Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.08.2012 15:11 - Как се перат пари "под прикритие"
Автор: kostas Категория: Други   
Прочетен: 1074 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


Обвиняват Федералното управление на САЩ за контрол над наркотиците DEA , че негови агенти са изпрали милиони долари на мексикански наркокартели. Същата тази DEA, която  откри свое представителство в София...

image

Мексикански песо чакат да бъдат изпрани

По този начин разследващите искали да установят каналите на нелегалната търговия, както и основните играчи, дърпащи конците на сделките, написа Ню Йорк Таймс, позовавайки се на правителствени служители. Агентите от DEA внасяли парите по собствените си банкови сметки или използвали тези на трафиканти. Според вестника тези транзакции повдигат "щекотливи въпроси" за ефективността на американската война срещу дрогата, щом като разследващите трябва да прибягват до подобни методи.

Като пере парите им, управлението на практика позволява на картелите да продължават трафика с месеци или дори с години, преди да се стигне до акции или арести, заявил бивш сътрудник на DEA пред вестника. "Моето правило гласеше: щом като вече трябва да перем пари, то това непременно трябва да води до резултати. В противен случай DEA се превръща в най-големия перач на пари в наркобизнеса. А тези пари водят до още повече насилие и смърт."

Всичко под контрол?

 

image

Войници и полиция охраняват в Тихуана конфискувана пратка марихуана

Според информацията на Ню Йорк Таймс операциите били контролирани от министерството на правосъдието на САЩ. При това било нещо обичайно правителствени агенти да получават по два-три товара наркопари, уверил агент пред вестника. В редица случаи парите стигали до САЩ на борда на правителствени самолети, там се внасяли по банковите сметки на трафикантите и след това се използвали от картелите за покупки. И обратното: агенти под прикритие внасяли печалбите от наркотрафика по банкови сметки в САЩ и след това ги превеждали на наркотрафиканти в Мексико.

Отново според изданието американските власти досега били замесени в около 50 подобни операции по цялото земно кълбо. Мексико участвало едва от няколко години насам.

Нищо ново под мексиканското слънце

Използваните в САЩ практики в борбата срещу мексиканските накрокартели от дълго време са обект на критики. Така например Агенцията за контрол над алкохола, тютюна и огнестрелното оръжие ATF чрез посредници внесла контрабандно в Мексико няколко хиляди пистолети и пушки. Целта на операцията под кодовото название Fast and Furious била да се установи по какви пътища оръжията стигали до наркобандите. ATF обаче се провалила с тази операция и загубила контрола над 2 000 оръжия. През последните пет години в Мексико са конфискувани над 90 хиляди броя огнестрелни оръжия, а според официалните данни две трети от тях са пристигнали от САЩ.

 

image

1500 убийства лежат на съвестта на "Ел Диего" от мексиканския наркокартел Хуарес

Насилие безкрай

Операциите с пране на пари между американските власти и мексиканската организирана престъпност доказват колко безпомощни са разследващите. Спорадично постъпват обаче и съобщения за постигнати успехи в борбата срещу бандите, като например за арестуваните през ноември в Чикаго 15 предполагаеми наркопласьори, за които се смята, че са били във връзка с мексиканския наркокартел Лос Зетас. Служителите на реда конфискували 13 милиона долара в брой и 250 кг. кокаин. Ала досега след всеки подобен успех задължително следва кървава баня. След като през 2006 г. правителството на Мексико обяви война на картелите, досега тя е отнела живота на повече от 45 хиляди души.

www.dw.de





Гласувай:
4



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kostas
Категория: Други
Прочетен: 3286078
Постинги: 1970
Коментари: 3540
Гласове: 5324
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930