Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.11.2012 10:17 - ОБРЪЧ ОТ СЪМНИТЕЛНИ ФИРМИ ИЗТОЧВА ПАРИТЕ ЗА НАУКА (шокиращ списък)
Автор: kostas Категория: Други   
Прочетен: 2708 Коментари: 2 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Лъвският пай от парите за наука отиде в обръчи от странни фирми

image

 

Фирми и фондации, регистрирани в апартаменти, занимаващи се с производство на кухненски прибори, с капитал 2лв. и подобни, ще оберат повечето пари за наука.
Обръчи от фирми около Нов български университет (НБУ), чийто бивш ректор проф. Сергей Игнатов в момента е министър на образованието, ще получат милиони от Фонда за научни изследвания.

 

17 от спечелилите проекти ще се осъществяват от фирми и фондации, регистрирани в апартаменти, без научен потенциал и научна инфраструктура, повечето регистрирани в последните година-две. Те ще получат лъвския пай от общото финансиране – общо около 5 млн. лв. Някои от проектите са спечелени от приближени на шефа на фонда Рангел Гюров – преподавател в НБУ.

Назначението на Рангел Гюров през март 2012 г. предизвика скандал и стигна до парламентарната комисия по образование. Причината е, че той беше назначен незаконно от министър Игнатов, тъй като няма хабилитация в България, каквото е нормативното изискване. Гюров се кичи с титлата “професор” и беше шеф на департамента “Науки за земята и околната среда”. Професорската му титла е от Ангола.

Научната общественост не остана безучастна към безобразията във фонда. От два дни сред учените се разпространява писмо до парламентарната комисия по образование и до министъра на образованието, в което се настоява за преразглеждане на конкурса. Има съмнения и за законността на конкурса.

Ето за какво и при кой ще отидат повечето пари за наука…

- Сдружение “Активирани води” е създадено на 14 юни 2012 г. – месец преди крайния срок за конкурса – и се занимава с дейности за свободното време, производство на кухненски прибори и търговия с продукти за стерилизация и дезинфекция. Заедно с “Нова консултантска компания” ЕООД печели проект “Активация на води и влиянието им върху биосреди” на стойност 350 000 лв.; 

- Срещу 160 000 лв. “Омда” ЕООД с едноличен собственик известния син активист доц. Петко Симеонов ще изследва “запазването на народната памет на документите, отнасящи се до спонтанната политическа, гражданска и икономическа активност в периода 1984-2001 г.”; 

- “БКК” ООД, регистрирана в блок в столичния кв. “Лозенец”, е на бизнесмена Георги Георгиев и Антон Вилхелм Краус - син на бившия зам.-кмет и транспортен министър. “БКК” ще получи 190 000 лв., за да проучва геотермалната енергия, макар че предметът й на дейност е строителство, проектиране и изграждане на инфраструктури и търговия със строителни материали; 

- “Лорен” ЕООД печели проект за 250 000 лв. за идентифициране на проблема насилие и регулацията му в съвременното българско общество. Не е ясно точно къде ще отидат парите, тъй като има две фирми с това име. Първата е в София на името на 80-годишната Ели Б. Христова. Компанията е регистрирана през март 2011 г. и се занимава с продуцентство, посредничество, импресарска и рекламна дейност, школи за изкуства за деца и възрастни, организация на тържества по различни поводи за деца и възрастни, размножителни услуги, фотографски и видео услуги, предпечатна подготовка, маркетинг, звукозапис студио, галерия за произведения на изкуството и т.н. Втората е в Перник и се занимава с товарен автомобилен транспорт. Собственик е Зоя Костова, на 59 години. Другият изпълнител на проекта е фондация “Развитие и реализация на обществения ресурс” с управител Галин Димитров, който има и други фирми с разнообразен предмет на дейност. 

 

- Сдружение “Път на творчеството” ще конструира осмотичен двигател. Проектът е за 350 000 лв. Дружеството е регистрирано в Пловдив с управител Кирил Коликов, който пък има семейна фирма “МОСТ” за внос и износ на материали, суровини и услуги, строителство, туристически услуги и пр.

