Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.03.2013 18:02 - Цецка Цачева, фризурите, апартаментите и аферата около “Булгартабак”
Автор: kostas Категория: Други   
Прочетен: 3072 Коментари: 0 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Старо, но незабравено

Съпругът на парламентарната председателка с назначение на експерт по приватизацията на тютюневия холдинг















Интернет мрежата припомня, че мъжът на парламентарната шефка Цецка Цачева е назначен в дирекцията, която управлява собствеността на “Булгартабак” през 2010 г. Румен Данговски е архитект по професия, но е назначен като експерт в тютюневия холдинг. Той е на работа там от 12 октимври 2009 г., но първоначално е на изпитателен срок от 3 месеца. От 2010 г. арх. Данговски е на постоянен трудов договор. Дирекцията, която той ръководи през същата година е звеното, което общува с Агенцията по приватизация за преминаването в частни ръце на холдинга, а самият Румен Данговски е човекът, през когото минават всички дейности по приватизацията, тръби родната преса през 2010.

Близки до холдинга споделят, че архитектът е позициониран в дружеството без конкурс, въпреки че “Булгартабак” твърди, че формално процедурата за назначаване на работа е спазена. Изискванията за назначаване били висше образование, над 3 години трудов стаж, компютърна грамотност, добри комуникативни способности, умения за работа в динамична среда и бързо вземане на решения, творчестко и аналитично мислене.

Арх. Румен Данговски е проектирал гробищни и църковни паркове, твърдят запознати от гилдията.

През същата 2010 г. Цецка Цачева започна преместването си в нов апартамент. Шефката на парламента се запъти тогава към луксозните дипломатически блокове в квартал Изток в столицата, съобщиха родните издания преди около 2 години. Преди преместването си, Цецка Цачева стовари върху българския данъкоплатец 750 лв. на месец, за нем, който беше поет от НСО.

Припомняме, че луксозният апартамент, който навремето скара Цецка Цачева с царистката Антония Първанова, е строен по време на социализма и се намира в квартал на посолства и фирмени офиси. В блока има по 2 апартамента на етаж. Външни лица не се допускат без разрешение на пребиваващите там. Апартаментите тук били ползвани от Екатерина Михайлова, Касим Дал, Джевдет Чакъров. Наричат този блок “луксозният”. В блока си купил апартамент Главният секретар на МВнР по времето на Соломон Паси Яшарали Ахмед. Апартаменти тук имат вече и Любен Гоцев и Виктор Вълков, твърди родната преса от 2010 г.

А сега да се преместим в недалечната 2011 г. и да отидем на гости във ведомствения апартамент на г-жа Цецка Цачева. Репортажът е от 31.07. 2011 г. и е публикуван във в. “Труд”:
image“В дома на председателката на парламента Цецка Цачева определено липсва драматичния трепет “за ресните на килима”. Такова е поне първото впечатление от ведомственото жилище на първата жена в историята на България, застанала начело на парламента, разказва в репортаж в. Труд.

“Лека-полека го обживяваме, но едва ли ще го възприемем като наш дом. По-скоро е място, където ти е приятно да се прибереш, да починеш, да се разтовариш от напрегнатото ежедневие”, разказва Цецка Цачева, докато сервира нес кафе на екипа на “Труд”. Еспресо няма, защото приготвянето му отнема повече време, обяснява председателката на парламента. На елипсовидната маса със стъклен плот в трапезарията бързо се появява и кутия шоколадови бонбони.

Преди малко повече от година тричленното й семейство се нанася на 10-ия етаж в един от дипломатическите блокове в столичния квартал “Изток”. Преди това служебният апартамент бе на евродепутатката от НДСВ Антония Първанова.

На площ от 180 квадрата са разположени две спални, кабинет, просторен хол, трапезария и бокс, баня и тоалетна.

imageПросторно, светло, удобно – това е крайният ефект, постигнат след козметичния ремонт на жилището миналата година.

Съпругът на Цачева арх. Румен Данговски влязъл в ролята на технически ръководител на обекта и лично наблюдавал работата на майсторите. Заради категоричността на обществената поръчка, в която ясно било разписано, че стените трябва да са боядисани в слонова кост, неосъществена останала идеята му да се облекат в тапети. Усещането за уют обаче е постигнато с 15-те картини, предимно на негови приятели художници от Плевен, които греят из цялата къща. Преобладават платната на Юри Буков, Педро, Огнян Кузманов, Любен Ангелов…

imageЛюбимата картина на Цецка Цачева е “Петел” на Юри Буков. Подарил й я шефът на УМБАЛ в Плевен доц. д-р Димитър Стойков, който е и кандидат-кмет на ГЕРБ. Окачена е на стената, която разделя трапезарията от всекидневната. “Много обичам тази творба,защото от нея струи жизненост, свобода, това е водовъртеж от цветове и багри”, казва Цачева. И добавя, че е обикнала картината, защото веднага я усетила близка, защото “аз самата съм много пъстър човек, колкото и да не личи в момента”, казва първата дама на парламента и се усмихва широко.

