Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.07.2013 19:03 - Плевнелиев - президентът - търговец
Автор: kostas Категория: Други   
Прочетен: 3122 Коментари: 2 Гласове:
11


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg


Мрачната фигура на един от водещите специалисти по създаване на държавни кризи и експлоатиране на изпаднали от валутен борд държави изплува в бизнес кръга на президента Росен Плевнелиев и олигарха Иво Прокопиев.

image
 

Робърт Кьонигсбергер е управляващият съдружник в американската Gramercy Funds Management и вече има опит с припечелването от български държавен дълг. Той е работил по преструктурирането на дълга ни през 1993 г., когато страната излиза от мораториума по плащането на външния дълг, пише Financial Times.

За да се печели от държавни кризи обаче трябва солиден политически гръб и серия от „инициативи". Основно граждански. Точно на такъв сценарий ставаме свидетели сега. Протестите са задействани и умело подклаждани от медиите, свързани с Иво Прокопиев. Политическото острие на кризата пък е президентът Росен Плевнелиев, който си позволи да обяви, че сваля политическото си доверие от правителството на 10-я ден от избирането на кабинета. Но това не е всичко. Президентът стигна до там да призове за предсрочни избори, което автоматично води до ново повишение на политическия риск в страната, отлив на инвеститори, понижение на инвестиционната активност, увеличаване на дупката в бюджета.

image Протестите са задействани и умело подклаждани от медиите, свързани с Иво Прокопиев.

 

Експертът

А всичко това неминуемо тласка страната в криза, от която печелившите ще са малцина. Стига да са експерти.

В момента Кьонигсбергер е с водеща роля в съдебна битка в САЩ за плащания по дълга на Аржентина.

Сигурно ще се запитате какво общо има това с нас?  Общото е, че подобно на България, в Аржентина дълго време - от 1991 до 2001 г., има валутен борд. Той обаче падна, държавата натрупа огромен дълг, а Gramercy участват и в двете му преструктурирания - през 2005 и 2010 г.

„Работил съм по много дългови кризи през последните 25 години. Първата подобна сделка беше преструктурирането на дълга на Коста Рика през 1988 г. После бяха Панама, Перу, Еквадор", спомня си пред Financial Times Кьонигсбергер и добавя, че е работил по такива сделки и в Европа - България през 1993 г. и Полша през 1994 г.

image Робърт Кьонигсбергер е управляващият съдружник в американската Gramercy Funds Management и вече има опит с припечелването от български държавен дълг.

Първи стъпки с Gramercy

Непознатата за широката общественост офшорка Gramercy има няколко инвестиции в България, повечето от които свързани пряко или косвено с Росен Плевнелиев от периода му на строителен предприемач, както и с фалиралия олигарх Иво Прокопиев.

Най-близката връзка е в скромната фирма „Дани консулт" ООД. Зад беззвучното име се крият мащабни инвестиционни планове, кроени от Плевнелиев и Кьонигсбергер. Съдружници във фирмата са малтийската офшорка Рила Риъл Естейт холдинг лимитид на Кьонигсбергер и българското дружество „Аклади Имобилиен", представлявано от Христо Москов и в което до 2009 г. съдружник е семейната фирма на Росен Плевнелиев - „Плевнелиеви". Какви са били инвестиционните намерения на дуета Плевнелиев - Кьонигсбергер категорично показва името на съвместната им компания - тотално застрояване на Рила. Само влизането на Росен Плевнелиев във властта забавя изпълнението на тази мисия.

Дебютът на Gramercy на пазара на имоти у нас отново минава през Плевнелиев

Групата от фондове навлиза на пазара през декември 2006 г. чрез дружеството си Arco Capital Corporation Ltd., което придобива „Бизнес парк София", управляван тогава от Плевнелиев. Около изпълнението на сделката продължават да витаят серия неясноти, но официално е обявено, че тя е за 180 млн. евро. Като местен партньор и инвестиционен консултант на Gramercy тогава е представена компанията на Иво Прокопиев „Алфа финанс холдинг".  Дъщерното дружество на холдинга „Алфа дивелопмънтс" пък е определено да управлява дейността на „Бизнес парк София" след сделката. Така кръгът Плевнелиев-Прокопиев-Gramercy прави първи стъпки.

