Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.06.2012 14:00 - Какво уби Свобода Бъчварова?
Автор: kostas Категория: Други   
Прочетен: 4982 Коментари: 5 Гласове:
19


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Известната писателка Свобода Бъчварова почина на 87 години в Бразилия, далеч от родината си

image

Свобода Бъчварова ни напусна


Свобода Бъчварова почина на 87-годишна възраст. Голямата българска писателка сценаристка си отиде от този свят в далечна Бразилия. Причината за смъртта й е тежък кръвоизлив, който Бъчварова получава преди седмица.

Романистката е постъпила в болница за лечение и през последната седмица е живяла в адски мъки, разказват роднините й.

Родената през 1925 година в Благоевград Свобода е сред най-уважаваните български писатели. Автор е на десетки романи, сред които „Великденска ваканция“, „Литургия за Илинден“, „Приключенията на Фильо и Макензен“, „Телеграма с много неизвестни“, „Опасен чар“, „Земя за прицел” и други.

Освен романист Свобода Бъчварова е автор и на едни от най-известните български филми. Тя пише сценария на няколко епизода от хитовата поредица „На всеки километър”, на филма „Опасен чар”, а с Георги Дюлгеров и Руси Чанев е съсценарист и на филма “Мера според мера“.

За приноса си към българската култура и литература през 2005 година Бъчварова бе наградена с орден „Стара планина“. Тогава писателката отпразнува и 80-годишен юбилей, а три години по-късно представи и последната си книга “По особено мъчителен начин”, посветена на баща й.

Заради левите си политически убеждения Свобода е многократно арестувана като тийнейджърка. След 9 септември 1944 година замина на Ленинград, където се сблъсква с репресиите срещу съветската интелигенция и тотално променя убежденията си за марксистката доктрина. През 1989 година се премества окончателно в Бразилия, където живее дъщеря й.

Каролина Церовска







Гласувай:
20



1. gocho52 - Да...
27.06.2012 14:23
Мястото и беше тук.
Младите не я познават...
цитирай
2. kostas - ) За това сме ние СТАРИТЕ да разказваме..........Злите хали я прогониха..и сега трябва да разказваме приказката
27.06.2012 15:10
* . gocho52 - Да...
14:23
Мястото и беше тук.
Младите не я познават... *

****************************************************************

ЗА "ЮНАКА И ЗЛАТНАТА ЯБЪЛКА"..........
цитирай
3. tota - Поклон пред паметта й.
27.06.2012 22:42
Свобода Бъчварова: - Целият период за мене беше период на гърчене, аз се гърчех между истината и лъжата, между моята вина и вината на епохата. Най-голямата вина на комунизма не е строителството, фалшивото строителство, не е материалната разруха, най-голямата вина е цялата битка срещу духа.


цитирай
4. stela50 - Поклон !
27.06.2012 23:38
..."Смятам, че който не познава миналото е осъден да го преживее отново" -
споделя Свобода Бъчварова, когато за последен път през 2008-ма година
се връща в България, за да представи Книгата на живота си - Документалният роман "По особено мъчителен начин" върху 2000 страници, събрани в три тома - покъртителна изповед за загубата на илюзиите, която писателката започнала
да пише от... 1953 г...

цитирай
5. sav11 - Поклон пред таланта й!
28.06.2012 14:18
Израстването на човека е трудна задача. Особено ако не ти е дадено да прозреш. Съвременните хора трябва най-накрая да разберът, че всички идеологии и политики, са създадени да обслужват интересите на тези, които са ги създали или са ги приели,като инструмент за своето изкачване към благополучието и ухолството. НИКОГА НЯМА ДА ИМА РАВЕНСТВО И БРАТСТВО, защото ние сме различни като по външен вид, така и по качества и възможности. Но тенденциите сега и за в бъдеще са все по-хитрите и безпощадните да управляват населението. Няма никакво значение какво ви говорят и как ви омайват с приказки за социално равенвство и хиляди обещания за добър и достоен живот Всеки политик независимо от убежденията си, се кандидатира за да има достъп до парите.
Има един парадокс.Точно хората,които не създават никакви блага, а само плетът интриги и крадът, точно те живеят най-добре, а хората, които най-много се трудят биват ограбвани от тях и живеят трудно и с усещането, че са ограбвани и манипулирани. Политикът-неговата цел е да граби чрез лъжи,обещания и хиляди други манипулации. Тихо, подмолно и нагло.
Една графиня много богата, решила да се засели в Сан Фрацциско, когато градът се изграждал. Тя отишла там купила си голяма къща на брега на океана и започнала да мисли с какво да се занимава. Видели я политиците и финансистите и започнали да й предлагат да влезе в партията им, в управата на града или да отвори банка. Накрая тя построила голям хотел с публичен дом.Синът и я попитал:- Защо точно това?, а тя отвърнала:
-Защото е по-почтен бизнес!
ОПАСЕН ЧАР-един емблематичен и уникален филм.Основен камък в българското кино. Един шедьовър, който ще остане завинаги във Вечността!
Поклон пред Свобода Бъчварова!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kostas
Категория: Други
Прочетен: 3285801
Постинги: 1970
Коментари: 3540
Гласове: 5324
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930