Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.04.2012 18:11 - Ето ги прегрешенията на Кирчо Киров
Автор: kostas Категория: Други   
Прочетен: 2152 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Бившият шеф на разузнаването Кирчо Киров разследван за кражба на пари

Бившият шеф на Националната разузнавателна служба генерал Кирчо Киров е разследван за откраднати колосални суми от откупи за пленени българи зад граница, научи сензационно „Уикенд“ от свой източник в прокуратурата. Става въпрос за отклонени над 1,5 милиона долара, които са били добавяни към разходите за спасението на няколко наши сънародници, държани в плен от сомалийски пирати.

Най-скандалният случай е свързан с 38-годишната Цанка Панчова, която бе отвлечена от въоръжени бунтовници в Сомалия през ноември 2008 г. и прекара 9 месеца в плен заедно с още петима свои колеги от френската хуманитарна организация „Действие срещу глада“.

image

Бившият шеф на разузнаването Кирчо Киров пръскал държавни пари с широка ръка

През лятото на 2009 г. Цанка Панчова се завърна в България, след като сомалийските пирати получиха откуп от рекордните 3 милиона долара за шестимата пленници. Именно покрай изтощителните преговори за живота на шестимата пленници генерал Кирчо Киров е съумял да отклони значителна сума от бюджета на Националната разузнавателна служба, макар България да не е участвала активно в разговорите с тъмнокожите сомалийски бунтовници, твърди наш източник.

Платените пари за живота на Цанка са 1 милион долара – с 500 бона повече от „българския дял“. Самото плащане на откуп е твърде съмнително и днес съществуват основателни подозрения, че Кирчо Киров е завъртял далавера досущ като „Наглите“. Витаят съмнения, че целият откуп е платен от Франция и от хуманитарната организация „Действие срещу глада“, а генерал Киров просто е осчетоводил крупната сума.

Това не е единствената сомалийска афера на генерал Кирчо Киров. Според източник на „Уикенд“ от НРС бившият разузнавач №1 е осчетоводил и $ 500 000 за освобождението на 16 български моряци, пленени на кораба „Маласпина касъл“ на 6 април 2009 г. в Аденския залив. През пролетта на 2009 г., когато британският кораб бе освободен след платен откуп от 2 милиона долара, от Външно министерство категорично опровергаха твърденията, че са платили на сомалийските пирати.

Малко по-късно към НРС спешно бяха преведени допълнително 2 милиона лева от бюджета. „Парите се отпускат извънредно за едни безобразия на Станишев“, лаконичен бе тогава Бойко Борисов.

Генерал Кирчо Киров се оказа и спонсор №1 на Георги Първанов, след като стана известно, че с пари на разузнаването са финансирани ловните излети на бившия държавен глава. Интересен детайл е, че Кирчо Киров е дарил близо 150 бона за „Българската Коледа“, но не като частен дарител, а с пари на данъкоплатците от бюджета на НРС.

Даренията на генерал Киров за „Българската коледа“ стартират през 2005 г., когато той превежда 6000 лева по сметката на фондацията на Зорка Първанова. През следващата 2006 г. Кирчо Киров дава 6500 лева, а през 2007 – 20 200 лева. От 2008 г. насам кадърът на Първо главно управление на ДС изписва даренията си като събрана сума от „служителите на Национална разузнавателна служба“ – 30 500 лева (2008), 29 280 лева (2009 г.), 27 000 (2010 г.) и 20 472 лева (2011 г). Служители от НРС обаче твърдят, че никога не са събирали пари за „Българската Коледа“, нито пък са им били удържани от заплатите – генерал Киров самоволно е правил даренията, за да се подмазва на патрона си Гоце.

Според служители от разузнаването Кирчо Киров буквално се олял за сватбата на президентския син Владимир. Той дарил 10 000 лева в плик на младоженците плюс епична картина за 4 бона. Остава загадка дали това са лични средства, или пари на службата. И в двата случая възникват въпроси. Ако са лични средства – откъде ги е придобил, а ако пък са от бюджета на НРС -защо?

Бившият шеф на Националната разузнавателна служба се прочу като защитник №1 на Георги Първанов през есента на 2006 г., когато се разбра, че държавният глава е сътрудник на Държавна сигурност с псевдоним „Гоце“. Тогава Кирчо Киров опита да потули папката „Гоце“, а когато номерът не мина, обяви, че Първанов само е регистриран като сътрудник.

Впоследствие се заговори, че лично Кирчо Киров е прочистил досието на Първанов, измъквайки 36 листа от папката „Гоце“. Страниците са били ликвидирани и прочистени от всички възможни досиета, така че да не остане никаква следа. Именно това даде основание на Първанов гордо да оповести, че няма „нито знак“ за него в ДС. Любопитен детайл е, че бившият президент е сътрудничил на Първо главно управление на ДС, чийто кадър е генерал Кирчо Киров.

Кариерата на Киров, наречен „подлизурко“ в грама на бившия американски посланик Джон Байърли, се възроди именно след като Първанов стана президент. Малко след като Гоце се настани на „Дондуков“ 2, генерал Кирчо Киров пое разузнаването и остана несменяем чак до януари тази година. В последните месеци от мандата си Гоце опита да пробута протежето си за посланик, но външният министър Николай Младенов осуети назначението на кадъра на Държавна сигурност.

Кирчо Киров се прочу и като заклет пияница след покъртително интервю на „градус“, дадено през лятото на 2007 г. пред „24 часа“. Тогава разузнавач №1 наговори куп глупости и едва не предизвика международен скандал с изцепката си, че вкарал незаконно уиски в Либия. Разузнавачът бил в Триполи заедно с патрона си Гоце, за да преговаря с Кадафи за освобождението на медицинските ни сестри. След щастливия завършек на преговорите Киров се промъкнал в стаята на Първанов с бутилка контрабандно уиски…

Всъщност генерал Кирчо Киров е един от виновниците за 8-годишния затвор на българските медицински сестри в Триполи. През 2007-а бившият шеф на службата Димо Гяуров обяви, че с „калпавите си анализи“ началниците на разузнаването са заблудили държавното ръководство за развитието на СПИН процеса в Джамахирията.

Българските пленнички на Кадафи можеше да се приберат много по-рано и да не преживеят кошмара с осъждането на смърт, ако Кирчо Киров и разузнаването ни си бяха свършило добре работата.




Кристина Димитрова




Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kostas
Категория: Други
Прочетен: 3285865
Постинги: 1970
Коментари: 3540
Гласове: 5324
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930