Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.08.2012 10:53 - Дават моряците ни курбан преди да е проведено разследване!
Автор: kostas Категория: Други   
Прочетен: 906 Коментари: 0 Гласове:
0




Сделка или не е пускането на двамата задържани за кокаина на свобода?

imageКъде се е чуло и видяло прокурор, който се е заканил да обжалва мярка за неотклонение да замълчи и излезе в отпуск?

Къде се е чуло премиер и вътрешен министър да предрешават еднолично съдбата на 21 свои сънародници?

Надеждите на близки и роднини на задържаните 21 моряци на испанския бряг членовете на българския екипаж от кораба „Свети Николай” да бъдат прехвърлени в България за разследване и съд отидоха на вятъра!

Докато близките на моряците се колебаеха дали са прави да са недоволни от премиера Борисов за грубия му и безпардонен тон по отношение на задържаните – вицето Цветан Цветанов отлетя в Мадрид с приятеля си Станимир Флоров на посещение при испанския си колега Хорхе Фернандес Диас и там си изми ръцете като Пилат Понтийски като натопи моряците ни с версията, че част от екипажа е знаела за натоварените три тона кокаин на борда на кораба!

image„Българските служби разполагат с "безспорни доказателства" за съпричастността на част от екипажа на кораба "Св. Николай" към трафика на 3 тона кокаин” обяви уверено вътрешният министър Цветан Цветанов, цитиран от БНР в петък, 24 август по време на посещението си в Испания заради ареста на 21 български моряци.

"Моряците са задържани с постоянна мярка... те са в добро състояние. В постоянен контакт са с назначените служебни защитници. И това, което мога да кажа е, че нашата основна задача в момента заедно с испанските колеги е да установим по-горните нива за организирането на този трафик", обясни МВР-министърът в радиоефира.

image„Когато се съберат необходимите доказателства за съпричастност към случая на други българи, няма проблем те да бъдат екстрадирани в Испания", каза от своя страна Цветан Цветанов, като че ли съгласието и незаинтересоваността му 21-те моряци да не се връщат в България за разследване и съд не са достатъчни!

Министърът заяви, че задържаните моряци трябва да си помогнат, като съдействат на разследването.

Българската страна полага усилия моряците да могат по-скоро да се видят със свои роднини, съобщи вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, докато бе на посещение в Мадрид.

Министърът допълни, че те са "в постоянен контакт с назначените служебни адвокати".

Лъжи, унижения и натиск засега бележат „грижата” на държавата ни за задържаните в Испания българи

 

Какво стана ясно от визитата Цветанов в Мадрид, за която този сайт написа, че е напълно безсмислена

  • Испанският вътрешен министър Хорхе Фернандес Диас съобщи, че всички 21 задържани моряци ще бъдат съдени в Испания след среща с колегата си Цветанов!
  • Аргументите, които вътрешният министър Хорхе Фернандес посочи за решението българите да бъдат съдени в Испания са, че испанският специализиран наказателен съд е поел нещата и полицията вече си е свършила работата.

Т. е. българският вътрешен министър и приятелят му Станимир Флоров се разходиха до Мадрид, за да им кажат, че изобщо нямат намерение да върнат в страната моряците от „Свети Николай”, и че испанците вече са напред в разследването и нещата отиват в техния Специализиран съд – нещо, което можеше да се съобщи и по телефона!

Дали нещата по делото са напреднали, след като екипажът българи не е разпитан подробно в присъствие на служебен защитник в Испания?

  • Версията, че българските спецслужби са в основата на този удар със заловения кокаин също бе разбита на пух и прах!

Испанският вестник „АВС” написа: „Това е най-големия удар на испанската полиция срещу наркотрафика за тази година – три тона чист кокаин на стойност няколкостотин милиона евро... Цялата операция по разследването, организацията и осъществяването на „Еспартан“ е осъществена от Отдела за борба с наркотиците и организираната престъпност /Udyco/, агентите на тайните служби в Галисия и Ла Коруня, със съдействието на компетентните органи от България и Италия...”

