Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.11.2012 10:59 - Товарищ, Дянков, Вы большой учений!
Автор: kostas Категория: Други   
Прочетен: 2608 Коментари: 3 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Сряда, 12 Май 2010г. 13:09ч. | imageАвтор: ЛЮБА МАНОЛОВА |

За начало поздравявам правителството с песента на Юз Алешковски, автор на знаменитата песен “Товарищ Сталин, Вы болшой учений, а я простой советский заключеный” /”Другарю Сталин, Вие сте голям учен, а аз съм прост съветски затворник”/.

 

 

Далеч съм от мисълта да се радвам, че и Иван Костов най-после прозря и призна, че Симеон Дянков не е в състояние да ни изведе от кризата.
image

Не съм изненадана, че ще посегнат на фискалния резерв, за да напълнят Дянковото недоносче, наречено „бюджет”, в който приходите са катастрофално ниски. Това се очакваше.

Проф. Стив Ханке припомни, че на фискалния резерв се посяга при спешна нужда – това означава ли, че вече сме в „спешна нужда”? И не сме най-добре в ЕС, както смята премиерът Борисов, а сме в „спешна нужда”!
image

Няма как да се разбере, тъй като данните за бюджета са от края на февруари, а сега сме вече месец май.

Няма как да научим и докъде сме с бюджетния дефицит, след като парламентарното мнозинство днес отказа премиерът Борисов и министрите му Дянков и Трайков да се явят пред депутатите, за да разяснят финансовото и икономическо състояние в държавата. Даже депутатите от мнозинството си го гласуваха!

Прозрачност!

Трябва да се задоволим с данните от Евростат, според които по-зле от нас в Европейския съюз е само Латвия, където е отчетен по-голям спад на брутния вътрешен продукт /БВП/. Все още не са забранили достъпа на данните от Евростат поне!

image

У нас БВП е спаднал с 4 на сто през първото тримесечие на 2010 г. спрямо съответния период на предходната година, показват експертни оценки, предоставени от Националния статистически институт (НСИ). По информация на Евростат така ние се нареждаме след Латвия, където спадът е 5,1 на сто.

image

Правителството запретна ръкави и ще продава държавни миноритарни дялове от предприятия за... жълти стотинки, т. е. – на всяка цена. Ще раздава на концесии и летища...

Самият Дянков твърдо е решил да закрие образованието и науката в страната, след като вече удари смъртоносно здравеопазването, социално слабите, инвалидите и хронично болните. След БАН, който върви към сигурно закриване, дойде ред и на университетите.

image

С постановление №76 на Министерски съвет от миналия месец бюджетът на университета бе намален с още 10 на сто. Така, от началото на годината средствата са намалени с общо 13 млн. лева.

Преподаватели и студенти от най-старото учебно заведение – Софийския университет „Кл. Охридски” излязоха на протест...

„Не искаме да обучаваме емигранти. Учим тези, които след 15 години ще водят България, но и ще са сред водителите на Европа. Те заслужават най-доброто, което може да им се даде. Ние, преподавателите, работим в бизнеса в бъдещето, заяви проф. Иван Илчев и направи сравнение: - В момента държавната издръжка на студент за 2010 е по-ниска с 20 на сто от тази на ученик в средното училище. Сумата, която държавата отпуска за редник в армията е 628 лева, а на асистент в СУ 555 лева!”

„Въпреки, че бюджетът на университетите е орязан с 20 на сто, това не значи, че науката престава да бъде приоритет за страната. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, докато откриваше поредната детска градина. Борисов призова университетите да са търпеливи, годината щяла бъде трудна, но трябвяло да издържат.