Самопризнанието на Цачева , че всъщност е пъстър и шарен по душа човек, звучи направо невероятно предвид металното спокойствие, с което ръководи депутатите в пленарната зала. За две години дори и старите кучета – парламентаристи с по няколко мандата зад гърба си, не успяха да я извадят извън релси. “Всичко е въпрос на тренинг”, скромно обяснява Цецка Цачева. Откровена е обаче, че й е доста тясно в рамките, в които сега й се налага да живее.

image“Като момиче много се увличах от идеите за прераждане. Тогава моя позната изчисли, че в предишен живот съм била мъж – ирландец, водач, и съм препускала на кон по крайбрежието на океана. Ако това е вярно, сега си плащам за тоя живот на воля”, шегува се председателката на 41-вото НС. “В парламента действително се владее перфектно, но ние вкъщи редовно си го отнасяме”, включва се с усмивка съпругът на Цецка Цачева.

Ако трябва с една дума да се опише каква е жена му, когато е ядосана, тази дума е “пожар”, категоричен е арх. Данговски.

Хубавото й качество обаче е, че не е злопаметна и бързо й минава, допълва той. Но се случва заради властната природа на жена си да влизат в коалиция със сина им – 16-годишния Румен. “Звънят ми поотделно по телефона, за да ме убеждават да пусна Румен-младши до по-късно вечер например. Но и тогава пак не става тяхното”, строга е Цачева.

Напрежението и нервите, събрани от работния ден, шефката на парламента най-често тушира на пътеката за бягане, инсталирана точно до огромната плазма. “Така, докато гледам новините, почти не усещам физическото натоварване”, казва Цецка Цачева.

imageКогато й е много тежко на душата, пали свещ на малкия иконостас във всекидневната зад вратата. Иконата на Света Богородица е от Рилския манастир. Другото средство, с което “отпуска” напрежението, е една цигарка на закрития балкон. “Водя битката с цигарите, откакто съм в парламента, с променлив успех. Последно ги бях оставила “завинаги” през март, а през април отново палех”, признава председателката на парламента. Балконът, от който се вижда късче от Витоша, но преди всичко кухните на апартаментите от съседния блок, е обзаведен с ратанова мебел. Буен здравец прелива от огромните саксии, поставени на двата прозореца. “Заслугата е на мъжа ми, той се грижи основно за цветята”, признава Цачева.

imageЧервени саксии с всякакви стайни цветя красят всекидневната. Цветът им не е избран случайно – на фона на почти белите стени те играят ролята на цветни акценти. Червен е и полилеят в трапезарията, купен от семейството отново със същата цел – да внесе топлина и домашен уют в малко “умитата” по думите на самата Цачева обстановка във ведомственото жилище.

За това, че този покрив над главите им е временен, защото “ истинският дом е в Плевен”, красноречиво говори и скромното обзавеждане на кухненския бокс. Свещеното за всяка къща помещение се “радва” на служебна печка, служебна пералня, служебен хладилник. Микровълновата печка и автоматът за минерална вода са сред малките лични инвестиции на семейството.

imageНа въпроса на “Труд” кой все пак готви в семейството на Цецка Цачева, отговорът е в стил – “който е на разположение”, т.е. арх. Данговски. Пържоли на фурна е последната кулинарна изненада, с която посрещнал половинката си след вота на недоверие миналия вторник. Цачева пък показала уменията си – печено агнешко по специална рецепта – миналия месец. “Да са живи и здрави топлите витрини на хранителните магазини в квартала, гладни не оставаме”, смеят се съпрузите.

И двамата са категорични, че важното е не какво има на масата, а да успеят да се съберат около нея и тримата поне веднъж в седмицата . Най-често това се случва в неделя. Тогава освен с домашно приготвена храна наваксват с разговорите и новините един за друг”.