  • Относно цитираните от Цветанов усилия от страна на българската държава, моряците да се видят със своите близки, твърденията на вътрешния министър за кой ли път се оказаха на границата на лъжата!

На 23 август, в четвъртък, БНР съобщи, че български представители на посолството на страната ни в Испания все още не са допуснати от испанските власти до 21-те български моряци, задържани като част от екипажа на кораба „Свети Николай”, на който бяха открити 3 тона кокаин!

Най-вероятно в началото на септември се очаква това се случи и представител на българското посолство, вероятно консулът, ще се срещне със задържаните български моряци. Тогава може би те ще бъдат разпитани и от съда по-подробно около този случай.

imageКакво се оказва, че „постоянният контакт” с назначените служебни адвокати, за който говори Цветанов в няколко телевизионни интервюта явно изобщо не е бил осъществен!?!

Тогава как и на какво основание министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов заяви, че моряците са в добро състояние?!

  • Следващия гаф на управниците ни бе изявлението на вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов по БНР: „Имаме безспорни доказателства за част от екипажа. За другите се надявам, че няма да има доказателства, с които да се докаже тяхната съпричастност.”

Какво означава един вътрешен министър да твърди, че има доказателства, след като моряците не са били разпитани изобщо подробно в Испания, а задържаните тук двама души бяха пуснати от съда?

Какво означава Цветанов да споделя, че се надява за другата част от екипажа да няма доказателства за вина? Що за глупости сме изложени да слушаме?

Какви ще са тези доказателства е въпросът, след като едната част от екипажа е натопила другата част от моряците за „вина”?!?

  • Български антимафиот бил внедрен на кораба?! Защо тогава той не е сигнализирал за кокаина - въпросът стои открит...

„Когато моряците са разбрали, е имало как да сигнализират”, спомена в скандала, който спретна на близките на задържания екипаж премиерът Бойко Борисов.

Ако е имало как, ако са знаели за кокаина - много ако делят това предположение на Борисов от реално случилото се.

И защо са чакали някой да сигнализира от екипажа за натоварения кокаин – нали уж са го следили 8 месеца? Нима не са знаели какво и защо следят 8 месеца?

А къде е бил внедреният български антимафиот, който да сигнализира за кокаина? Защо премиерът го пропуска в гнева си?

Несъстоятелно е, както още по-несъстоятелно е предложението на премиера, изказано пред близките на моряците „капитанът на кораба да поеме цялата отговорност”!

  • Твърде неприятно впечатление оставиха Бойко Борисов и вицепремиерът Цветан Цветанов с повторението на едно и също предложение пред притеснените роднини на задържания български екипаж от кораба „Свети Николай”.

Премиерът говореше на една страна, че моряците трябва да признават, вицепремиерът го допълваше с убеждението, че екипажът трябва да си помогне, като съдейства на испанското разследване!

"Всеки да признава и да казва и да посочва кой, как, каквото знае. Колкото и да съм им ядосан, става вече колко пъти – 20, 40, 3 тона, за България като се заговори, ми става все едно.... ", заяви Борисов пред близките на задържаните в Испания български моряци на срещата си с тях.

Министър Цветан Цветанов заяви, че на първо място, самият екипаж трябва да помогне на себе си, като съдейства на разследването, преди да очаква помощ от когото и да било.

„Работа на испанското правосъдие е и вече няколко пъти го казахме - ние не се месим в работата им... Испания е държава в Европейския съюз много преди нас и нямаме никакво съмнение в обективността на съдебната система на Испания, за да се намесваме по какъвто и да било начин”, посочи Борисов. Той допълни, че и при срещата си с родните им е казал, че посолството ни в Испания е изцяло на тяхно разположение...

Що се отнася до посолството и уверенията на премиера, че е изцяло на разположение на близките на задържаните – не бих рискувала да повярвам на тези думи на Борисов и да замина с убеждението, че посолството в Мадрид е изцяло на разположение! Риск си е това, не е шега работа...

 

Контактите или познанствата правят ли хората наркотрафиканти?

Вече са известни, по думите на министър Цветанов, лицата, които са набирали екипажа и също били известни и техни контакти в Европа.