"И здравето е приоритет. И театрите са приоритет. Кое не е приоритет в тая държава? И сигурността. Така, че моите уважения към всички, но когато цяла Европа се тресе от криза, режат пенсии, режат заплати, какво ли не, тези вузове трябваше да отидат да протестират в деня, в който вдигнаха с 900 милиона пенсиите в България, в деня, когато си тръгна предишното правителство. Щом са такива специалисти и експерти, трябваше да излязат и да кажат: "Извинете, но от къде ще намерите тези пари в условията на криза?”

Протестите на академичната общност, така нареченият министър и египтолог Сергей Игнатов коментира в ролята на Ехо на премиера:

"Не е нормално сега, когато страната ни наистина е в много тежка криза и се правят усилия да се избегне гръцкия сценарий на всяка цена, когато всички публични области свиват разходите с 20%, не е нормално университетът, който има най-много пари от всички и през годините винаги приоритетно е бил финансиран изведнъж да обявява протест и да твърди, че поради политиката на правителството едва ли не е доведен до колапс. Та моят коментар е друг - това е въпрос на мениджмънт".

„Нека протестират, нека им чуят гласа, но аз мисля, че всички сме длъжни да затегнем малко колана по времето на криза”, каза Борисов.

Европа прие стратегия, в която приоритет са образованието, науката и иновациите – всъщност какво търсим ние в Европа? Да се меша капата от време на време Борисов с европейски лидери?

image

По разпореждане на финансовия министър Симеон Дянков не просто са намалени бюджетните разходи за БАН, а е спряно и потребяването на собствените приходи за БАН или това са парите по договори на академията. Това каза пред Агенция „Фокус” Валентина Богданова, народен представител от ПГ на Коалиция за България и член на Комисията по образованието, младежта и науката към 41-то НС. „Министър Дянков не може да се разпорежда със средства, които не са средства на държавния бюджет. Това са собствените приходи на БАН. Това не значи нищо друго освен закриването на една работеща структура, каквато е националният научен център на България”, посочи Богданова.

„Ако българското правителство приеме поправка в Закона за Българската академия на науките, в която се изземват имотите на БАН, аз чух подробната идея, коментирана от министъра на образованието, който твърди, че имотите ще станат публична държавна собственост, тоест това, което държавата е предоставила като собственост на БАН, съгласно текстовете на Закона за БАН, реално ще бъде национализирано и отнето от БАН, ще бъде закрито управлението на БАН. Това означава, че БАН няма да е повече автономна научна структура. Ще бъдат създадени една група ведомствени институти, които ще бъдат ръководени от държавата и ни най-малко няма да бъдат част от тази традиция, която БАН има и е призната от европейските акредитациони структури. Подобна позиция, заявена от министър Дянков и реализирана от него в една друга страна - Грузия за мен граничи с цинизъм и тя по всякакъв начин трябва да посрещне несъгласието и заявената вече отрицателна позиция от страна на всички, които имат отношение към Българската наука и към българското висше образование”, посочи Богданова.

„Това, което се случва с Българска академия на науките е недопустимо. Не може научно изследователския център на БАН да бъде разтурен. Това каза председателят на Българска академия академик Никола Съботинов, който заедно с учени от БАН се присъедини към протеста на Софийския университет „Св. Климент Охридски”

Всички институти имат една добра организация. Всички институти се нуждаят от международна дейност от правно обслужване, от централна библиотека, от патентна дейност, от финансов одит, от правно обслужване. Един институт, ако съществува трябва да може да осъществява всички тези функции”, заяви акад. Съботинов във връзка с афишираната реформа, с която ще бъде съкратено ръководството на академията.

Що се отнася до театрите, актьорът Владимир Люцканов го каза най-добре: „Всеки път, когато слушаме за пари за култура, като че ли ни извеждат на разстрел, да си копаем гроба и после ни връщат...”