Тънката линия на Gramercy не свършва тук. Дружествата от групата предприемат серия инвестиции, коя от коя по-проблемни. Сред тях са „Софарма" на близкия приятел на Прокопиев и спряган за служебен премиер Огнян Донев. Gramercy излeзе от инвестицията със сериозни загуби. Друга проблемна инвестиция за американската ивнестиционна група е Българо - Американска Кредитна Банка (БАКБ) на съратничката на Прокопиев в „Типинг пойнт" Цветелина Бориславова. 

Един предизвестен крах

Най-големият провал на тандема Грамърси-Прокопиев обаче без съмнение е крахът с Финансиа банк. През май 2008 г. БНБ отказва да издаде лиценз на Финансиа банк.

Дружеството е собственост на „Алфа Финанс Холдинг" на Прокопиев (70% от капитала) и „Грамърси Файненшъл Груп", Делауеър, САЩ (30% от капитала). Отказът е в резултат на това, че не са покрити изцяло изискванията на Закона за кредитните институции, обявиха от БНБ. Така централната банка отряза мераците на Иво Прокопиев да направи собствен трезор.

Кръгът бизнес партньори си дава среща и на несъществуващ небостъргач. Проваленото партньорство на Прокопиев, Плевнелиев и Грамърси може да се открие в „Арко Тауърс" АДСИЦ. Фантомната компания е собственик на проект за небостъргач в София на ул. „Скопие", където трябваше да се появят две 124-метрови сгради с хотелска част, 150 апартамента, търговска и развлекателна зона. Шумно представен през 2007 г., той така и не видя бял свят. Сред акционерите на дружеството е малтийският фонд Arco Towers, зад който според в. „Капитал" стои американският инвестиционен фонд Gramercy.

В управата на АДСИЦ пък е дясната ръка на Плевнелиев и бивш негов съдружник в поредица от фирми като „Аклади  Имобилиен" - Христо Москов. Любопитното е, че Москов влиза в управата на мястото на Иван Ненков - прокурист на „Алфа финанс" и изпълнителен директор в „Булброкърс". На тези две компании се крепи разпадащата се финансова империя на Прокопиев.

Опасността Gramercy или кой печели от държавни кризи

Така, влизайки в поредица инвестиции у нас, Gramercy в крайна сметка запазват една във финансова институция - БАКБ и други две на имотния пазар, където интeресите им са преплетени с тези на президента Плевнелиев. Елементарната и проста логика казва, че групата не напуска страната изцяло, защото вече има механизъм, по който да успее да изчисти загубите от останалите си вложения в България.

Близостта с президента в тези времена, в които той се стреми да придобие почти неограничена власт, работейки за сваляне на правителството, може и да донесе търсения ефект. За целта обаче трябва мащабна операция. А каква по-мащабна би могла да бъде тя от разклащане на цялата държава.

Такъв сценарий обаче задължително минава през хиперинфлация, нова банкова и държавна дългова криза. А партньорите на Прокопиев и Плевнелиев от Gramercy са експерти именно в експлоатирането на държавен дълг в криза.  Инвестициите на компанията са основно в три посоки - около 500 млн. долара в държавен дълг, още толкова в акции и около 2.3 млрд. в алтернативни стратегии, основно опортюнистично кредитиране и инвестиции в проблемен дълг, пише Financial Times. А всичко това вещае тежки времена за България под управлението на президент, който разполага с почти неограничена власт и с възможност чрез нея да прокарва бизнес интереси.

www.reporterbg



Гласувай:
12



1. анонимен - Шмекер.
10.07.2013 20:44
Шмекер.
цитирай
2. kostas - * . kushel - Шмекер. 10.07 20:44 Шмекер.
11.07.2013 08:46
Тройка -спатия , забележи на как си чупи китката Плевната , Червенобузко плаче за шамари и американският бурсук за ритници по задника ...само се питам : Кога ли !!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kostas
Категория: Други
Прочетен: 3274145
Постинги: 1970
Коментари: 3540
Гласове: 5324
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031