А ето какво четем на 16 юни 2010 г. в Дарик по повод назначеването на съпруга на Цецка Цачева в “Булгартабак”: “Съпругът на парламентарния председател Цецка Цачева работи в Булгартабак, но няма отношение към приватизацията на холдинга, заяви самата Цачева в коментар на твърдението на Владимир Каролев, че Румен Данговски се е преместил в София и ще отговаря за раздържавяването на предприятието. Тя уточни, че съпругът й е  инженер-архитект по професия. Ето какво още каза Цачева пред журналисти в НС:

Той работи по трудово правоотношение, за което не се изисква конкурсна процедура по назначаването. Категорично няма отношение към приватизацията на Булгартабак, тъй като не заема ръководен пост, дори не е на ниво началник на някакво звено или служба, отдел или дирекция, не знам каква е структурата на холдинга като щатно разписание.

Това, което фактически той изпълнява: занимава се с узаконяване недвижими имоти на Булгартабак, които до момента нямат акт 16 и не са въведени в експлоатация. В момента е в командировка по оправяне документите на тези имоти, които са свързани с приватизацията”.

imageА това е фризьорът Атанас Рошлев, който посещава парламента, за да прави прическата на Цецка Цачева. Годината отново е 2010 г.

Същият фризьор оправя прическата и на Искра Фидосова. Пресата през 2010 г. гърми, че Атанас Рошлев идва рано сутрин в сряда и четвъртък в парламента, за да оправя косите на първите дами на ГЕРБ. Очевидци разазват тогава дори, че фризьорът влизал в Народното събрание по къси гащи. Пресата се тресе и около факта, че Народното ни събрание има фризьорка на щат.

Наско бил доведен лично от Цачева. Тя го открила в кварталния фризьорски салон. Мъжът я впечатлил и тя го помолила да идва в парламента, за да я фризира.
Фризирането се извършвало в будоара към личния й кабинет.

По повод фризурите, трябва да припомним, че Искра Фидосова споделя през същата година, че оправя косата си всяка сутрин около 7 часа сутринта и това й струва 8-10 лева на процедура.

imageПроверката със стара дата потвърди, че Искра Фидосова също има собствен апартамент в същия блок, няколко етажа над Цачева. В декларацията си пред Сметната палата тя е обявила, че е купила 117-те квадрата през 2005 г. за 61 000 лева.

Припомняме, че Цецка Цачева по онова време отказа да се насене в определената й вила в Бояна и тъкмо Фидосова намери луксозния апартамент за парламентарната шефка. Цачева отхвърли резиденцията, понеже била голяма и скъпа за поддържка, необитаема и с трева до гърдите.

Шефтата на парламента първоначално настоявала за ведомствено жилище, подобно на редовите депутати, но липсвали свободни такива. По тази причина изчакала Антония Първанова да освободи апартамента в дипломатическите блокове в Изток.

Около наема за помещението, трябва да допълним и припомним, че 750 лева наем за апартамента на Цачева плаща парламентът, а още толкова дава и НСО, за да ползва помещение на партера, за охрана на председателката на НС.

Обзавеждането на апаратамента на г-жа Цачева е купувано и със средства на НС, и от самата Цачева, научаваме от в. “24 часа” от 2010 г. От парламента били използвани наличния в складовете фаянс, за да го освежат, както и изостанали по складовете мебели. Супругът на Цачева лично купувал и сменял крушките, когато те изгорят, пише изданието.

image

image












Припомняме, че парламентарната шефка тогава се оплака, че жилището е малко и дори няма тераса, а когато майка й гостува, трябва да спи на малко диванче в хола. Точно тук се появява новината, че Цецка Цачева ще се мести в доста по-голямо ведомствено жилище. По онова време вече е започнал ремонта на 180 квадрата в блок на ул. “Жолио – Кюри”.

От гилдията на плевенските архитекти твърдят, че съпругът на Цачева е проектирал църква в родното с. Драгана. Данговски наблюдава и строителството на ритуалната 4-метрова чешма, която се появи в Плевен за вековния юбилей на земеделското движение през 1999 г.

Данговски е завършил архитектура в Братислава. Работил е в проектантска организация в Плевен. “Данговски направи 11-13 г. стаж, но не помним дали е участвал в конкурси и имал ли е обекти”, казват негови бивши колеги. По-късно е бил главен архитект на Никопол, Долна Митрополия, а впоследствие минава на свободна практика.
От есента на 2009 г. съпругът на Цачева е в “Булгартабак”. Назначен е в техническия отдел към дирекцията, която отговаря за собствеността на тютюневия холдинг.

Е, това беше през 2010.

Сега сме в 2013.

Фризурите, обаче, са същите.

image
Дали ще бъдат променени, ще видим след изборите.

About these ads image worldtodaybg



Гласувай:
5



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kostas
Категория: Други
Прочетен: 3274047
Постинги: 1970
Коментари: 3540
Гласове: 5324
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031