  • Някои от моряците имали в миналото контакти с Ивелин Банев-Брендо.

Контактите правят ли лицата наркотрафиканти?

  • Според Цветанов собственикът на кораба „Свети Николай”, Дойчин Дойчев и Евелин Банев-Брендо, обвинен за трафика на тонове кокаин в Италия са се познавали отдавна.

Но едно е собственик, друго мениджър, трето наемател на плавателен съд – наясно ли е Цветанов какъв точно е Дойчин Дойчев?

Едно е познанството, друго – трафикът на кокаин, но кой да му каже на Цветанов?

Даже ако приемем Цветановите разсъждения за логични това означава ли, че всички познати на Евелин Банев, или тези, които са имали контакти с него са наркотрафиканти?

Цветанов в свой стил вече обяви публично, че собственикът и капитанът на кораба са знаели за наркотрафика, казано с две думи - той ги обвини!

Има ли доказателства за това той като вътрешен министър, като изнася данни, които би следвало да са към преписката по разследването?

/Съдия Мирослава Тодорова бе уволнена, за да прекратят делото за клевета срещу Цветанов, което тя заведе, но да се говори отново наизуст, само за да бъдеш атрактивен не прилича на един МВР-министър?!-бел. Л. М./.

Или Цветанов изнася конфиденциална информация от делото по заловения кокаин?

image"Повтарям - в кораб, в който се вози само три тона кокаин и никакви други товари е много трудно да обясняваме кои са виновни и кои не са виновни, а и това не е наша работа" , допълни премиерът.

Не е задължително премиерът ни винаги да говори, защото точно в такива случаи изрича и чуваме какво ли не. Трудно било да обясняват – кои обясняват, на кого обясняват, къде го правят, та им е трудно – Борисов говори колкото да върви приказката! Даже когато иде реч за такъв сериозен проблем като заловения с кокаин кораб!

 

Странната позиция на специализираната българска прокуратура

imageНа 20 август, късно вечерта, Специализираният съд пусна на свобода обвинените за превозването на три тона кокаин на кораба „Свети Николай” Дойчин Дойчев и Руслан Колев. Двамата са с повдигнати обвинения за организиране, ръководене и участие в организирана престъпна група във връзка със задържания миналата седмица в испански води кораб „Свети Николай”.

Като основание за освобождаване от ареста Специализираният наказателен съд посочи, че липсват доказателства за наличие на организирана престъпна група. Т. е. някой не си бе свършил работата!

Специализираният съд счете, че от събраните материали по делото не става ясно как Дойчин Дойчев е участвал в тази организирана престъпна група, нито как Руслан Колев я е организирал и ръководел. От разпита на близките на част от екипажа, задържани в испански води, не става ясно, че Дойчев е наемал персонала, а посочват фирмата, която е юридическо лице, каза съдията по делото. Фирмата, чийто управител е Дойчев, отговаря за безопасността на кораба и за квалификацията на персонала, но той не е имал власт над екипажа или над товарите на кораба.

Освен това не може да се направи извод за познанство между двамата обвиняеми обяви съдът. Испанските власти нямат доказателства и за познанството на Дойчев с капитана на кораба – Иван Станчев. Ето защо съдът остави без уважение искането на Специализираната прокуратура за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража” по отношение на обвиняемите.

Да не би до този момент „доказателства” за Специализираната прокуратура да бяха единствено твърденията на министър Цветан Цветанов в медиите?!

Цветанов обясни твърде объркано: „Ние подадохме информация за начина по който се набира този екипаж на Европол, на ДЕА, на френските колеги...”

И по какъв начин може да е набиран екипажа, та да го прави съпричастен в транспортирането на кокаина?

Да не би да са им взимали кръвни проби за наличие на наркотици?