- Забележителен е проектът, в който ще се изследва отношението на публиката към музейната институция. Стойността на проекта е 260 000 лв., но ще се изпълнява от ЕООД, регистрирано с капитал 2 лв. “Азарофф” ЕООД се занимава с фундаментални научни изследвания и индустриални изследвания, а също и с търговия с антикварни предмети. Не е ясно с какъв капацитет ще се осъществяват анкетите, след като и другата фирма на същата собственичка – Азарова, няма връзка с темата на проекта – тя е за транспорт и опаковане на предмети за музеи. 

- Фондация “Тракия”, с управляващи Васил Божков, Кирил Христосков, Светлин Русев, Веселина Инкова, Иван Маразов, Радосвет Радев и др., получава 220 000 лв. от фонда за проект, който ще изследва древните техники за обработка на археологически находки от метал. 

- “Е Ес Консултинг” печели проект на стойност 440 000 лв. за система за автоматично пробиване на кости в ортопедичната хирургия. Любопитна подробност е, че фирмата е регистрирана в деня, в който изтича крайният срок за подаване на проектните предложения – 16 юли. Седалището е в апартамент в столичния район “Изгрев”. Едноличен собственик е 34-годишната Надежда Цонова.

Ванина Стоянова

alterinformation.wordpress

 Майката на депутатката Вяра Петрова лапнала 700 хил.лв. от еврофондовете за безработни

След разкритията на Бесове.бг Комисията за корупция по високите етажи изслушва днес народната представителка

image

Поредният грандиозен скандал за корупция по високите етажи се развихря в ГЕРБ, след като стана ясно, че майката на депутатката Вяра Петрова – член на постоянната комисия по труда и социалната политика, е успяла да усвои над 700 хиляди лева от еврофондовете за безработни.

След разследването на Бесове.бг – (виж Темата ни в развитие, б.р.),в което описахме схема за източване на парите от Агенцията по заетостта чрез програмата „Развитие на човешките ресурси“, в която е включен съпругът на Петрова – Димитър – чрез фирмата му „Шанс за работа“, регистрирана на домашния адрес на на сем.Петрови в Карнобат, днес стават известни още факти. Майката на Вяра – Нели Димитрова Симова, на 61 г. е управител на Център за професионално обучение „Насърчаване на заетостта“, който е получил ваучерите за мнимите занятия на работници от в.с.“Елените“ насред сезона – през юли и август т.г. Само от „Елените“ участниците в тази корупционна схема са лапнали около 250 хиляди лева. Същият ЦПО „Насърчаване на заетостта“ е „вършал“ и в други области в страната – в Смолян, Плевен и др. Общата сума, преведена на групичката около Вяра Петрова засега наброява около 700 хил.лв.

Всичко това вече е известно на Парламентарната комисия за корупция, която в момента изслушва Вяра Петрова след сигнала, подаден от областния лидер на БСП-Бургас Атанас Зафиров. Зафиров се самосезира след публикацията на Бесове.бг.

В полезрението на Комисията е и шефката на самата агенция по заетостта Камелия Лозанова.

Председателят на Комисията Яне Янев заяви преди заседанието, че ако не са имали съмнения за реален конфликт на интереси, са щели да прекратят преписката.

www.besove.com




Гласувай:
3



1. sparotok - !
29.11.2012 21:41
Ако това е истина....УЖАС!!!!!!!!
цитирай
2. kostas - И начело стои "ЧЕРЕПА " В. Божков , и други изтъкнати "археолози " .Направи си сметка къде отива историята..
30.11.2012 09:11
* 1. sparotok - !
29.11 21:41
Ако това е истина....УЖАС!!!!!!!! *
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kostas
Категория: Други
Прочетен: 3284553
Постинги: 1970
Коментари: 3540
Гласове: 5324
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930