпращат противоречиви инструкции, много не ги наказват, но не ги и хвалят.

За разлика от много други анализи, сегашният не се фокусира върху дребните въпроси по ниските нива на системата.

От анализа се разбира, че проблемите идват предимно от висшите нива, т.е. и при прокуратурата „рибата се вмирисва откъм главата”.

Анализът прави опит да изведе на преден план ролята на висшите прокурори.

Голяма част от критиките и препоръките в анализа са насочени към най-високото ниво в държавното обвинение – двете върховни прокуратури, като в центъра е Върховната касационна прокуратура (ВКП), а на по-заден план е Административната.

ВКП е звеното, което трябва да бъде преструктурирано, защото сегашният модел “не работи добре”.

“Истинска специализация не може да бъде постигната чрез обособяването на много отдели и сектори. Това, че те ще работят по определени категории дела, както е сега” – това са само декларации, констатира анализа.

imageЛично зам. главният прокурор Пенка Богданова е одитирала върха на обвинението и е констатирала, че се е стигнало до крайности:

Има сектори във ВКП, които се състоят само от един човек, като сектора „престъпленията срещу митническия режим”.

Има дублиране на функции и излишни звена. Богданова не вижда мотив във ВКП да има сектор за „противодействие на незаконната миграция”.

Богданова подчертава, че една от основните задачи на висшите прокурори е да оказват своевременна, компетентна и активна методическа помощ на по-ниските нива в обвинението.

Очакването това да се случва обаче не се оправдава изцяло, твърди тя.

Анализът е установил, че е налице “парцелиране” на отделите във ВКП, те не общуват ефективно помежду си и тя нарича настоящата структура на шапката на обвинението “нефункционална и пораждаща съмнение за ефективност”.

На пръв поглед всички тези проблеми изглеждат вътрешноведомствени, но както се обяснява и в самия анализ, ВКП “дава посланието на цялата прокуратура към обществото за това какви са приоритетите в борбата с престъпността”.

Освен това Върховната прокуратура задава тона на цялата система, т.е. на всички останали обвинители.

Затова според одиторите ВКП трябва да се превърне в “истински лидер в прокурорската йерархия”. Защото според тях това не е факт във всички направления на работата.

Какво ще се случи, е въпрос без отговор в анализа, защото се очаква предложенията за реформа да дойдат отдолу.

image“Бъдещият структурен модел на ВКП не трябва да е самоцел, а да се създаде след сериозно обсъждане на аргументите и доводите на прокурорите от всички нива”, препоръчват одиторите за реформата на системата.

Някои кадри са прекомерно скъпи, като прокурора в Гълъбово, са изчислили авторите на анализа.

Прокурорите, които държат рекорда по издръжка са магистратите в 57 града.

Там сумите за един прокурор надвишават средната “цена” на обвинител за страната, която е 77 955 лв. или 6 500 лв. на месец.

Анализът показва, че 163 871 годишно – 13 660 лв. на месец излиза един прокурор в Трън, а “цената” му в Девин е малко по-ниска – 140 424 лв – 11 702 лв на месец.

Колко драматично високи са тези стойности показва съпоставката им с годишната издръжка на Софийската районна прокуратура, където за един обвинител на година са изразходвани 53 618 лв.- 4 468 лв. или над три пъти по ниска от тази в Гълъбово.

Столичните районни прокурори не са от най-евтините за бюджета, защото в Девня издръжката е 53 354 лв. на човек.

Анализът показва, че за структура на обвинението в малките градове отиват повече ресурси.

Има и друг показателен факт – окръжният прокурор в Силистра получава 121 174 лв. на година, или 10 097 лв. месечно, докато този, който следи за законността на работата му в апелативното обвинение във Варна получава 93 229 лв. годишно, или 7769 лв. месечно.

В топ три на “скъпите” обвинители логично влизат двете върховни прокуратури.

Там един магистрат “струва” средно 143 666 лв. на година.или 11 972 месечно. Тази невероятно висока цена е само допълнителна обосновка за необходимостта от реформата, която да направи по-ефективни тези най-високоплатени прокурори.

За сведение, заплатата на президента на България Росен Плевнелиев е 57 960 ле. годишно, или 4830 лв. на месец , а на премиера и председателя на народната събрание получават по 3743,25 лв. месечно.

От анализа е видно, че българските ПРОКУРОРИ получават заплати много по-високи от СРЕДНО ЕВРОПЕЙСКИТЕ ЗАПЛАТИ, но ефективността им далече не отговаря на възнаграждението, което им дава държавата.

ПРОКУРОРИТЕ са най – големите ДЛЪЖНИЦИ на българския данъкоплатец!  

А колко се трудят прокурорите? Вижте какво пише в Доклада: “Да се определи кой колко работи и колко са натоварени прокурорите, е предизвикателство :”, признават авторите на анализа.

Те са се натъкнали на парадокс – през последните 5 години работата намалява, а се отчита и усеща увеличение на натовареността.

От 2007 г. досега броят на новообразуваните преписки е паднал с 20%, а разследванията, образувани от прокурор, са намалели от 76 000 до 54 000.

Според одиторите усещането за висока натовареност се дължи на голямото увеличение на задачите на обвинителите извън основната им работа – такава, каквато си я представят повечето хора: разследване, писане на обвинителни актове и защитата им в съда.

Заради натоварването на прокурорите със задачи тип “други” статистиката показва, че ако през 2007 г. един обвинител е извършвал средно 730 дейности, то през 2012 г. средната му натовареност е скочила на близо 1139 дейности.

imageОбвинението възложило на експерта Тихомир Безлов да анализира натовареността на кадрите по различни показатели.

Той взел броя на населението в рискова възраст (хората от 15 до 35 години извършващи над 75% от престъпленията) в даден район и го съпоставил с броя на обвинителите.

Така се получило, че най-натоварен е прокурорът в Пловдив, на когото се падат 2653 рискови души. Софийските обвинители имат по 1797 души в риск, а в Кюстендил – по 756.

Ако се гледа броят на реално извършените престъпления обаче, Варна веднага измества Пловдив – в морската столица на един обвинител се падат 145 незаконни деяния.

Щатът на прокуратурата е 2317 магистрати, от които 1668 са прокурори. Началниците в прокуратурата са 156, а още толкова са заместниците им.

Хората са достатъчно, но е нужно да се преразпределят по-ефективно, показва одитът.

Според анализа, от 2007 г. досега са изгонени 21 прокурори и следователи, а най-масовите санкции, които им се налагат са забележка на 46 души и порицание на 45 души.

Народът иска честно и прозрачно правосъдие от прокурорите, но още с режесирания избор на Цацаров ВСС показа, че задкулисието владее българското правосъдие! Очакваме и там да дойде “Видов ден”! razuznavane.com/



Гласувай:
5



1. ivaiva - Заплатите ми изглеждат малко за...
11.07.2013 19:43
Заплатите ми изглеждат малко завишени;)
цитирай
2. kostas - Съвсем малко са завишени , за да са в рамките на средно- европейските.Нали се водят европейски прокурори .
12.07.2013 09:56
* ivaiva - Заплатите ми изглеждат малко завишени;) *

***********************************************************************

А разглеждат престъпления в бананова държава !!! От там идват несъответствията !!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kostas
Категория: Други
Прочетен: 3285013
Постинги: 1970
Коментари: 3540
Гласове: 5324
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930