„Ще протестираме определението на Специализирания съд за пускане на свобода на Руслан Колев и Дойчин Дойчев”, каза прокурор Андрей Андреев, след като Специализираният наказателен съд освободи обвиняемите. Той посочи, че определението е разбиващо. Считаме, че в краткия срок на разследване сме събрали нужните доказателства...

imageПрокурор Андреев поясни: „Анонимният свидетел номер едно е служител в служба на ГДБОП, който е взел участие по оперативната дейност, свързана с тази група. По негов сигнал, наблюдавайки тази група, испанските власти задържат този кораб, каза Андреев. Има писмо, което е получено чрез консулството на Република България в Испания, в което се твърди, че този кораб е задържан и в него е открито три тона количество с наркотично вещество - кокаин. Капитанът на кораба Иван Станчев е задържан в Испания, нямаше как да го видите в тази зала. Отделно има данни за участие и на други неустановени лица, които най-вероятно са задържани в Испания...

Собственикът на плавателния съд нямал никакви права над капитана или екипажа и не е отговорен за действията им, сочат спецмагистратите. Именно такава бе и версията на Дойчев.

Спецсъдът прецени още, че срещу Дойчев и Колев не са събрани никакви доказателства за съпричастност към трафика на наркотика. В съдебната зала адвокатите представиха данни, според които фирмата, собственост на Дойчев, само е менажирала кораба и е следяла за безопасността на плаването му. Самият плавателен съд се оказа собственост на фирма, регистрирана в Лондон...

Решението на Специализирания съд не бе окончателно и се очакваше да бъде атакувано от държавното обвинение пред апелативните спецмагистрати.

 

Къде се е чуло прокурор да не обжалва мярка за неотклонение на пуснати на свобода по дело за наркотрафик?

В деня на насроченото заседание на Специализирания апелативен съд стана ясно, че до късно вечерта на предишния ден, в съда не е постъпило обжалване на промяната на мярката за неотклонение, и че няма да има обжалване на освобождаването на Дойчин Дойчев и Руслан Колев от страна на Специализираната прокуратура?!

Адвокатите на двамата обвиняеми се появиха в спецсъда и заявиха, че прокуратурата не е внесла протест, но те дошли, защото чули от медиите, че ще ще се гледат мерки за неотклонение.

Прокурорът Андреев, който се закани да обжалва пускането на свобода на двамата обвинени за превозването на три тона кокаин, и заяви, че тълкуването на доказателствата не било правилно, се оказа излязъл в отпуск, ден след освобождаването на Дойчев и Колев!

В отпуск бе и говорителят на прокуратурата Пламен Марков.

Обвинението се отказа да обжалва пускането на свобода на двамата обвинени за трафик на кокаин.

Прокуратурата приема аргументите на съда, поради което не сме подали протест срещу определението на съда за мерките за неотклонение на обвинените за превозването на три тона кокаин на кораба „Свети Николай” - Дойчин Дойчев и Руслан Колев. Това каза за Агенция „Фокус” ръководителят на Специализираната прокуратура Светлозар Костов. „Съгласни сме с изводите на съда, ако не с всички, поне с повечето, затова няма протест”, каза прокурорът.

За да бъде повдигнато такова тежко обвинение на Дойчев и Руслан Колев, вероятно срещу тях е имало неопровержими доказателства за съпричастие по наркотрансфера!

Оказа се, че тепърва предстои да бъдат събирани такива доказателства от прокуратурата?!

 

Какво се случи и защо нямаше обжалване на двамата задържани и с повдигнато обвинение в България?

Да не би двамата, или един от тях да бе сключил сделка с обвинението, като прехвърли вината за транспортирането на 3-те тона кокаин на екипажа, задържан в Испания?

"Менажирането на плавателния съд е ставало чрез куха фирма", посочи Цветан Цветанов и категорично заяви, че собственикът на кораба Дойчин Дойчев и обвиненият в трафик на тонове кокаин в Италия Евелин Банев-Брендо са се познавали отдавна...

Но Дойчев остана на свобода и мярката му не бе обжалвана?!

Съдът не намери никакви доказателства запознанство на Колев и Дойчев, въпреки че Цветанов продължи да твърди, че двамата са се познавали?!

 

Уточнения

Дойчин Дойчев е мениджър от фирмата "Сийборн трейд", по смисъла на Международния кодекс за безопасно управление на кораби.