Важното е обаче какво каза по този повод сам министър-председателят Борисов:

„Може ли един билет за опера на данъкоплатците да струва 137 лева – толкова излиза той за Старозагорската опера например. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на почивката след първото полувреме на футболната среща между отборите на Народното събрание и Европарламента в Южния парк, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Борисов каза, че днес ще се срещне с представителите на театралната гилдия, които искали да протестират заради орязване на разходи. „Искам да ги помоля да четат статистиката – колко опери, да речем, има в Австрия или Франция и колко има в България. В същото време има трупи, които не са посещавани и всеки ден щели да протестират – това не може да продължава така, да глобяваме целия народ, за да съществуват някакви разни малки трупи. Тези, които могат, хората ще отиват и ще ги гледат”. Някога всяко село е имало читалище, театър, опера - това е било партийна политика, коментира Борисов. Сега обаче времената са други...”

България е трета по бедност в ЕС след Латвия и Румъния. В същото време финансовият министър Дянков заявява:

"Целта ни е България да стане най-доброто място за правене на честен бизнес в Европа".

Когато бившият чиновник от Световната банка Симеон Дянков дойде в България бе представен на гражданството като голям учен! 10 месеца по-късно той съсипва финансите и икономиката на страната.
image

Кабинетът направи два пъти антикризисни мерки, сега сме с трети вариант. Защо всъщност се губи време с предишните два пакета антикризисни мерки, след като не бяха приложени. На старт сме с трети пакет, а на връх празника св. Св. Кирил и Методий учени, студенти научиха, че им орязват парите!

Това ни дава основание да очакваме кристалната детска мечта на Дянков да ни превърне на аборигени да се осъществи!

image

Перефразирам: „Товарищ, Дянков, Вы большой учений!...”

А аз най-много да се превърна в „будущий болгарской заключеный”!

lubamanolova.info/





Гласувай:
7



Следващ постинг
Предишен постинг

1. pvdaskalov - Едно въпросче към тези, които се борят за ръководни постове...
25.11.2012 13:01
Госпожи и господа, които бленувате и се борите за високи служби, толкова ли е трудно да прецените умствените си възможности и талант на ръководители? Вие се проваляте, не само когато откраднете или се разчуе, че сте нарушили някой закон. Некадърността също трябва да се обяви за престъпление и наказва, ако не със затвор, то поне с отнемане на цялото имущество. И когато се натискате да водите нацията, да имате едно наум какво ви чака... Едва тогава ще се появят истинските лидери...
цитирай
2. ok3223 - Кадърен 1989 г.досега май
27.11.2012 12:53
не се е мяркал на власт в Бг.
Тоталната посредственост и далаверата царуват от тогава.
КАто върховете са Ив.Костовите грабежи
и днес, царуването на башибузука ГЕРБ с главатар д-р Боко Тиквеника.
цитирай
3. kostas - Томас Мор ни е завещал: „Всеки, който съзнателно се опитва да бъде избран на обществена длъжност, автоматично е недостоен за това.“
27.11.2012 13:00
* 1. pvdaskalov - Едно въпросче към тези, които се борят за ръководни постове...
25.11 13:01
Госпожи и господа, които бленувате и се борите за високи служби, толкова ли е трудно да прецените умствените си възможности и талант на ръководители? Вие се проваляте, не само когато откраднете или се разчуе, че сте нарушили някой закон. Некадърността също трябва да се обяви за престъпление и наказва, ако не със затвор, то поне с отнемане на цялото имущество. И когато се натискате да водите нацията, да имате едно наум какво ви чака... Едва тогава ще се появят истинските лидери...*
цитирай
4. kostas - Евреин , гледат изгодата ..какво друго да очакваш...
27.11.2012 13:02
* ok3223 - Кадърен 1989 г.досега май
12:53
не се е мяркал на власт в Бг.
Тоталната посредственост и далаверата царуват от тогава.
КАто върховете са Ив.Костовите грабежи
и днес, царуването на башибузука ГЕРБ с главатар д-р Боко Тиквеника.*
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kostas
Категория: Други
Прочетен: 3284016
Постинги: 1970
Коментари: 3540
Гласове: 5324
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930