Собственик е друга фирма - "Нортпул", която е кредитополучател за закупуването на плавателните съдове. В корабоплаването корабособственик е различно от корабопритежател.

"Нортпул" като корабособственик е сключила договор с фирма "Привиети", по силата на който тя става корабопритежател.

"Привиети" е регистрирана на Британски Вирджински острови, но има офис и във Виена. Това е фирмата, която разполага с кораба ексклузивно, тъй като го е наела при условията на т.нар. bare board charter (гол кораб - б.а.).

Фирмата, която разполага с кораба ексклузивно, има задължение да се финансират всички дейности, да дава направление, да извършва търговската експлоатация на кораба. В задълженията са включени и каквито и да било ремонти, поддръжка на плавателния съд, снабдяване с корабно гориво.

Тя сключва търговски договор за превоз на даден товар, който не се отваря, за да е наясно екипажът какъв точно е той.

Спедиторът е този,който носи отговорност за достоверността на документите, придружаващи товара, а когато официално няма документи и товар, но фирмата наемател носи отговорност за начина, по който ползва плавателния съд!

 

Какво се случи в Испания по време на визитата на Цветан Цветанов?

Нима Цветанов отиде до там, за да каже, че част от екипажа е виновен?

И то преди да са разпитвани моряците?

Защо Цветанов прехвърли разследването и евентуален съдебен процес на испанската страна, след като юридически бе възможно 21-те моряци да бъдат върнати в България?

Повдигна ли изобщо Цветанов въпроса за връщане на екипажа пред испанската страна, или отиде да изслуша испанския си колега Диас?

Кой внуши на Цветанов и Борисов, че моряците са виновни още преди да има истинско разследване?

Какво ни топли нас, българите изявлението на премиера Борисов, че вярвал на испанското правосъдие?

Ние нямаме ли си наше, или така Борисов и Цветанов признаха, че дознанието ни не е в състояние да се справи с такова дело?

Израел, САЩ и кой ли още не разследват взрива от паркинга на летището в Сарафово.

Испания ще разследва, повдига обвинения и съди виновните по заловения 3 тона кокаин и то след като на кораба имало внедрен български антимафиот?!

Какво се случва в българските правоохранителни органи: сделки, некадърно събиране на доказателства, измиване на ръцете на МВР и обвинението от отговорност по довеждане до присъди на този случай?

Кой диктува на българското МВР какво да прави? Отговорът може би е в следното съобщение от Пресцентъра на МВР:

 

Глътка въздух за финал!

Вицепремиерът Цветан Цветанов връчи почетно отличие на МВР на Н.Пр. Джеймс Уорлик, съобщиха от пресцентъра на МВР. Цветанов посрещна в кабинета си посланика на Съединените американски щати у нас Н.Пр. Джеймс Уорлик. Срещата бе осъществена преди окончателното му отпътуване от България.

Министър Цветанов благодари сърдечно на посланика за личния му принос и усилия в осъществяването и задълбочаването на стратегическото партньорство и изграждането на професионалните контакти. Двамата разговаряха за успешно проведените операции между службите, както и за участието на българските служители в серия от обучителни програми.

За изключителни заслуги, свързани в развитието и укрепването на двустранното сътрудничество между Република България и САЩ в областта на сигурността и вътрешните работи и по повод приключването на мандата на посланик Уорлик, той е удостоен с почетното отличие на МВР „За доблест и заслуги” І степен.

От кога една страна, забравила суверенитета си, дава орден на своя „генералгубернатор”?

Малко ли ни унижаваше Уорлик, малко ли се бъркаше във вътрешните ни работи, та да получава отличие?

И това унижение ли трябваше да приемем? Или почетните отличия на МВР през мандата на ГЕРБ са за лична употреба на министъра?

Ще доживеем до 14 септември – тогава Уорлик си заминава!

Люба МАНОЛОВА

lubamanolova.info



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kostas
Категория: Други
Прочетен: 3286361
Постинги: 1970
Коментари: 3540
Гласове: 5324
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930